Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az energetikai tanúsítás jelenlegi helyzete, jövőbeli lehetőségei
Frissítve: 2012. augusztus 07.
Szerző: Halász István, a Magyar Energetikai Tanúsítók Egyesületének elnöke
Ez a dokumentum eddig 101 látogatónak tetszett  
Az Energetikai Tanúsítvány (továbbiakban: ET) a 7/2006. (V. 24.)TNM rendelet által meghatározott metódussal, számításos eljárással a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet értelmében már 2009. január 1-től kötelező volt az új építésű ingatlanokra a használatba vételi engedély kiadásához. Az eddig eltelt időszakban a kötelező jelleg ellenére az építési hatóságok többsége a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM Rendeletre hivatkozva nem kérte a tanúsítványt a használatba vételi engedély kiadásához. Természetesen ezt a hozzáállást az is eredményezte, hogy a kormányrendelet nem fogalmazott meg semmilyen szankciót vagy adminisztratív motivációt.

A kormányrendelet meghatározása alapján a tanúsítás 2012. január 1-től a használt ingatlanok tulajdonátruházása és 1 évnél hosszabb időre történő bérbeadása esetén is kötelező. A rendeletnek ehhez a részéhez még nincs szankció vagy adminisztratív motiváció rendelve, így a végrehajtás hasonlóképpen kikerülhető mindenféle következmény nélkül.

 

A jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy a magán és az állami szférában egyaránt hivatkoznak a szankció hiányára és így a költségek miatt nem készíttetik el a tanúsítványt, vagy nagyon alacsonyra próbálják szorítani a díjat. Így többnyire pontatlanul, hiányosan összeállított dokumentációhoz jutnak, amely nem szerepel az adatbázisban és nem tükrözi az ingatlan valós helyzetét sem.

 

Az ügyvédi gyakorlat változóan közelíti a problémát. Van olyan ügyvédi kamarai állásfoglalás, amely hangsúlyozza a jogkövető magatartást és a kötelezőséget, ugyanakkor minden felelősséget az eladóra, a bérbeadóra hárít. Más ingatlanügyi jogászi gyakorlatban a szankció hiányáról tájékoztatva a kötelezettet kerülik el a „felesleges” költségeket. Az alapvető probléma a magyar értékrendben és a jogkövető magatartás hiányában keresendő. Ma sok más területen is (de különösen jellemzően az építőiparban és a környezetvédelemben) az a kérdés, hogy a büntetés „drágább”-e mint a végrehajtás? Ha a szabálysértési eljárás eredményeképpen kiszabott büntetés kevesebb, sőt nincs is, akkor miért is hajtanák végre a jog szerint kötelező feladatokat?

 

Jól példázza ezt a következő eset: Egy németországi akadálymentesítési törvény kapcsán egy rádióműsor kereste a hátteret és a magyar riporter azt kérdezte az illetékes német hivatalnoktól, hogy a törvényt nem betartók mekkora büntetésre számíthatnak? A hivatalnok nem értette a kérdést, mire a riporter újra megkérdezte ugyanazt, és a hivatalnok csodálkozva visszakérdezett: miért ne tartanák be, hiszen kötelező? No, mi meg ezt nem értjük még. A joghoz való hozzáállást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért örvendetes, hogy a mai általános iskolások már államigazgatási és alapvető jogi ismereteket is tanulnak. Egy jogszabály nem akkor kötelező, ha megfelelően nagy büntetés is tartozik az abban foglaltak kikerüléséhez, hanem akkor, ha megfogalmazásában egyértelmű, hogy az kire és mire nézve kötelező érvényű. Az már csak hab a tortán, ha értjük is, hogy miért kötelező valami és logikus hasznát is látjuk.

 

Itt már a köztájékoztatás szerepe merül fel leginkább. Az emberek többsége csak akkor szembesül az ET szerepével, amikor ingatlant ad el. Ekkor azt nem érti, hogy miért neki kell a tanúsítványt elkészíttetnie, pláne ha kellőképpen alacsony a besorolás. Ilyenkor lenne jó látni a hazai mezőgazdasági termékeket népszerűsítő animációs filmhez hasonló közérdekű hirdetést a TV-ben, amely bemutatná az embereknek az energiafogyasztási tényeket és azt a mérhetetlen pazarlást, ami az épületek terén mutatkozik. Ha egy ingatlan besorolása alacsony, akkor már nem is az energetikai osztály a fontos, hanem az „Energia-megtakarításra irányuló javaslat”, a korszerűsítési tanácsok. Ezek megfogadása és megvalósítása esetén kerülhetünk közelebb egy olyan gazdasághoz, amely csak részben függ a fosszilis energia hálózattól és az energetikai szolgáltatóktól. Igen, ezek hangzatos kijelentések, de itt kezdődik minden.

