Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
NE cserélje lámpatestében a T8-as fénycsövet T5-re!
Frissítve: 2012. március 07.
Ez a dokumentum eddig 262 látogatónak tetszett  
(avagy 8. hírlevélben közölt téveszmék eloszlatása) Az e-villamos 8. hírlevelében megjelent a „Világítás korszerűsítése az önkormányzati épületekben” című írás nagyon sok világítástechnikával professzionális szinten foglalkozó kollega felháborodását eredményezte.

Többen közülük megkerestek és kérték, hogy oszlassuk el a téveszméket, lépjünk fel a barkácsolás ellen, a „csináld magad” jellegű energiatakarékos világítási megoldások ellen. A cikk hemzseg a szakmaiatlanságtól, és néhány évvel ezelőtt már levitézlett „újszerű” megoldást ismertet nem utolsó sorban üzleti megfontolásokból. Ne feledjük, az üzleten túl még létezik a szakmaiság, a szabványosság, és a megfontolt tisztességes eljárás is még az energiatakarékosság tekintetében is.

A gazdaságosság és energiatakarékosság napjainkban egyre jobban előtérbe kerül. A rendelkezésére álló energia felhasználásának ésszerűsítése újabb és újabb találmányokat, fejlesztéseket eredményezett. Gyakran ismert volt a fejlesztés elméleti lehetősége, csak ennek technológiai megvalósítása, a sorozatgyártás elindításának módja várt-, és még hány esetben vár még ma is kidolgozásra. A világítástechnikában a fényforrásfejlesztők a  zászlóvivők az új fejlesztések területén.
1995 óta gyártják a T 5 fénycsöveket, amelyek 16 mm-re csökkentett átmérővel és rendkívül nagy teljesítményválasztékkal szinte minden igényt kielégítenek. Az új rendszer 25 °C fokról 35 °C-ra eltolt fényáram- optimumának köszönhetően nagyobb a fényáram, az új fénypor hatására pedig minimálissá vált a fényáram- csökkenés, azaz hosszabb lett a hasznos élettartam. A továbbfejlesztett elektronikus előtétekkel lámpakímélő, energiatakarékos előtétüzem valósítható meg. Az új fénycsövek két családját különböztetjük meg, egy rendkívül magas fokú, 104 lm/W-ig terjedő fényhasznosítású és egy növelt fényáramú változatot, amelyek azonos hosszméretek mellett eltérő teljesítménnyel rendelkeznek. Élettartamúk lényegesen meghaladja a T8 fénycsövekét.
Vizsgáljuk meg a megtakarítási lehetőségeket az ismert fejlesztések tükrében:

- geometriai méretek csökkenése Ø 26 mm-ről Ø 16 mm-re              ~ 4 % megtakarítás

- fényáram optimalizálás 25 °C-ról 35 °C-ra                                       ~ 10 % megtakarítás

- elektronikus előtétek alkalmazása                                                     ~ 7 % megtakarítás

- új fejlesztésű lámpatestek alkalmazása (tükrök stb.)                          ~ 15-19 % megtakarítás

- fényhasznosítás növekmény a T8 fénycsövekhez képest                   10-17%

A világítástechnikában a fényforrásfejlesztések maguk után vonják a lámpatest-, működtető egység és szerelvényfejlesztéseket. Tulajdonképpen egy-egy új fényforrás megjelenése új dimenziókat nyújt a világítástechnika teljes vertikumának. A T5 típusú fénycsövekre gyártott lámpatestek hazánkban is, már egyre gyakrabban kerülnek betervezésre újépítésű irodaházakban, bevásárlóközpontokban, és egyéb nagylétesítményekben. Igaz ugyan, hogy a beruházási költség nagyobb, mint a T8-as fénycsöves világítási rendszerek esetében, de az üzemeltetési költségek hosszú távon megtérülnek és az emeltebb vizuális komfortérzet biztosítását még figyelembe sem vettük.
A T5 típusú fénycsövek továbbfejlesztésén folyamatosan dolgoznak a kutatók, legutóbbi új termék a + 5 -70C fok között állandó fényáramot biztosító T5 fénycső. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a fényforrás kültéri használatát is.
A kutatás-fejlesztés természetesen nem áll meg ezen a szinten, hisz valamennyi jelentős fényforrásgyártó folyamatosan keresi az újabb és újabb lehetőségeket a fény minél gazdaságosabb, energiatakarékosabb előállítására. A fény, amely élhetővé teszi mindennapjainkat, vizuális komfortérzetünknek is meg kell feleljen. Ehhez viszont nem elégséges ismerni a legújabb termékeket, hanem az alkalmazástechnikával is tisztában kell lenni.

