Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Energiapiaci körkép 2011
Frissítve: 2012. április 05.
Ez a dokumentum eddig 116 látogatónak tetszett  
A KKV szervezetek enrgiapiacának statégiai elemzése. A MentorPartner Kt. energiapiaci elemzéseinek legfrissebb elkészült tagja az Energiapiaci Körkép 2011 c. tanulmány áttekintő képet ad a 2011 évi villamos energia és földgáz kereskedelmi piacok egyik kiemelt szegmensének aktuális versenyhelyzetéről, a liberalizációs folyamatok haladásáról,

Energiapiaci körkép 2011

A KKV szervezetek energiapiacának stratégiai elemzése

 

A MentorPartner Kt. energiapiaci elemzéseinek legfrissebb elkészült tagja az Energiapiaci Körkép 2011 c. tanulmány áttekintő képet ad a 2011 évi villamos energia és földgáz kereskedelmi piacok egyik kiemelt szegmensének aktuális versenyhelyzetéről, a liberalizációs folyamatok haladásáról, ezen belül is:

×          az egyre inkább a verseny fókuszába kerülő KKV szegmens (a 10+ főt foglalkoztató vállalkozások és intézmények) fogyasztási jellemzőiről és beszerzési magatartásáról,

×          a piac szerkezetéről, a kereskedők aktivitásáról és ügyfélportfoliójáról,

×          a fogyasztók tudatosságáról és váltásra való nyitottságáról,

×          az értékesítési és kommunikációs csatornákról,

×          ismétlő kutatásként az elmúlt évek piaci tendenciáiról, dinamikájáról.

A kutatás a Free Association Research segítségével végeztük, a célcsoportot azok a 10+ fő alkalmazottat foglalkoztató magyarországi szervezetek (megközelítőleg 44 ezer társas vállalkozás és intézmény) alkották, akik akár közvetve, akár közvetlenül áram vagy földgáz-szolgáltatást vesznek igénybe, de nem tartoznak a legnagyobb 500 – 1 000 nagyfogyasztó közé.

A kutatás módszertanának fő jellemzői

×          a sztenderd kérdőív kialakítása a kereskedők és egyéb piaci szereplők bevonásával, mélyinterjús módszerrel;

×          telefonos előszűrés, a kvótának megfelelő cégek és döntéshozók kiválasztása;

×          a célszemély a vállalkozás energetikai/energiafogyasztási kérdésekben kompetens döntéshozója [első számú vezető vagy szakterületi vezető];

×          a piaci és szegmensméretek minél pontosabb becslése céljából további szűrés a fogyasztási mennyiségét jól ismerő válaszadókra, az éves fogyasztások későbbi bediktálása illetve on-line felületen történő rögzítésének lehetőségével;

×          900 darab kb. 25 perces telefonos interjú kérdezőbiztosokkal;

×          adatfelvétel 2011. szeptember-október.

A téma aktualitását az adja, hogy a nagyfogyasztók – melyek már a piacnyitás kezdetétől a kereskedők figyelmének középpontjában állnak – után soron következő KKV szervezetek piaca lesz várhatóan a közeljövőben a verseny elsődleges színtere. Ez az a fogyasztói kör, aki már elég nagyok ahhoz, hogy érdemes legyen velük másképpen – egyedileg, személyesen - foglalkozni, mint egy retail vagy lakossági fogyasztóval.

A KKV szegmens forgalmi értékét tekintve is jelentős, azonos nagyságrendet képviselnek mint a nagyfogyasztói kör, míg számosságában jóval több kiszolgálandó fogyasztót jelent.

A kutatás fő megállapításai:

·        Egyértelműen nőtt a versenypiaci aktivitás az áramszegmensben, a szabadpiacról vásárló szervezetek aránya 10 százalékponttal nőtt tavalyhoz képest.

·        A földgáz szegmensben az Emfesz kiesésének köszönhetően némi visszarendeződést tapasztalhattunk a szabadpiac rovására, enne ellenére a fogyasztói bizalom, a felhasználók nyitottsága a váltásra változatlanul magas

·        A fogyasztók energiapiaci ismeretei illetve tudatossága változatlan, a váltási aktivitást leginkább a kereskedők megkeresései és ajánlati aktivitása befolyásolja, ami másfélszeresére nőtt tavaly óta

·        Személyes értékesítő csatornák jelentősége meghatározó, közvetítőket eddig kevesen vettek igénybe a váltáskor, de a többség szívesen venné ha megkeresnék

 

Piacméret, piaci szerkezet

Az évek óta stagnáló, illetve enyhén szűkülő magyar villamos energia piac volumenét tekintve lényeges változásra a következő években sem számíthatunk.

A gazdasági recesszió és a lassan terjedő energiahatékonysági beruházások hatására a teljes piac mérete és a felhasználói kör, ezen belül a KKV ügyfélportfolió és annak áramfogyasztása mennyiségét tekintve legfeljebb a korábbi évek szintjén marad, míg értékében az intenzívebb verseny következtében csökkenő árrésnek köszönhetően tovább mérséklődik majd.

