Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Magyar napos siker
Frissítve: 2012. május 16.
Szerző: Kardos Katalin [ honlap ]
Ez a dokumentum eddig 61 látogatónak tetszett  
A SolarDecathlon egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amelyet felváltva rendeznek meg Európában, Madridban, és az USA-ban, Washingtonban. Idén ősszel a BME Odooproject csapatának lehetősége nyílikrá, hogy a 20 döntős egyikeként, megépítse diákok által tervezett szolár házát Madridban, és ezzel összemérje tudását már nívós európai egyetemek hallgatóival.

A feladat innovatív, fenntartható, napenergiával működő lakóház tervezése és megépítése, piaci szereplők bevonásával. A verseny neve nem véletlenül decathlon – ami tízpróbát jelent: a versenyzőket tíz szempont alapján értékelik, ezek az építészeti minőség, mérnöki minőség és kivitelezés, energiahatékonyság, villamosenergia mérleg, komfort, energiatakarékos háztartási berendezések, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, ipari megvalósíthatóság és piacképesség, innovációk, fenntarthatóság. Ezeket részben mért teljesítmény, részben szubjektív szempontok alapján pontozzák, az első helyet az nyeri, aki összetettben a legtöbb pontot szerzi.

A feladat összetett, és a házat minden részletre kiterjedően meg kell tervezni, ezért nagyon fontos a különböző szakágak együttműködése. A széleskörű műegyetemi oktatásnak köszönhetően a közel 70 fős csapat szinte minden tagja az egyetem hallgatója: van építész-, villamos-, gépész-, mechatronikai mérnök, sőt nem csak mérnökszakos, hanem gazdaság- és társadalomtudományi tanulmányokat folytatók is vannak a csapatban. Így nem csak a ház tervezését, de a projekt minden részét – így például a szponzorokkal való tárgyalások, sajtó megjelenések – diákok végzik. Tapasztalt tanáraink is nagy segítséget nyújtanak, és a különböző csapatrészekkel rendszeresen konzultálnak.

Az előrehaladást természetesen folyamatosan dokumentálni kell a verseny szervezői felé, eddig négy leadáson vagyunk túl, és igen pozitív visszajelzéseket kaptunk.

A verseny 2012 szeptemberében lesz Madridban, itt 10 nap áll rendelkezésünkre megépíteni a házat, ezért az építkezést már nyáron, Magyarországon elő kell készíteni. Gyakorlatilag teljesen fel fogjuk építeni a házat, hogy aztán négy nagyobb darabra szétszedve kamionokon szállíthassuk Spanyolországba.

A fenntartható és innovatív gondolkodás határozza meg a tervezés minden fázisát, így már az építészeti koncepciót is. Egy környezettudatos ház tervezése során fontos, hogy a ház ne szigetelje el használóját a környezettől, hanem inkább lehetőséget biztosítson a kapcsolatra, és szükség esetén védelmet adjon. Koncepciónk egyben visszanyúl a hagyományokhoz: a régi parasztházaknál a ház a tornácon vagy verandán keresztül szoros kapcsolatban volt az udvarral, sok tevékenységet tavasztól őszig ezen az átmeneti részen végeztek. Ezt újragondolva alakult ki – a beépíthető területet átlósan elfelezve – a hatalmas terasz és a minimális méretűre szorított lakás, melyeket üveghomlokzat választ el. A teraszt határoló déli fal a koncepció kulcsfontosságú eleme, itt helyezkedik el a nyári konyha, egyes gépészeti berendezések, és a külső oldalán a napelemek egy része.

Az egyszerű, tagolatlan formának köszönhetően a lehető legkisebb a lehűlő felület, és mivel a kis lakás bevilágítását a déli üveghomlokzat biztosítja, a tömeget nem tagolják további nyílászárók, ezzel is minimálisra redukálva a hőhidak lehetőségét.