Trükkös energia és fény megtakarítók

Az előbbiekben felsorolt előnyeit ismerték fel a T5-ös fénycsöveknek azok, akik olcsóbb lehetőséget kínálnak a T8-as fénycsövek cseréjére a gyanútlan hozzá nem értő felhasználóknak.

Újabb trükkel házalnak ügyeskedők (az e-villamos 8. hírlevelében mutatják be a barkács megoldást egy szakmailag lektorálatlan cikkben) jelentős energia-megtakarítást ígérve a T8 (26 mm) fénycső cseréjével T5 (16 mm) típusúra egy „átalakító”adapter segítségével ! A félrevezető marketing részét képezi a hosszabb élettartam, a kevesebb villamosenergia felhasználás, a jobb fényminőség ígérete. Trükkös számításokkal (a papír mindent elbír
alapon) bebizonyítják az akár 30-50% -os megtakarítást is.

NE higgyék el ezeket az ígéreteket!

Mi is a valóság?

A T5 fénycsöveket elektronikus előtéttel történő működtetésre fejlesztették ki. Nagyon jó a fényhasznosításuk (akár 104 lm/W), és kellemes a színvisszaadásuk is. Méretüknél fogva (16mm) lényegesen nagyobb a fénysűrűsége a T8-nál ezeknek a fénycsöveknek, ezért a lámpatestek ennek megfelelő optikával készülnek a káprázás gátlás miatt. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a T5 fénycsövek fényáram maximuma 35C fokra van optimalizálva szemben a T8 esetében érvényes 25 C fokkal. Nem utolsó szempont az 50mm hosszkülönbség sem a két típusú fényforrás között. Tehát a fentiekből is látni, hogy a két termékcsalád nem csereszabatos, nem azonosak a műszaki paraméterei!

A felvázolt műszaki paraméterbeli különbségek áthidalására szolgálnak azok az adapterek, amelyekről a csodát hirdetik. Az adapter egy elektronikus áramkört tartalmaz, ebbe illesztik a T5 fénycsövet, majd az átalakító G13 fejét illesztik a lámpatest foglalatába. A lámpatestben található áramköri szerelvényeket kiszerelik (a gyújtó helyére egy rövidzárat helyeznek, ami érintésvédelmi szempontból veszélyes). Amennyiben két végéről táplált az átalakító, érintésvédelmileg az egész szerkezet életveszélyes (egyik végén a csapok foglalatba helyezésekor, a cső másik végén is megjelenik a feszültség)!

A megoldás nem kielégítő, a T5 adapter használata során a következőket kell figyelembe
venni:

