Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Felhívás a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata tagjaihoz
Frissítve: 2012. október 08.
Ez a dokumentum eddig 126 látogatónak tetszett  
A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat-ot (a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel 2011. szeptember 06-án jelent meg, mely az épületek tervezésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követően a korábban kiadott szabályozás 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet hatályát vesztette) az illetékes tárca új jogszabály struktúrával kívánja megjelentetni.

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!


A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat-ot (a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel 2011. szeptember 06.-án jelent meg, mely az épületek tervezésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követően a korábban kiadott szabályozás 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet hatályát vesztette) az illetékes tárca új jogszabály struktúrával kívánja megjelentetni.
A jelenleg érvényben lévő OTSZ szakmai berkekben sok vitát váltott ki, kamaránk az MMK, valamint az Építész Kamara is számos észrevételt fogalmazott és tett meg, eljuttatva ezeket a jogalkotókhoz.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), mint a jogszabály és szabályozás előkészítője a szakmai vélemények érvényesíthetőségét is figyelembe véve, be kívánja vonni a kamarák szakembereit az OTSZ megújításához.
Az  OKF, a megújításhoz a következő felépítést tervezi: keretszabály (normatív törvényszöveg)+ mellékletként „Műszaki irányelvek”.
Ennek gyakorlati haszna az lenne, hogy jogszabály- változtatás esetén az Európai Unió tagállamaival csak a „keretszabályt”- kellene egyeztetni, a Mellékleteket nem.
Ehhez kapcsolódik az Elektrotechnikai Tagozat elnökségének kérése a tagjaihoz: Segítsenek abban állást foglalni, hogy a „Műszaki irányelvek” milyen felépítésűek és tartalmúak legyenek, mivel jelenleg a tagozatunkon belül is és a velünk együttműködő Tűzvédelmi Tagozatnál is a kolléganők és kollégák csoportjai az alábbi két változatot tartanák megvalósíthatónak:
- általános, minden építményfajtára és szabadtéri létesítésre kiterjedő irányelv készüljön, illetve
- építményenkénti irányelvek kerüljenek összeállításra

Az első szemlélet szerint meg kellene tartani a jelenlegi OTSZ szellemét és felépítését, figyelembe véve az időközben az alkalmazók által megfogalmazott módosításokat, míg a másodikként vázolt esetben pl.: az MSZ 1600-as szabványsorozathoz hasonló felépítésű irányelvek megfogalmazására kerülne sor.

Budapest, 2012. október 2.

Kun Gábor az Elektrotechnikai Tagozat elnöke

Ambró Péter a tagozati munkabizottság koordinátora
Az észrevételeket, javaslatokat kérjük legkésőbb 2012. október 10-ig az ampeter@freemail címre megküldeni!

Ez a dokumentum eddig 126 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Fehér Antal2012. október 09 - 10:38:29
Tisztelt OTSZ Korszrűsítők!

Igen nehéz feladat a gyors technikai fejlődés mellett olyan szabályzatokat létrehozni, amelyek viszonylag hosszú ideig képesek iránymutató szerepük betöltésére.

Több, mint húsz éve tevékenykedünk a villám-, és túlfeszültség-védelem fejlesztése, tervezése és létesítése terén. Védelmi rendszreinket a villámok is kipróbálták, és azok eredménnyel vizsgáztak.

Tapasztalatainkat és közreműködésünket felajánljuk a vonatkozó szabályzatok korszerűsítéséhez.

Budapest, 2012. 10. 09.
Fehér Antal
Prot-El Kft.
06-30-557-13-79
Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
József Kassai2012. október 13 - 11:57:28
Tisztelt Kollégák!

Örömmel olvastam a felhívást,hogy az OKF a 28/2011(IX.6)BM rendelet
megújítását tervezi és a gyakorlati alkalmazhatóság egyértelműbbé tételéhez mellékletként "Műszaki Irányelveket" kíván készíteni.Ehhez kéri az MMK tagjainak javaslatait.

Közel 30 éve oktatóként és műszaki ellenőrként dolgozom a villám - és túlfeszültségvédelem tervezése,kivitelezése és ellenőrzése területen.

Úgy gondolom,hogy az oktatás,képzés (kötelező továbbképzés)rendszere,a szakmai jogosultságok és felelősségi körök,a kapcsolódó jogszabályok (és szabványok)vonatkozásában
egységes szemléletben kellene az OTSZ módosításában eljárni.
Az elektronikai eszközök (MSZ EN 62305 ajánlásainak megfelelő)
túlfeszültségvédelmének műszakilag korrekt megvalósításához (a kockázatelemzés szükségességét, eredményének,reális költségigények meghatározásához)
a biztosító társaságok véleményét is célszerű lenne kikérni.

Igény esetén a szabályzatok korszerűsítésében szívesen részt veszek.

Üdvözlettel:

Kassai József
villamosmérnök
+36-20/665 4176
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.