Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Világítás korszerűsítése az önkormányzati épületekben
Frissítve: 2012. február 06.
Ez a dokumentum eddig 119 látogatónak tetszett  
Ez év elején megszületett az új önkormányzati törvény, amely új alapokra helyezi az önkormányzatok működését, finanszírozását, feladatellátását. A korábbi törvénytől eltérően a feladatok között nem jelenik meg a közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, de a távhőszolgáltatás kötelező feladat.

 Az intézményműködtetés is átalakul, az általános iskolai oktatás nem képezi a jövőben a települések kötelező feladatát, de az óvodák maradnak. Tekintve, hogy az önkormányzati szféra az energiafogyasztás tekintélyes részét képezi, érdemes néhány gondolatot a változó helyzetnek szentelni. Példánkban az ipari és az önkormányzati szféra együttműködésében a világítás korszerűsítésére mutatunk be egy lehetőséget.

Az önkormányzatok finanszírozási problémái talán a végső fázisba léptek, az önkormányzati törvény ez év eleji elfogadása megteremtette az elvi kereteket az önkormányzatok feladat finanszírozásához. A részletek kidolgozása és a hatályba léptetés még hátra van, de megvan a remény arra, hogy az állam által előírt kötelező feladatok finanszírozása elégséges lesz. A jelenlegi, még hatályban lévő törvény által az önkormányzatok számára előírt egyik legnagyobb feladat a közoktatás. A normatív támogatás elégtelensége miatt több önkormányzat kényszerült szünet elrendelésére, mivel nem volt fedezete a fűtési és a világítási számlák kifizetésére. Az új önkormányzati törvény átalakítja a feladatrendszert is, az iskolák működtetését az állam vállalja magára, de ez az év még az iskolák önkormányzati üzemeltetésében bonyolódik le.

Az önkormányzatok minden lehetőséget és az összes tartalékukat feltárják annak érdekében, hogy kihúzzák év végéig, biztosítsák a fűtést és a világítást az önkormányzati épületekben. A figyelem az esetek nagy részében a fűtési költségek megtakarítására irányul, hiszen költsége nagyságrendekkel meghaladja a világítás költségeit, de különösen gyermekeink egészséges látásának megóvása érdekében a világítással is foglalkozni kell. Az önkormányzatokat számos vállalkozás keresi meg a villamos energia számla csökkentése érdekében, a számlák felülvizsgálatától kezdve a fogyasztási szokások és a fogyasztó készülékek racionalizálásán, a helyiségek, a tantermek, irodák világításának a korszerűsítésén keresztül a közvilágítás felújításáig. Sajnos az önkormányzatok túlnyomó többsége nincs abban a helyzetben, hogy az energetikai kérdésekben járatos szakembert alkalmazzon, ezért a polgármesterek csak kapkodják a fejüket a különböző „jobbnál jobb” ajánlatok hallatán.

Különösen a világítás terén alakult ki nagy zűrzavar, hiszen amikor a fűtés egy egyszerű hőmérővel ellenőrizhető, a világítás minőségét „szemmel” nem lehet megítélni.

Az információk legnagyobb része (70-80%-a) a szemünkön keresztül jut el az agyunkhoz feldolgozásra. Kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a világítás és a közérzetünk, szellemi és fizikai teljesítőképességünk között szoros összefüggés van. A mai ember egyre több időt tölt el mesterséges megvilágítású helyen. Kevesebb lehetősége van természetes fény mellett dolgozni, ezért a világítástechnika jelentősége egyre nagyobb lesz.

Jelenleg az önkormányzatok kezelésében vannak a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a kórházak nagy része és sok más egyéb közintézmény, s bár lesznek változások, a téma aktualitását ez nem érinti. Ezen épületek nagy részében 30-40 éve került kiépítésre fénycsöves világítás, ezért egyre fontosabbá válik, hogy a fenti szempontokat figyelembe véve (energiatakarékosság, gyorsan megtérülő és alacsony költségű beruházás, „több és jobb” minőségű fény) korszerűsítsük fénycsöves világításunkat.