  • A lámpatestgyártók termékeiket biztonsági és fénytechnikai szempontok szerint optimalizálják adott teljesítményű T8 fénycsőhöz.
  • A teljes optikai rendszer a T8-ra méretezett. Vékonyabb fénycsövek utólagos beépítése adapterek segítségével a lámpatest fényeloszlásának megváltozását eredményezi, ezáltal a tér megvilágításának egyenletessége is romlik.
  • Biztonságtechnikai szempontból sem szerencsés a retrofit megoldás, mert a CE jel és az ezek által biztosított tulajdonságok és felelősségek csak olyan lámpatestekre vonatkoznak, amelyek a gyártó által javallott fényforrással és szerelvényekkel működnek. Az átépítés következtében a biztonsági jóváhagyások, amiket cég semleges vizsgálóállomások adtak ki érvényüket veszítik, így a CE jel is.
  • Az elektromágneses zavar és felharmonikus tartalom tekintetében is megváltoznak a lámpatest tulajdonságai az átépítés után. Erre a tényre is érdemes odafigyelni!
  • A T5 fényáramát közvetlenül fénycső fölé helyezett fényterelővel irányítják lefele oly módon, hogy az alatta levő felületen ezáltal megnő a megvilágítás (tovább rontva az egyenletességet). Erre az a magyarázat, hogy „a régi lámpatest megkopott tükröző felületét is kiváltja”, holott csak a lámpatest fényeloszlását rontja. Mi történik a tükrös-rácsos lámpatestek esetében?
  • Mivel fénycsövenként szükséges egy-egy adapter, a cikkben közölt árakon számolva egy 4x18W-os lámpatest anyagköltsége kb. 24 ezer Ft. Ennyiért már egy jó minőségű új T5 fénycsővel szerelt lámpatestet lehet vásárolni. Ezek után megéri átbarkácsolni egy régi elavult „30-40 év nyomait hordozó” lámpatestet (a cikk szerint armatúrát!) konzerválni?

Az üzemeltetés nem gazdaságos!

Erre a tényre a németországi Energetikai Szövetségi Hivatal (BFE) és a METAS munkatársai által végzett mérések mutatnak rá. Azt tapasztalták, hogy a T8-as lámpával szemben a T5-ös lámpa fényárama 3-10%-al kisebb. A csökkenés erősen termékfüggő. A T5 fénycső fényárama nagyon hőmérsékletfüggő, 25 Cfok környezeti hőmérsékleten 7%-al a névérték alatt marad. Egyes adapterek lefedik a fénycső végét, ami negatív hatással lehet annak élettartamára.

A T5 fénycsöveket speciálisan a gazdaságos elektronikus előtétekkel való működtetésre optimalizálják. Adapterrel történő működtetés esetén a fénycső fényárama elmarad az optimumtól, azaz csökken a fényhasznosítása. A fényáram csökkenés nagyon adapter függő! Tehát fénytechnikai szempontból az adapterek használata nem történhet fenntartások nélkül.

A fényforrás rossz időpontban gyújt be, mivel a gyújtási feszültség és az előfűtés túl kicsi, ezért +10 C fok alatt gyújtási nehézségek jönnek létre. A tulajdonképpeni lámpaáram már a gyújtási fázisban megjelenik a fénycsőben.

Az elektródák hőmérséklete a gyújtás időpontjában túl kicsi, ezért annak károsodását okozza, aminek következménye az élettartam csökkenése, szemben az ügyeskedők által hirdetettel. Ugyancsak negatívumként említik a vizsgálatokat végzők azt is, hogy az előfűtő áram tartósan jelen van az elektródákon, ami ugyancsak rossz hatással van az élettartamra. Érdekes a cikk a fénycsövenként szerelendő adapter vesztességéről nem tesz
említést, holott ez sem elhanyagolható! Tehát gazdaságos üzemmódról semmiképp sem beszélhetünk az adapterrel szerelt T5 fénycsöves világítás esetében! Mellesleg az adaptert a fénycsővel együtt kell cserélni sok
esetben, ugyanis az is meghibásodik. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az adapterrel átalakított lámpatestek nem felelnek meg a rádióinterferencia és felharmonikus tartalom előírásoknak! Ezek értékei meghaladják a szabványban megengedett szinteket.

