Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Várható perek tanúsítás-ügyben?
Frissítve: 2012. június 06.
Ez a dokumentum eddig 125 látogatónak tetszett  
Érdekes gondolatokat vetett fel egy kolléga személyes beszélgetésünkben azzal kapcsolatban, hogy egy energetikai tanúsítót, miután elkészítette szakvéleményét, milyen módon lehet majd perbe fogni. Sajnos a felvetés jelen helyzet szerint reális.

Alapeset: valaki úgy vesz meg egy lakást, hogy az ”B” kategóriájú, de bérel egy saját embert, azaz tanúsítót, aki szerint csak ”D”.

A lakástulajdonos erre visszakéri a pénze egy részét, mondjuk kétmillió forintot.

Perli az eladót, hogy megtévesztő papírokkal adta el a lakását, az meg átmutogat a tanúsítóra, aki a felelősséget vállalta azért, amit leírt, ő meg járhat egy húszezer forintos megbízás miatt évekig a bíróságra, ahol olyan dolgoknak is utánajárnak, számolt-e azzal, a déli tájolású ablaknak hány órán át tart a fűtési idényben a benapozottsága, vagy hány százalékkal romlik a vakolat hővezetési tényezője azért, mert időnként veri az eső.

Zárójelben: készülőben egy törvény, amelyik előírja a tanúsítások (véletlenszerűen kiválasztott két százalékának) utólagos ellenőrzését. Természetesen aki tanúsító, az nem lehet ellenőr is egyben. Lesz-e az ellenőröknek közös koncepciójuk, vagy mindenki a saját elvi álláspontja szerint minősít? És még rengeteg kérdés felmerülhet.

Ez a dokumentum eddig 125 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Miskovicz Zsuzsa2012. június 07 - 11:12:07
Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, értelmezzék az ez évben kötelezővé vált Energia tanúsítvány elkészíttetésének ki a - társasházaknál TULAJDONOSOK - felelőse. Szerintem egy épület, amelyben lakások vannak, az épület lakásainak tulajdonosait, a közös részek üzemeltetését, stb. az alapító okiratban rögzített Közös Képviselő képviseli a különböző hatósági eljárásokban.
Amennyit a jogszabályból ki tudtam hámozni, az épület energiatanúsítványát az egész, egybefüggő épületre, ami fizikailag összefügg, van értelme elkészíteni. Szerintem csak így érhető el a bemenő és hőérképpel mért kimenő energia veszteség SZÁMÍTÁSA.
A rendeletben a tanúsítvány készítője köteles az energia megtakarítás módjaira műszaki ajánlásokat tenni, ami az egész épületre kell hogy vonatkozzon.
A rendeletben van arra utalás, egy lakás tulajdonosa is elkészíttetheti a tanúsítványt, sőt akkor az egy lakásra készített dokumentum az egész épületre alkalmazható. Vagyis magában a rendeletben van egy ellentmondás.

Lányom most adott el egy haszonélvezettel terhelt ( nagymama ) lakást. Az adásvételi szerződésben az ellenjegyző ügyvéd, neki ez előírás, beírta az Energiatanúsítvány 15 napon belüli adjuk át a vevőnek. Felkerestem a Közös képviselőt, aki azt mondta, esze ágában sincs a Tanúsítványt elkészíttetni, sőt Ő maga adott el lakást az épületben, az ügyvéd Neki nem írta be ezt a követelést.

Az ÉPÜLET 5 lépcsőház, négy szintes, pincében hőközponttal, ahol a bemenő hőmennyiség mérésére a szolgáltató mérőt szerelt fel . A lakásokban hőmennyiség méréssel számolják el a LAKÁSON belüli fogyasztást. A legjobb példa: az épület mint fizikai egység működik, anyósom a konyhát lakja csak, ott is alacsonyra állítva a fűtést, büszkén meséli az átmenő felszálló és visszatérő annyi fűtést ad( no meg a környezetében lévő fűtött lakások ! ), hogy éves elszámoláskor jelentős összeget kap vissza.
De kérdem, mi van a szélső és földszinti lakások energia felhasználásával?

Nem tartom méltányosnak adás-vételkor egy, az épület részét alkotó EGY LAKÁS ENERGIATANÚSÍTVÁNY ELKÉSZÍTTETÉSÉNEK KÖTELEZETTSÉGÉT.
Annyit megtudtam, nincs a törvénynek végrehajtási utasítása.

A vevő egyébként perrel fenyeget, "intelligenciájának " fokmérője, zaklatja Anyósom. Azt mondjuk nem fogja fel, hogy mint tulajdonos, a Közös költség felújítás részét fizetnie kellene.
Szóval, nem csak a szakértő kollégát fenyegeti peres eljárás!
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.