A fénycsövek a kisnyomású kisülőlámpák családjába tartoznak. Működésük a bennük lévő kisnyomású higanygőz gerjesztésén alapul. A gázkisülés folyamán az elektronok által gerjesztett higanyatomok ultraibolya sugárzást bocsátanak ki. A 256 nm-es sugárzást a cső alakú búra belső falára felvitt bevonat (fénypor) alakítja át látható fénnyé. Az egyenes fénycsövek nagy előnye, hogy jó a fényhasznosításuk, és a nagy fényáramuk ellenére nem vagy csak alig kápráztatnak, mivel kiterjedt sugárzó felületüknek köszönhetően felületi fényességük viszonylag kicsi. A fénycsövet a XX. században, 1936-ban találták ki. Az első fejlesztések a T12-es fénycsövek voltak. Ennek átmérője 38 mm. A 70-es években kezdett elterjedni vékonyabb változata, az ún. T8-as (32 mm-es) fénycső, amely 10%-kal kevesebb energiát fogyasztott és több fényt biztosított. Magyarországon tapasztalataink szerint 90 % -ban ezek a fénycsövek találhatók meg.

A T12-es és T8-as fénycsöveknél a fénycsőre jutó áramot fojtótekerccsel korlátozták. Ennek a tekercsnek nagy a teljesítményfelvétele és jelentős meddő teljesítményt kelt, amit kondenzátorral kompenzálni kell. Például egy 36W-os fénycsőnél a tekercs további 9W-ot fogyaszt. Ez a teljesítmény hővé alakul, amely rontja a hatásfokot.

Általános tapasztalat az, hogy a régi fénycsöves armatúrák az elmúlt 30-40 év nyomait hordozzák magukon. Nagyon sok lámpatestben a tükröző fehér felület megmattult, a fojtótekercsek és kondenzátorok, illetve a foglalatok jelentős része elöregedett, sőt megégett, a vezetékek szigetelése elporladt, de a karbantartásra csak a legszükségesebb pénzt fordítják az üzemeltetők.

A nálunk is átvételre kerülő Európai Uniós szabványok és munkavédelmi előírások egyre magasabb megvilágítási szinteket írnak elő mesterséges környezetünkben, melyeknek az előbb említett armatúrák már nem tudnak megfelelni. Karbantartásuk jelentős műszaki, megbízhatósági, valamint baleset- és tűzveszélyességi kihívást jelent, ráadásul nemcsak potenciális veszélyforrások, de jelentős „energianyelők” is.

Érdemes egy kicsit áttekinteni a lehetőségeket arra vonatkozóan, hogy a meglévő fénycsöveket mire cseréljük.

Jelenleg több lehetőségünk is van:

• Elektronikus előtétek beszerelése

Előnye:
- a relatíve alacsony beruházási költség, valamint a 20-25 %-os energia-megtakarítás
Hátránya:
- az armatúra elhasználódott tükröződő felületével nem tud mit kezdeni
- nem nő a fény mennyisége

• LED fénycső

Előnye:
- nagy (akár több, mint 50%-os) megtakarítást is el lehet vele érni
Hátránya:
- nagyon költséges, 15-20.000 Ft/LED fénycső ugyanolyan fénymennyiség mellett
- a gyártók által megadott lumen/watt érték alig haladja meg a fénycsövek értékét
- nagyon nehéz eligazodni a sokfajta gyártó által kínált LED-ek között; nagyon változó a minőségük
- még nem áll kellő üzemeltetési tapasztalat a LED fénycsövek mögött


• Kompakt fénycső

Előnye:
- 30%-os energia-megtakarítás
Hátránya:
- mivel a lámpatestet is cserélni kell, illetve fel kell szerelni, valamint a régi lámpatest helyét is rendbe kell hozni, költsége darabonként akár a 10.000 Ft-ot is elérheti

• T8-T5 átalakító, amelyről cikkünk is szól és egy gödöllői projekt kapcsán szeretnénk bővebben megismertetni a szakemberekkel és olvasóinkkal

Mint említettük, a korszerűsítésnél a legfőbb szempont az energiafelhasználás, a megvilágítás erőssége, minősége és az élettartam, illetve a karbantartási igény javítása a minimális költség mellett.

