Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Közös érdekképviseletben az áram- és földgázkereskedők
Frissítve: 2012. október 04.
Ez a dokumentum eddig 104 látogatónak tetszett  
A koncentráltabb szakmai érdekegyeztetést és a jogszabályalkotásban történő hatékonyabb részvételt tűzte ki célul a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ), amely a Magyar Villamos-energia Kereskedők Egyesületének (MVKE) utódaként, immár a gázpiaci kereskedelmi engedélyesekkel kibővülve jött létre.

Az árampiaci kereskedőktől indult a kezdeményezés az energiapiac egészét reprezentáló, az MVKE-nél szélesebb tagsági körrel rendelkező, és így nagyobb lobbierejű, jelentőségű szervezet kialakítására - mondja Turai József, a régi-új szervezet elnöke. Az épp érdekképviselet nélkül maradt, meghatározó gázpiaci kereskedő társaságok pedig egy-két kivétellel valamennyien elsőre ráálltak a csatlakozásra - teszi hozzá Viktor László, az új szervezet elnökhelyettese, a gázipar képviseletében. Az MEKSZ-ben az árampiac képviselete gyakorlatilag teljesen lefedi az engedélyesi kört, szinte valamennyi magán- és állami kézben lévő kereskedelmi engedélyes tagja a Szövetségnek. További cél a valamilyen indokból még nem csatlakozott villamos energia- vagy gázipari cégek MEKSZ-be történő meghívása. Ezek közül érdemes megemlíteni az ország egyik legnagyobb gázpiaci szereplőjét, a Tigázt, akinek a csatlakozása nagyon komoly reprezentációs és szakmai többletet adna a MEKSZ-nek.

A 2012. május 8-án megtartott alakuló közgyűlésnek kettős feladata volt: egyrészt az elmúlt 8 év ún. old-school típusú lobbi-időszakának (MVKE) lezárása, ezzel párhuzamosan pedig egy jóval magasabb szakmai és érdekképviseleti színvonalon működő integrált szövetség (MEKSZ) szervezeti alapjainak kialakítása, ahol a hazai áram- és gázkereskedelmi engedélyesek egységes szakmai szervezetbe tömörülnek egy új működési struktúra égisze alatt.

Mit is jelentett az old-school típusú működés?

A 2004-2010 közötti időszakot egy viszonylag nyugodtabb és rendezettebb (de nem kiszámíthatóbb) rendeletalkotási menet töltötte ki. Formáját és tárgyalási technikáját illetően egy jóval kötetlenebb, de egyformán szigorú és a mostaninál szakmaibb hatalmi és szabályozói közegben történt a kereskedők számára megfelelőbb szabályozókért folytatott, a villamosenergia-iparág méretéhez képest kissé alulreprezentált érdekképviselet. Ez a szabályozói környezet jelentősen megváltozott 2010-ben, amikor ugyanis a korábbit felváltotta egy, a lobbitevékenység alkalmazkodóképességét teljesen átalakító, rendkívül gyors szabályváltozásokkal terhelt, központosított működési környezet, amelyet kezdetben határozottan üdvözölt az iparág. Ez a környezet mára azonban veszített hatékonyságából, de sajnos nem az erejéből. Továbbra is azon az állásponton van a MEKSZ, hogy szövetségesek és/vagy lobbisták nélkül az unió egyetlen országában sem tud semmi működni hatékonyan, így különösen nem egy speciális iparág szabályozási tevékenysége.

Az elmúlt 2 évben az MVKE átállt egy aktívabb (ám inkább reaktív, mint proaktív) működésre, és a jogszabály-alkotási dömping, valamint a válság időszakában stabilan teljesített, és minden tőle telhetőt megtett, hogy megtartsa az egyesületi felépítéstől elvárható érdekképviseleti tevékenység színvonalát.

Az alakuló közgyűlésen elfogadott új szervezeti struktúra

Az MVKE-től eltérően a MEKSZ-ben kialakított állandó operatív menedzsment jelenti egyrészt a három állandó munkabizottság megjelenését (áram, gáz és jogi/szabályozói), melynek elsődleges feladata a jóváhagyott munkaprogramok megvalósítása. Továbbá, szintén az érdekképviseleti munka állandóságát segíti elő a munkabizottságok tevékenységét felügyelő és a szövetség teljes körű szakmai munkáját koordináló áram- és gázpiaci, úgynevezett tagozati szakértők megbízása. Ezzel párhuzamosan a 8 tagú elnökségnek szigorúan döntéshozatali, konzultációs, képviseleti és stratégiai feladatokkal kell csak foglalkozni, ellentétben az MVKE-vel, ahol az elnökség látta el az operatív feladatokat is.

Az új, integrált Szövetség egyben új szemléletmódot is jelent, szemléletváltást, nemcsak vadonatúj hierarchiát, operatív és szervezeti struktúrát.

Ezt az átalakulást részben a piac komplexitása, mondhatjuk sztenderdizálódása, a piaci működés finanszírozási költségigényének növekedése, a hazai szabályozási környezet nagymértékű változása és nem utolsósorban a regionális és nemzetközi árupiaci és makrokörnyezet gyökeres transzformációja is befolyásolta.

A MEKSZ céljai

A MEKSZ alapvetően szakmai konzultációs és érdekképviseletként kíván működni. A döntéshozatal az egyes tagozatokban demokratikus, vagyis azonos módon érvényesülhetnek a nagyobb és a kisebb piaci szereplők érdekei is.

A MEKSZ egyik fontos feladata éppen az, hogy feltárja és a döntéshozóknak megmutassa, valamint szakmai érvekkel megtámogassa az energiapiac szereplői számára fontos összefüggéseket. A MEKSZ aktív szerepet kíván játszani a magyarországi energiapiaci modell folyamatban lévő átalakításában. Ennek érdekében nemcsak a rendelet- és törvénytervezetek véleményezésében kíván részt venni, de saját javaslatokat is előkészít majd a fenntartható piaci környezet kialakítása érdekében. A jogszabály előkészítésben ugyanakkor alapvető változást tartanak szükségesnek, hogy elegendő konzultációs idő legyen az energiapiacokat érintő rendelet- és törvénytervezetek szakmai véleményezésére. A MEKSZ fontosnak tartaná a piaci szereplőkkel történő egyeztetést, azok naprakész tájékoztatását, és készen áll a kormányzattal való kétoldalú együttműködésre a piaci szabályok alakításában.

A MEKSZ céljainak tehát kettősnek kell lenni. A szakmai munkát ötvözni az államigazgatással való konzultációval, új, jobb és hatékonyabban működő piaci modellek, rendszerek és szabályozási eszközök kialakítása érdekében: erre tökéletes műhely a MEKSZ - mondja Turai József elnök és Viktor László elnökhelyettes.

Ez a dokumentum eddig 104 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.