Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Épületenergetikai szakosztály alakult
Frissítve: 2012. május 16.
Szerző: Bocsák István
Ez a dokumentum eddig 102 látogatónak tetszett  
Az energiaellátásban jelentős változások mentek végbe a világon és ezen belül Magyarországon.

1987-ben módosították az 1974 óta fennálló törvényt, amely a gazdálkodó és a felügyeleti szervek energiagazdálkodási tevékenységéről szólt. A szigorító módosítás meghatározta, hogy az energiahordozót felhasználó gazdálkodó és költségvetési szervek a felhasznált éves energiamennyiség függvényében energetikust kötelesek alkalmazni: 10000-25000 GJ/év esetén energiagazdálkodással foglalkozó függetlenített személyt, 25000-50000 GJ között energetikust vagy energetikus vezetése alatt álló szervezetet, 50000 GJ felett főenergetikust vagy főenergetikus vezetése alatt álló szervezetet. Országunk energiafüggősége ekkor még 50% körül volt, a földgáz m3-e 3,2 Ft, az áram kWh-ja 1,5 Ft volt.

Energiafüggőségünk és az energiaárak növekedése a rendelet további szigorítását igényelte. 1995-ben az energetikusi szakma vezető képviselői, a nagy energiatermelő és szolgáltató vállalatok és az energetikai tervező vállalatok vezetői  elkészítették  a rendelettervezet.

Az akkor szükséges egyeztetések után mégsem született meg a korszerűbb módosított rendelet, mert az anyag a deregulációs szakemberhez került, aki a rendelet megsemmisítése mellett döntött.

Az energetikusok ilyen ellehetetlenítését követően — és minden tiltakozásuk figyelmen kívül hagyásával — elindult az energiaipar privatizációja, melynek során a közel 700 milliárd Ft értékű energiatermelő és szolgáltató vállalatok közel fele külföldi tulajdonba került.

A tovább növekvő energiaárak, a privatizált energiatermelő és szolgáltató vállalatok fogyasztóbarátnak egyáltalán nem mondható magatartása – melyet sajnos az energetikai törvények is támogatnak – sajátos helyzetet idéztek elő.

Az elmúlt 20 év során energiafüggőségünk megközelítette a 80%-ot, a földgáz ára már meghaladja a 140 Ft-ot m3-enként, és az áram kWh-ja is közelít az 50 Ft-hoz, melynek következtében a lakosság mellett az önkormányzati intézmények, de a kisvállalkozói fogyasztók is egyre kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek.

A helyzet súlyosságát fokozta, hogy a privatizáció és az energetikusi törvény megszűntetése az energetikusok szerepét nagymértékben csökkentette, melynek azóta is érzékeljük káros hatását.

Az energiagazdálkodás legfontosabb feladata, az energiával való ésszerű és takarékos gazdálkodás ezáltal háttérbe szorult. Egyenes következményként az önkormányzati intézmények — melyek támogatottsága folyamatosan csökken — már-már elviselhetetlen megszorításokra kényszerülnek.

Ugyanakkor az energiagazdálkodás szerepe és jelentősége folyamatosan nő és új elemekkel gyarapszik. Országunknak és lakosságának, az önkormányzatoknak, a vállalkozói rétegnek szakértő segítségre van szüksége, amely szervezett formában nem áll rendelkezésre.

Energetikai szakmapolitikai kérdésekben sok félrevezető és nemegyszer téves információ lát napvilágot Ezek részben a média tájékozatlanságából, félreértéseiből adódnak, részben pedig szándékoltan vagy akaratlanul különböző lobby-érdekek érvényesítési szándékával jelennek meg. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy átgondolt és megalapozott döntésekhez korrekt szakmai tájékoztatás, illetve a kérdések minden oldalról való megvilágítása szükséges.

Kiemelt szerepet kapott az energiával való takarékoskodás. Épületeink (közel 4,2 millió lakás és csaknem 300ezer közintézmény) együttes energiafelhasználása az ország teljes energiaszükségletének 40%-át emészti fel. Európai úniós követelmény is az épületenergetikai követelmények szigorítása, és ezen keresztül a felhasznált energia csökkentése.

Mindezeket a követelményeket csak megfelelő szakmai háttérrel, a megújult követelményekhez igazodni tudó szakemberekkel lehet megvalósítani. Több mint két évvel ezelőtt alakult meg az energiahatékonysági szakcsoport a BPMK keretein belül. Taglétszáma, az épületenergetikai tanúsítói vizsgát letett mérnökök száma gyors ütemben nőtt. A követelmények és feladatok megkívánták, hogy szervezetünk országos keretekben működjön.

A lehetőséget az Energetikai Tagozat adta meg: elfogadta, hogy Épületenergetikai Szakosztály néven – a tagozaton belül – megalakuljunk.

A szakosztály tagjává válva a tagozaton belüli közel 600 tanúsító, valamint a korábbi szakcsoport tagjai együtt alkotják a közel 700 fős szakosztályt.

Szakosztályunk ügyrendjében megfogalmazott céljaink:

ellátjuk az energiagazdász feladatokat:

- épületenergetikai tanúsítások területén
- energiagazdálkodási területen (épületek energiaigénye, energiatermelési és energiahasznosítási, mérési és elszámolási, energiamenedzsment és tanácsadás kérdései)
- energetikusi feladatok területén

Feladataink között szerepel:

- az energetikai törvények felülvizsgálata — különös tekintettel az energetikusi törvény visszaállítására
- támogatásunkról biztosítjuk az önkormányzatoknál kialakításra kerülő főmérnöki rendszert
- együttműködünk a hasonló feladatokat ellátó — elsősorban az épületgépész — tagozattal
- részt veszünk az épületenergetikával foglalkozó szakemberek továbbképzésében, az energiatanúsítók vizsgáztatásában
- igyekszünk a szakmai színvonalat egységessé tenni, a tanúsítások ellenőrzésével és értékelésével

Felelősséget érzünk a magyar energiapolitika helyes irányú követelményeinek megvalósítása, illetve annak a gyakorlati energiagazdálkodás céljainak megfelelő alakítása iránt. Ennek érdekében nagyobb hangsúlyt kívánunk adni a helyes szakmai és szakmapolitikai tájékoztatásnak.

Sorainkba várjuk mindazokat, akik törekvéseinkkel egyetértenek és támogatni kívánják elképzeléseinket.

Ez a dokumentum eddig 102 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.