A polgármester nagy dilemma előtt áll; az világos, hogy valamit kellene tenni az energia csökkentése és a megvilágítás mértékének javítása érdekében, de nem tudja, hogy mit válasszon, igaz pénze sincs rá. Összefoglalva az előnyöket és hátrányokat, az elektronikus előtét csak a jó állapotú armatúráknál kínál megoldást, a kompakt fénycső teljes épület-felújításnál jöhet szóba. A számítások azt mutatják, hogy bár a LED-es fénycső nagyon kedvező paraméterekkel rendelkezik, a ma még igen magas ára miatt a financiális eszközökben nem bővelkedő önkormányzatok számára nem jelent gyakorlati alternatívát a világítás korszerűsítésénél.

A 2000-es évek elején fejlesztették ki a T5-ös fénycsöveket, amelyek 16 mm átmérővel rendelkeznek. Hatásfokuk jobb, mint a T8-as fénycsőé. A T5-ös fénycsövet nagyfrekvenciás elektronikus előtét (ballaszt) működteti, így élettartama hosszabbá vált, és az elektronikus előtét 20-25%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a T8-as fénycsöveket üzemeltető fentebb említett fojtótekercs.

E T5-ös fénycsöveket úgy tervezték, hogy 50 mm-rel rövidebbek a T8-as fénycsőhöz képest, ezt kihasználva különböző gyártók kifejlesztettek egy ún. T8-T5 átalakítót, amely jó alternatívát kínál arra, hogy a meglévő lámpatesteket felújítsuk velük.

Az átalakító alkalmazásának előnyei:

• Az átalakítás könnyen, egyszerűen és költségtakarékosan végrehajtható, az adaptert és az új T5-ös fénycsövet csak be kell illeszteni a régi T8-as fénycső helyére, a fojtótekercset, a gyújtót és a fázisjavító kondenzátort ki kell szerelni
• Az átalakító - ahogy a fényképen is látható - tartalmazza a tükröző felületet, így a régi lámpatest megkopott tükröző felületét is kiváltja
• 30-50 % energiát, így jelentős költséget takaríthatunk meg vele
• 1-2 éven belül megtérül a beruházás (az energiaár és a használat függvényében)
• Szebb a színe a T5-ös háromsávos fénycsőnek
• Nincs 50Hz-es vibrálás, így kevésbé fárasztja szemünket
• 50 %-kal csökken a karbantartási igény: a T8-as fénycsövek 6-8 ezer üzemórája helyett a T5-ös fénycső élettartama: 18-20 ezer óra
• A teljesítménytényező, a cos φ > 0,95
• A korszerűsítés kisebb lépésekben: soronként vagy termenként is megvalósítható, sőt akár saját kivitelezéssel is

Lássunk egy gyakorlati példát:

Egy kísérleti projekt során a Gödöllői Önkormányzat aktív részvételével a Kazinczy Körúti Óvodában egy csoportszobát alakítottunk át, majd mértünk meg.

Az épületben legalább 20 éves 2x36-os T8-as fénycsöves armatúrák vannak. Az armatúrák megbontása után kiderült, hogy meglepően jó állapotban voltak a benne található foglalatok, így lehetőség nyílt T8-T5 átalakítókkal felújítani a lámpatesteket. A 9 db 2x36-os armatúrát 1 óra alatt sikerült átalakítani. Eltávolítottuk a gyújtópatront és a fázisjavító kondenzátort, majd a T8-as fénycsövek helyére behelyeztük adapterünket.

