Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A kismegszakítókról
Frissítve: 2011. december 13.
Ez a dokumentum eddig 151 látogatónak tetszett  
A kismegszakító a rövidzárlat és a túlterhelés elhárítására szolgáló alapvető védelmi készülék. A védelmi készülék megkülönböztetett, szakszerű viszonyulást és bánásmódot igényel!
E készülékek beépítésre kerülnek a legkisebb lakáselosztóktól a legnagyobb főelosztókig, mint az alacsonyabb áramszintű leágazások tipikus építőelemei. A kismegszakító behatárolja a védelmi és elosztó berendezés megbízhatóságát, ezzel a védett létesítményt használó cég vagy család élet- és vagyonbiztonságát. A villamos elosztók készülékeinek kiválasztása elsősorban – a jelenlegi gyakorlatnál nagyobb mértékben – a kivitelezők, a villanyszerelő iparosok feladata és felelőssége! Az áttekintő táblázat ezt a döntést hivatott megkönnyíteni!


Minden villanyszerelő olvasónak azt javasoljuk, hogy az általa használni kívánt kismegszakítók közül egyet nyisson fel, és vegye szemügyre! Ábránkon a következő szempontokra kell felhívni a figyelmet.


 
A táblázatban a különböző, hazai piacon forgalomban levő gyártók termékei kerülnek bemutatásra: pontosabban közülük is azokét, akik a feltüntetett műszaki paraméterek szerint feltett kérdésekre adatokat bocsátottak rendelkezésre. Ezen szempontok némileg különböznek a hasonló összefog-laló táblázatokéitól, mivel azok adatai – sematikus voltuk és a gyártók névleges adataira való összpontosításuk miatt – a választást nem könnyítik meg. A szabványok követelményeit – lehetőleg valóságosan, de legalábbis papíron – minden forgalomba hozott kismegszakító kielégíti, tájékozódási pontnak tehát maradna újra csak az ismertség és az ár. A villanyszerelő-ipar mesterei által létrehozott elosztó berendezések minősége, megbízhatósága egy összetett követelményrendszer eredője. Ezt a rendszert a szakma teljes vertikuma – jó esetben tudatosan – alakítja ki: a szakmai társadalom hosszú időn át kikristályosodott szabványai mellett megje-lenik a gyártó, a tervező, a kereskedő, a kivitelező cég (a mesterember) önmagával szemben támasztott kritériumrendszere is! Tehát a táblázat műszaki paraméterei úgy kerültek összeállításra, hogy a mesterember számára minél több kiderülhessen abból: milyen sajátos követelményrendszert érvényesítenek magukkal szemben a különböző gyártók? Milyen viszonyulás tükröződik a megadott adatokból a termékhez és a partnerhez, aki számára a terméket készítették? A gyártó adatai között a legfontosabb tudnivaló az, hogy a készülék rendelkezik-e típusvizsgálati jegyzőkönyvvel, illetve az milyen laboratóriumban készült? Bizalmunkat erősítheti, ha a vizsgálatokat független, nemzetközileg elismert próbaállomáson végezték, és az adatszolgáltatók megadják a típusvizsgálati jegyzőkönyv számát is! A névleges adatok az áttekintett gyártók katalógusaiban megtalálhatók: ezek közül a legfontosabb a zárlati megszakító képesség. Ez az adat nem egy közönséges határérték, amely azt mutatja, hogy a készülék „mit bír ki”, hanem azt is, hogy ezt az áramot hányszor képes megszakítani? A kismegszakítók névleges értéküknél kisebb zárlati áramok esetén több zárlatot képesek megszakítani: például egy 6 kA-es készülék 3 kA-es zárlati áram esetén kb. 2-szer annyi kapcsolást bír! Ezért egy kisebb zárlati áramú helyre (pl. lakáselosztóba) nagyobb zárlati megszakító-képességű kismegszakítót beépíteni nem „túlbiztosítás”, hanem a védelmi berendezés élettartamának növelése! Fontos, hogy a vizsgálatokat a lakossági (ez esetben szigorúbb!) IEC EN 60898 vagy az ipari IEC EN 60947 alapján végezték-e el. A táblázatban Icn-nel jelölt áramértékeket a kismegszakító többször is meg kell, hogy tudja szakítani, az Icu-val jelzettet azonban csak egyetlen egyszer! Ezért utóbbit csak kiegészítő adatnak tekinthetjük.

 


Kismegszakítók üzembiztonságának javítása
1. a zárlati kioldó tekercs kevés menetszámmal és viszonylag nagy huzalkeresztmet- szettel készül: ez kisebb veszteségi teljesítményt eredményez;
2. az ívoltó kamra oldalfala égésálló anyagból (pl. kerámiából) készül: a villamos ív hatására az oldalfalak távolságában 2-300 Celsius fokos hőmérséklet is felléphet, amely a gyengébb minőségű oldalfalakat hamar elégetheti;
3. a túlterhelések ellen védő bimetál a hőre lágyuló alkatrészekkel nem érintkezik és azoktól távolodik működés közben: a bimetál hőmér- séklete működés közben 150-200 Celsius fokra emelkedhet, amely a hőre lágyuló kioldó alkatrészeket deformálja;
4. megfelelő nagyságú és horonykialakítású csatlakozó csavarok állnak rendelkezésre: a megfelelő meghúzási nyomaték csak ezáltal biztosítható!

A táblázatban szereplő fontosabb adatok az egyes gyártók készülékeit jelentősebb mértékben megkülönböztetik egymástól, mint a szabványok által rögzített adatok, pl. jelleggörbe. A veszteségi teljesítmény nagy hatással van magára az elosztó szekrény melegedésére, tehát üzembiztonságára. A mechanikus élettartamra jellemző kapcsolási számot egyetlen kismegszakító sem éri el, sőt, meg sem közelíti üzemideje alatt, viszont jó képet ad a mechanika megbízhatóságáról. A nyitott érintkezők közötti átütési feszültség magasabb értéke mellett a hálózaton munkát végző személyek nagyobb biztonságban vannak! Ez az érték dönti el azt is: használható-e a kismegszakító főkapcsolóként, alkalmas-e villamos leválasztásra? A készülékek egyéb jellemzői közül kiemelhető annak fontossága: rendelkezik-e a gyártó magasabb zárlati szilárdságú (10 kA-es) készülékkel? Amelyik gyártó 10 kA-es kismegszakítót is képes jó minőségben előállítani, arról joggal feltételezhető, hogy alacsonyabb követelményű készülékei megbízhatóbbak. A szerelés szempontjából igen fontos a bekötési lehetőségek mind teljesebb választéka, mivel ez az áramelosztást is egyszerűsíti. A készüléksorból való kiemelhetőség a villanyszerelő mester dolgát könnyíti. Járjunk el gondosan a termékkiválasztás során!

Zollai András

2011.11.21 08:48Ez a dokumentum eddig 151 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.