A ház teljes energiaigényét és használati melegvíz-ellátását a tetőn és a déli falon elhelyezett napelemek által termelt energia fedezi, napkollektor nincs. A tetőn monokristályos napelemeket helyezünk el, bár a 6°-os dőlésszög nem a legkedvezőbb a napenergia-hasznosítás szempontjából, de ezt kompenzáljuk a déli falon elhelyezett vékonyréteges napelemekkel. Ezek függőleges helyzetüknek köszönhetően télen, alacsony napállás esetén is viszonylag jó hatásfokkal tudnak működni, valamint jobban hasznosítják a szórt illetve reflektált fényt.

A napelem által termelt egyenáramot inverter alkalmazásával alakítjuk váltakozó árammá. Összesen három invertert terveztünk be, ebből kettő a tetőn, egy a nyári falban helyezkedik el. A levegő hűtését, fűtését, és a használati melegvíz ellátást víz-levegő üzemű hőszivattyú biztosítja, melynek kültéri egysége a nyári falban helyezkedik el. A további gépészeti berendezések a gépészeti helyiségben kapnak helyet. A házon belül egy blokkban van a gépészeti helyiség, a konyha, és a fürdőszoba, a lakótér többi része – nappali, étkező, konyha, dolgozó, hálószoba – egy térben helyezkedik el.

Egy innovatív lakóház tervezése során nem feledkezhetünk meg az automatizálásról sem, amely esetünkben a gépészeti- illetve a komfort rendszerek automatizálását jelenti. A komfort rendszer automatizálása a KNX szabvány szerint működő berendezésekkel valósul meg, és magában foglalja a redőnyök időjárásfüggő mozgatását, a fényforrások ki/bekapcsolását, dimmelését, a külső/belső környezet jellemzőinek vizsgálatát, valamint a villamos energia termelés és fogyasztás adatainak integrálását. Ez a rendszer decentralizált, ez több okból előnyösebb: egyrészt bővíthető, másrészt biztonságosabb a hibákkal szemben.A tervek szerint okostelefonunk segítségével távolról is irányíthatjuk majd a rendszert.A hőszivattyú saját, autonóm logikával rendelkezik, a gépészet vezérlése gondoskodik a hűtés-fűtésről, a légtechnikáról és a víz-csatorna rendszerről.

A verseny után a ház előreláthatólag a BME campusán kap majd hosszú távú helyet, de kiállítások, rendezvények alkalmával újra szét lehet szerelni és ideiglenesen máshol felépíteni. Alapvetően oktatási, kutatási célokat szolgál majd: a hallgatók különböző tantárgyak keretében megismerkedhetnek a beépített szerkezetekkel, berendezésekkel, így segíti a projekt a fenntartható szemlélet oktatásba integrálását. Ezen kívül lehetőséget ad arra is, hogy hosszú távon vizsgáljuk a beépített berendezések működését, amortizációját, ezzel segítve a szponzor cégek fejlesztési tevékenységét.

A projekt megvalósításához minden csapat kap némi anyagi támogatást a SolarDecarDecathlon Europe-tól, a Műegyetem is támogatja csapatunkat, de alapvetően különböző cégek szponzorációjából tudjuk felépíteni házunkat. A szükséges anyagok, berendezések jó része már rendelkezésünkre áll, de továbbra is szükségünk van támogatókra, hiszen nem csak a ház megépítéséhez, de például a szállításhoz, és a verseny idején Madridban tartózkodásunkhoz is komoly anyagi háttér szükséges.

Ez a dokumentum eddig 61 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-03-20 20:51:06,

Radványi László: Tisztelt Kollégák! Én a fentebb említett kormányrendeletnek estem áldozatául, s lassan 1 éve keresem [...]
A Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
2017-03-07 14:01:56,

kismiska: abba kéne hagyatni ezt az ész és értelem nélküli rendelet-módosítgatásokat! Már követhetetlen, mikor-miért-miként [...]
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
(2015. március 20.)
Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.
Tovább
Kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnököt keresnek
(2015. február 27.)
Békés megyei vizműtelepek épitéséhez keresnek kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnök szakembert, projektvezetői munkakörbe. Jelentkezés a 06/70 624-3707 számon.
Tovább
Állás az SZTNH-nál
(2014. november 18.)
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztályára 2 db szabadalmi elbírálói állást hirdet meg.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.