A Gödöllői Önkormányzat főenergetikusával a szerelés előtt és után is végeztünk méréseket, melyek az alábbi eredményeket hozták:

• Az áramfogyasztás 49,5% -kal csökkent
• A fényerő több ponton mérve, átlagosan 76%-kal nőtt
• A fénycsövek nem vibrálnak, kímélik szemünket.
Így elértük, hogy gyermekeink kevesebb energiát fogyasztva, jobb fényviszonyok mellett töltsék óvodai mindennapjaikat, és a foglalkozások, a játéktevékenység során szemük ne legyen kitéve a káros hatásoknak.

Kétségkívül a négy lehetőség közül a legkedvezőbb megoldás a lámpatest meghagyása mellett e T8-T5 átalakító alkalmazása, amely fénycsövenként 3-4 ezer forintból megoldható. A korszerűsítés kapcsán mintegy 30-50 %-os energiacsökkenéssel lehet számolni, de ez csak részletekben, a jövőben fog megjelenni alacsonyabb költség formájában, a forrásokat viszont a munkálatok elvégzésénél kell biztosítani. A mai hitelkrízises világban a hitel nemigen jön számításba, s ha az önkormányzatnak nincs pénze, érdemes az ESCO konstrukciót megfontolni, természetesen az önkormányzat érdekeit messzemenően figyelembe véve.

Jelenleg minden vállalat, közintézmény azon dolgozik, hogy költségeit lefaragja, és emellett erőteljes törekvés mutatkozik a munkakörülmények minél jobbá tétele irányában is. Hiszen ha a dolgozók környezete egészségesebb, akkor sokkal szívesebben járnak be, hatékonyabban dolgoznak, ráadásul, ha kevesebb káros hatás éri őket, akkor lecsökken a hiányzások ideje is. Mindemellett a beruházási költség nagyon alacsony és általában 2 éven belül megtérül, amely 50%-os banki kamatnak felel meg. A korszerűsített fénycső alkalmazása jelentősen hozzájárul az energiahatékonysági törekvések megvalósításához úgy, hogy közben kiemelkedően javul a munkavégzés feltétele. Fontos törekvés, hogy minél több óvoda, iskola kerüljön átszerelésre, hiszen közös érdekünk, hogy az utánunk jövő nemzedék minél kevesebb káros hatásnak legyen kitéve, mire eléri a felnőttkort.

Az iskolák ugyan az új törvény szerint elkerülnek az önkormányzatoktól, de éppen elég épület marad még, amelyet fűteni és világítani kel, hiszen az óvodák, bölcsődék, kulturális intézmények, irodák megmaradnak, s bár a jövőben reméljük, hogy a feladat finanszírozás megoldja az üzemelés költség-gondját, az energiahatékonyság növelése változatlanul fontos feladata az önkormányzatoknak. Mindezeket a szempontokat érdemes a szakembereknek végiggondolni és a polgármestereket reális, nem túlzó, az anyagi lehetőségeket szem előtt tartó ajánlatokkal megkeresni.

Adapter segítségével nagyon egyszerűen, gyorsan lehet az öregebb, rosszabb tükröző felülettel rendelkező hagyományos, fojtótekercses T8-as rendszerekből költséghatékony és nagy fényerővel rendelkező világítást kialakítani.

Dr. Fábián Zsolt Gödöllő alpolgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége főtitkára
Gerháth Attila a G&G 2008 Kft. ügyvezetője

Ez a dokumentum eddig 119 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Kis János2012. február 21 - 16:40:42
...és így történt, hogy az iskolában maradtak a 20 éves "jó állapotú", optikailag nullára avult lámpatestek, maradt az ő 20 éves káprázás-korlátozásuk is, tehát ugyanúgy rongálják gyermekeink szemét. Maradt a jó öreg vasmagos előtét is...
És a 2 adapter árából gyakorlatilag új T5-ös lámpatestet lehetett volna venni, ami újabb 20 évig szolgált volna...
És valaki megint jó üzletet csinált...
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.