Sajnos, a T5-ös adapterek használata nagyon vonzó a laikus üzemeltetők számára (lásd még Gödöllő aljegyzője is adta a nevét hozzá!) az alacsony beruházási költség miatt –nem kell új korszerű lámpatesteket vásárolni és nem kell a szereléssel bajlódni-, és a beígért energia megtakarítás miatt. A T8 fénycsövekkel világító végfelhasználókat (üzemeket, irodaházakat, iskolákat, intézményeket) megtévesztik azt a látszatot keltve, hogy ezek a berendezések jelentős energia-megtakarítást eredményeznek, és a megoldás megfelel a vonatkozó előírásoknak (erről még papírokat, igazolásokat is felmutatnak!). Az adapterek eladói megkísérlik azt is, hogy különleges jóváhagyási bizonylatokkal fedjék el a megoldás ismert gyengeségeit. Újabban, mint az említett cikk is bizonyítja, a világítástechnika területén járatlan gödöllői alpolgármester nevét is társszerzőként tüntetik fel a hitelesség kedvéért! Igaz, a cikk másik szerzője sem ismert a hazai világítástechnika területén.

Tudnivalók az adapterrel szerelt T5 rendszert illetően

T5 adapter eladók állításai

Tények, amit nem említenek

40-60% energia megtakarítás   

Akár 50%-kal kisebb fényáram

Jobb fényminőség

A megvilágítás nem felel meg az MSZ EN 12464 szabványnak egyenletesség és az elért megvilágítási értékek miatt

Előfűtött lámpagyújtás, dupla élettartam

Legjobb esetben is csak az egyik katódot fűtik. Tipikus lámpakiesés 2000 kapcsolási ciklus után

Az adapter hosszú élettartamú és a fénycső működésének végén védelemmel rendelkezik.

Tapasztalatok szerint az adapter is meghibásodik a fénycsővel együtt és cserélni kell.

Az adapter megfelel a szabványnak

A bizonylatok alkatrész szintűek. A retrofit lámpatestek elveszítik az ENEC jóváhagyásokat és a CE jelölést. A rádiófrekvencia és felharmonikus tartalom határértékeket gyakran túllépik 

Talán érdemes lenne jobban odafigyelni a kecsegtetően olcsó energia-megtakarítási lehetőségeket kínálókra és élni a gyanúval, esetleg kikérni a témában jártas szakember, vagy szakmai szervezet (Világítástechnikai Társaság) véleményét az ajánlott megoldásról. A hírlevél szerkesztőinek is érdemes lenne közlés előtt szakmai lektorálást kérni, hogy ne jelenhessen meg félrevezető tájékoztatás, barkácsolós megoldásról szóló félrevezető cikk a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának lapjában.

Ne vegye, ne tegye a T5 adaptereket világítási rendszerébe!

Nagy János

a Világítástechnikai Társaság elnöke

Az E-VILLAMOS aktuális információk közlését, a gyors tájékoztatást tűzte ki célul, és nincs lehetősége a beérkező hírek, cikkek szakmai tartalmának lektorálására, ellenőrzésére, így ha egy korrekt forrásból érkezik cikk, mint a hivatkozott is, azt elfogadja. Teret ad viszont az észrevételek, javaslatok közlésének, ezt tesszük a jelen esetben is. Bízunk abban, hogy ily módon megvalósulhat az olvasók sokoldalú, hiteles tájékoztatása.

Veresegyházi Béla, főszerkesztő

Ez a dokumentum eddig 262 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Treszl József2012. március 08 - 11:31:36
Végre!!!!!
Tisztelt Nagy János!
Köszönöm a cikket. A T5 csere ellen hadakozok már két éve.
Nagy segítség a cikk a tisztességre törekvő kivitelezőknek, kereskedőknek.
Köszönettel:
Treszl József
TRG Kft.
Ezzel a hozzászólással 3 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Rea2012. március 08 - 13:17:28
Villanyszerelők Lapja
2010. november:
http://www.villanyszaklap.hu/cikkek.php?id=1406
Ezzel a hozzászólással 2 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Kis János2012. március 08 - 13:56:05
Köszönöm a szakma nevében!
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Benedek János2012. március 08 - 18:35:59
Mondhatnám, hogy "helyre kellett tenni" ezt az írást,de mérnökember nem mond ilyet,(!)úgyhogy köszönöm Kolléga, hogy korrekt tájékoztatást kaphattak a még félre nem vezetett jószándékú felhasználók.
//www.benedekvill.hu//
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.