 

Ha az egyén szintjén nem tesszük meg ezeket a lépéseket, akkor ne várjuk azokat a sokaság szintjén. Az eltelt három évben a kötelezőség mellőzését jól mutatja az a tény, hogy az ismert adatbázisokban (VÁTI és EQ rendszer) mindösszesen alig több mint 3000 db ET került nyilvántartásba. A 277/2008. (XI. 248.) Kormányrendelet ugyan határozott az építőipari dokumentumtár létrehozásáról, de a rászorítás hiánya és az ET-k PDF formátumú tárolása miatt nem áll rendelkezésre használható adatbázis. Az XML formátum alkalmas az adatbázis létrehozására, melyről már folytak egyeztetések. Az XML formátum nyílt struktúrája lehetővé teszi, hogy ne csak egy szoftvert lehessen használni, hanem minden olyan vastag klienssel készíthető ET, amely a megadottXML struktúrát tudja kimenetként generálni. Az ET a 7/2006. (V. 24.) TNM. rendelet által meghatározott metódussal, a számításos eljárással szinte minden olyan adatot tartalmaz, amely megfelelő formában, adatbázisban tárolva, különböző lekérdezésekkel olyan statisztikai eredményeket szolgáltathat, mely az elemzések, döntéselőkészítések alapja lehet, sőt krízishelyzetekben is felhasználható. Bár a jelenlegi ismert módosítási irányok jó alapot teremthetnek arra, hogy az ingatlan energetikai adatbázis (energetikai kataszter) felállításra kerüljön, de a jelenlegi környezeti feltételek és a megfelelő motiváció hiánya még nem elegendőek ehhez, jelentősen visszavetve ezzel az ilyen irányú, állami adatbázisból kiaknázható fejlesztési és EU-s jelentési lehetőségeket. A jelenleg hatályos irányelv a 2010/31/EU Irányelv (2010. május 19.) is előírja a tagállamok részére a szankcionálás bevezetését és az adatbázis felállítását.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kötelezőség mellett még két probléma uralja a piacot. Az ET elkészítési díja folyamatos nézeteltéréseket okoz nemcsak a társasházi megrendelések esetén, de a normál lakáspiacon is. A rendeletben meghatározott 2 x 5 500.- Ft-os díj komoly félreértésekre ad okot. Nehéz az ingatlanpiac szereplőinek és a megrendelőknek elmagyarázni, hogy egy ilyen mértékű és minőségű mérnöki munka nem áll arányban 11 ezer forinttal. A piaci beidegződések megszokott területein érdekes módon más a „fájdalom küszöb”. Például az ingatlanközvetítési jutalék 3–5% +ÁFA(!) is lehet, ami egy 10 millió forint forgalmi értékű lakás esetében 400 ezer Ft-ot jelent. Az ügyvédi díj az adás-vétel jogi lebonyolításáért 0,8–2,0% között mozog. Vajon az energetikai tanúsításért, amely a vevő érdekében az ingatlan teljes épületszerkezetét és energetikai rendszereit vizsgálva feltárja a hiányosságokat és javaslatokat is tesz, ugyanakkor dokumentáltan bemutatja a fogyasztást is – még 30 ezer forint is sok?

 

A másik kérdés a társasházi lakások esetében az 50m2-es határ megítélése és a társasház kontra lakás tanúsítása. Az ügyvédi jogszabályértelmezés szerint az épület megfogalmazása, kvázi magyarázata lelhető fel a 176/2008. Kormányrendelet 1. § (3) bekezdés b) pontjában. Az ügyvédek egy része a jogi gyakorlatra való tekintettel az említett pontban a zárójeles részt magyarázatnak, értelmezésnek tekinti, így mentesítheti az 50m2-nél kisebb lakástulajdonosokat a Tanúsítvány elkészíttetése alól.

 

A másik vonatkozás a társasház egészére vonatkozó Tanúsítvány érvényességi kérdése az önálló rendeltetési egységekre, azaz a lakásokra vagy az épületben található egyéb helyiségekre. A gyakorlat szerint a társasházi lakástulajdonosok kezdik felismerni azt a lehetőséget, hogy amennyiben az egész épületre érvényes „teljes” tanúsítást kérik, akkor az a szélső-, felső-, sarok-, esetenként alsó lakások esetében legalább egy plusz besorolási osztály különbséget jelent. A kérdés innentől az, hogy egy teljes, többlakásos épületre kiállított ET mennyibe kerüljön? Anormál díjat alkalmazva az egy lakásra jutó díjtétel olyan alacsonyra adódik, ami képes eltorzítani a piacot. Ebben az esetben mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy az elkészült ET az egész épületre vonatkozik és nem a lakásokra, önálló rendeltetési egységekre. Összefoglalva: a jelenlegi szabályozás mellett a kötelező ET szankció, illetve motiváció hiányában nem jelent valódi kötelezettséget a piaci szereplőkre. A jogi értelmezések a szó szerinti értelmezést veszik alapul és nem a jogalkotói szándékot ... A mérnöki munka értékének, becsületének visszaállítása már régóta hangoztatott (elcsépelt?) szlogen, de ha a tanúsítás területén sem teszünk meg ezért mindent, akkor marad minden a régiben. Nem feltétlenül a tanúsítók fogják visszaállítani a mérnöki munka presztízsét, de ha a tanúsítók közül jó néhányan a 11 ezer forintos vagy az alatti díjakkal értékelik a saját munkájukat, akkor ne várjunk érdemi változást a szakma, a szakmánk megítélésében.

 

Talán ide illeszthető egy régi mondás: „Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!”

Ez a dokumentum eddig 101 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.