Így a kereskedők számára a növekedés elsődleges forrását – amennyiben nem rendelkeznek jelentős működési hatékonyságbeli tartalékokkal - az aktív ügyfélszerzés jelentheti.

A KKV fogyasztói kör – több mint 30 ezer közvetlen szerződő szervezettel - a teljes áramszegmens ≈30 %-át teszi ki, becsült összfogyasztásuk az előző évben megközelítőleg 12 ezer GWh volt.

A KKV gázpiaci szegmensben 27 ezer a közvetlen előfizetői szám, fogyasztásuk szintén a teljes piac harmada 3,4 mrd m3 éves összfogyasztással.

A kutatásból kiderült, hogy jelentős azon szervezetek aránya (áram: 35%, gáz: 44%) – elsősorban a kisebb szervezetek, a kommunális fogyasztók ill. az egyetemes szolgáltatást igénybe vevők körében – akik megbecsülni sem tudták áramfogyasztásuk volumenét. Ez az alacsony fogyasztói tudatosságot mutatja e fogyasztói szegmens körében. A tudatosság hiánya kisebb mértékben ugyan, de az számlák ismeretlenségén keresztül is megmutatkozik, az áram szegmensben minden hatodik, a gáz szegmensben minden ötödik fogyasztó nem ismeri kiadásai nagyságát sem.

 

Az áram szegmensben a szabadpiac részaránya az előző évhez képest 10 százalékponttal több, azaz 49,2%. Ezen belül a fogyasztók 27%-a lépett úgy a szabadpiacra, hogy eközben más kereskedőt választott, a többi szervezet maradt korábbi egyetemes szolgáltatójánál a szabadpiacon.

Ezzel párhuzamosan folytatódott az inkumbens szereplők piacvesztése, összes piaci részesedésük 6,9 százalékponttal csökkent a tavaly mérthez képest. Ennek következtében a piaci koncentrációt mérő HHI index értéke jelentősen, az előző évben számított 3594-es értékről 2943-ra csökkent a szegmensben. Mindezeknek köszönhetően a piaci részesedésekben jelentős változások mérhetők, a változások értékben a leglátványosabbak.

Az árampiaccal ellentétben a földgáz szabadpiacon némi vissza-rendeződést tapasztaltunk, 2011-ben 39%, azaz 7 százalékponttal kevesebb volt a szabadpiaci szervezetek aránya, ami az előző évek legjelentősebb új piaci belépője, az Emfesz kiesésének köszönhető. Az inkumbens szereplők piacvesztése itt megállt, és a piaci koncentrációt mérő HHI index értéke kismértékben nőtt: az előző évben számított 2225-ös értékről idén 2446-ra emelkedett.

 

Versenyaktivitás

A áram szabadpiac növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy a villamos energia kereskedők - egymástól lényegesen eltérő mértékben - de egyre aktívabban keresik meg a fogyasztókat, majdnem duplájára nőtt tavaly óta a KKV szegmensben a megszólított szervezetek száma. A fogyasztók megkeresésében az egyes kereskedők eltérő aktivitással vesznek részt, a kutatás részleteiből az is kiderül, melyik szereplő melyik elosztói területen mennyire volt aktív.

Az aktivitás hatására a kereskedőváltások száma jelentősen emelkedett, minden harmadik szervezet váltott már legalább egyszer kereskedőt, míg tavaly csak minden negyedik vallotta ezt.

Az Emfesz kiesése ellenére a gázpiacon sem csökkent a fogyasztói bizalom. Másfélszeresére nőtt 2010-hez képest a mérhető kereskedői aktivitás a földgáz szegmensben, és a gázpiacon a váltást már megtapasztalók aránya alig marad el az áramszegmenstől.

 

A kutatássorozatban a MentorPartner és a FreeAssociation Research egy kompozit indexszel méri a KKV szervezetek mobilitásának változását, és az egyes szegmensek különbségeit. Az úgynevezett Árampiaci Mobilitási Index és Földgázpiaci Mobilitási Index mutatószámok a piac egészére vonatkozóan mérik, hogy az ügyfelek eddigi váltási aktivitása és váltási szándéka hogyan változik időben. Értéke 0-10 között változhat: minél közelebb van a 10-hez, a piac annál mobilabb (annál hajlamosabb, nyitottabb a kereskedőváltásra).

Az Árampiaci Mobilitási Index 4,07-re nőtt a 2010 évi 3,45-höz képest, értéke a legaktívabb szegmens 5,78 illetve a legpasszívabb 2,87 értéke között mérhető.

A Földgázpiaci Mobilitási Index 3,83-ra nőtt a 2010 évi 3,53-hoz képest, értéke a legaktívabb szegmens 5,63 illetve a legpasszívabb 2,62 értéke között mozog.

Forrás: http://www.e-met.hu

Ez a dokumentum eddig 116 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.