e-villamos online szaklap

„Apu hogy megy be…” – Esettanulmány Svájcból

| | |  0 | |

Egy nagyfeszültségű légvezetéket is át lehet bújtatni más rendszerek alatt, ha a lehetőségek és a környezeti kép ezt megkívánja.

Egy nagyfeszültségû légvezetéket is át lehet bújtatni más rendszerek alatt, ha a lehetõségek és a környezeti kép ezt megkívánja. Gyengeáramú villamosmérnökként nem a nagyfeszültségû rendszerek a szakterületem, de legutóbbi látogatásomkor megakadt a szemem egy nagyon érdekes megoldáson a svájci Alpok egyik híres üdülõhelyén, Zermattban. Azt elõre kell bocsátanom, hogy közel harminc éve járok kisebb-nagyobb rendszerességgel ebbe a csodálatos alpesi kis országba, és még nem volt olyan eset, hogy ne sikerült volna rácsodálkozni a tájon kívül egy-egy érdekes, innovatív mûszaki megoldásra is. Most is egy ilyen leírása következik. Azt eddigi látogatásaim alkalmával is felfedeztem, hogy Svájcban nagy figyelmet fordítanak a környezet látvány-védelmére is, azaz ha nem kifejezetten szükséges, igyekeznek elkerülni a légvezetékek alkalmazását. Településeken belül ez természetes, azaz szinte sehol nincsen semmilyen légvezeték telepítve. A nagyfeszültségû távvezetékek a település határában lévõ transzformátorállomásig vezetnek, és onnan mindig – akár középfeszültségû – földkábelen keresztül jut el a közeli transzformátorokig az áram. Más a helyzet azonban a hegyekben, ahol a nagyfeszültségû légvezetékeket át kell vezetni a rendkívüli terepen: ilyenkor ott is a nálunk megszokott módon építik ki ezeket a rendszereket. Természetesen „kábelbõl” azért akad elég a hegyekben, hiszen a világ egyik legjelentõsebb síterepérõl beszélünk, ahol a síelõket változatos kialakítású, beülõs vagy kabinos felvonók segítségével juttatják vissza a hegyre, hogy újra lecsúszhassanak.



Ezért a vasúti légvezetékeken kívül (mert természetesen akár fogaskeréken is, de mindenhol van vasút) ez egy olyan gyakorlati alkalmazás, amit szinte minden hegyvidéken megtalálunk, ahol csak turisztikai beruházásra került sor. Mi történik tehát akkor, ha a nagyfeszültségû távvezeték és egy felvonó keresztezi egymást? Ugye természetes lenne az ötlet, hogy a távvezetéket emeljük fel olyan magasra, hogy biztonságosan elhaladhasson a felvonó acélkábelei felett. Ha felkeltette érdeklõdését, a cikk további részét elolvashatja itt.
Forrás: Villanyszerelõk Lapja

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul