Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Fény-szín-tér
Frissítve: 2011. november 22.
Ez a dokumentum eddig 113 látogatónak tetszett  
Mesterségeset természetesen.

A nagyfelületű világító berendezések az emberiségnek a fénnyel kapcsolatos évezredes tapasztalásaira utalnak vissza, hiszen a természetben a fény jellemzően a fölöttünk levő égbolt viszonylag egyenletes, minket körülölelő felületéről származik. Mint ismert, a beltéri közvetett világításnak is egyik pozitívuma, hogy a határoló falakat, mennyezetet világossá teszi és ezáltal –többek között– jelentősen növeli a komfortérzetet. Ugyanakkor a fénykeltéshez használt lámpatestek látszanak, sőt olykor árnyékot vetnek, a közvetlenül megvilágított felületek fénysűrűsége egyenetlen, a lámpatestkiosztás ritmusában és tág határok közt változhat.
A legkorszerűbb anyagok, fényforrások és elektronikai eszközök felhasználásával beltéren is eltérhetünk az eddig megszokott, szinte pontszerű vagy legalábbis kis felületekről történő világítástól.

1. ábra Nagy, homogén, összefüggő felület

A nagy, egybefüggő, a befogadó térrel összemérhető nagyságrendű világító felületről egyenletesen érkező fény az égbolt szórt fényének hatását kelti, amely a természetes világításhoz igen közel áll. Az így létrehozott világítással nem csak maga a világító felület válik homogénné, hanem a célfelületeken létrehozott világítás is rendkívül egyenletes lesz, nemcsak horizontális, de vertikális irányban is.

Alkalmazás

A feszített fóliás nagyfelületű világító berendezések reprezentatív terek nagyértékű megoldásai.
A korszerű építészeti megoldásokban kiemelt jelentősége van a terek formálásának, ebben jelentős szerepet vállalhatnak azok a nagy, homogén egybefüggő világító felületek, amelyek ma oly divatossá váltak. A feszített fóliás rendszer alkalmas egyedi elgondolások megalkotására is.

2. ábra D2.5*4 m méretű, változtatható színű és fényerejű világítótestek feszített fólia burkolattal

Alkalmazásukkal különleges térformák hozhatók létre, melyek a gondos fénytechnikai tervezésnek köszönhetően egyenletes fénysűrűségűek a berendezés teljes felületén. A fóliával létrehozható háromdimenziós térbeli alakzatok (óriási forgástestek, íves, hullámos formák) nem csak szokatlan világító eszközök, de egyedi, kreatív műalkotások is egyben.
Számos kitűnő alkalmazási területük közül kiemelendő, hogy a nagyfelületű világító berendezések különösen előnyös világítási megoldást jelentenek múzeumok, kiállítótermek részére. A homogén felület olyan egyenletes megvilágítást biztosít a műtárgyaknak, amely akár statikusan, akár a napszaktól és a külső fényviszonyoktól függően intenzitásában és színhőmérsékletében változtatható formában, optimális környezetet nyújt a látogatók számára a műélvezethez.

3. ábra Múzeumvilágítás nagyfelületű világítási rendszerrel

Kialakítás

A világító felületeket jellemzően erre a célra készített alumíniumkeretbe feszített opál műanyag fólia vagy speciális profilrendszerbe épített üveglapok alkotják. Ezek felett fénycsöves lámpatestek üzemelnek, melyek, mennyiségének, elhelyezésének megválasztása illetve a fényforrások kiválasztása szakértelmet és nagy gyakorlatot igényel. A lámpatest-elhelyezéshez figyelembe kell venni az átvilágítandó felület anyagát (különös tekintettel az üvegek sokféleségére), az összhangot a kialakítandó formával, az álmennyezeti sík felett rendelkezésre álló térrész magasságát (amely jellemzően csekély és a gépészeti elemektől is függ), az árnyékmentesség érdekében a szerkezeti elemek (rögzítő- vagy feszítő profilok, tartók, merevítők, stb.) elhelyezkedését és irányát, a kívánt megvilágítási szintet, a színes vagy különböző színhőmérsékletű fényforrások esetén a színes árnyékok elkerülésének fontosságát. A lámpatestek mögötti (egyben szerelési) felület csak homogén, magas reflexiójú, diffúz és fehér (színsemleges) lehet, valamint nem tartalmazhat még kisebb tükrös reflexiójú elemeket sem, mint ahogy maga a lámpatest sem.

4. ábra Egyedi megoldások - egyedi hatások

Az üvegre vagy fóliára kerülő por és egyéb szennyeződések (rovarok bekerülésének) megakadályozása végett a térrészt mechanikailag is le kell választani az álmennyezet feletti egyéb terektől, az elkészített kirekesztésnek pedig fénytömörnek kell lennie, ha bármely –egyébként szükséges– illesztési hézag, fuga, sín stb. miatt akárcsak résnyire is az álmennyezet fölé lehet látni. A zárt tér miatt a keletkező hő megfelelő elvezetéséről is gondoskodni kell. Az így elkészített nagyfelületű világító berendezés az álmennyezet többi felületéhez kell illeszkedjen, illetve nem szabad elfeledkezni a megfelelő rögzítésről, mely esetenként statikus közreműködését is szükségessé teszi. Ilyen világító berendezés elkészítéséhez a széles körű szakmai ismereteken és tapasztalaton túl számos társtervező (építész, statikus, gépész, villamos) együttműködése is szükséges.

Üveg

Az üvegfelület segítségével létesített világító álmennyezet korábban is ismert volt. A látványt ez esetben alapvetően meghatározza a raszteres tartószerkezet, amelybe az üveglapokat elhelyezik. A rasztertávolság az üvegtáblák tömegétől (eredendően vastagságától) és az építészeti adottságoktól is függ, de jellemzően 1 m körüli (legfeljebb 1.5 m) érték. Az üveggel létesített felület látványát meghatározza az üveg opálossága, mely egyben a transzmissziót is befolyásolja. Az opálosság növelése homogénebbé teszi a felület fénysűrűségét, ugyanakkor csökkenti a transzmissziót. Sajnos, számos esetben találkozhatunk rossz kompromisszummal, ahol az opálosság és a fényforrások elhelyezése nincs összhangban, ezért a fénycsövek az üvegen keresztül átlátszanak. Az ilyen felület az eltérő fénysűrűségek miatt nem esztétikus, néha kifejezetten zavaró. Mivel az üvegek sokfélék lehetnek, (vékonyabb vagy vastagabb, ragasztott vagy fóliázott, kettő vagy több rétegű opál, homokszórt vagy savmaratott, stb.), a megfelelő fényforrás-elhelyezés (vagy esetenként fordítva: az adott elrendezéshez az üveg kiválasztása) csak modellkísérleteken keresztül valósítható meg. Az üvegnek ugyanakkor előnye is e sokfélesége, továbbá természetes jellege. Hátránya, hogy törékeny, nehéz, elégséges opálosság eléréséhez sokszor kettőnél több rétegű szerkezet szükséges, ekkor transzmissziója gyakran 50% alatti, illetve a fentebb említett és látványában hangsúlyos raszteres tartószerkezetet igényel.

5. ábra Művészi kivitelezésű üvegfelülettel készült világítás

Különleges megjelenésűek az anyagában színezett vagy festett, művészi kivitelezésű üvegkompozíciók, melyek önmagukban is műalkotások, ezek homogén átvilágítása egyedi műszaki megoldásokat igényel.

Fólia

A műanyag fólia speciális, kifejezetten feszített fóliás világító berendezésekhez készül. Vékony, könnyű, ugyanakkor rendkívül erős és rugalmas anyag.
Opálossága elegendő ahhoz, hogy kis távolság esetén se lehessen felismerni a mögötte elhelyezett fényforrásokat, tehát teljesen homogén fénysűrűségű felületet nyújt, transzmissziója viszont 50% feletti.
Hatalmas, közel 100 m2-es egybefüggő felületek fedhetők be anélkül, hogy az üvegnél említett tartószerkezetet vagy bordákat kellene alkalmazni. (A felületet természetesen lehet tagolni, ha ez épp a látvány miatt szükséges.) A fóliák kifejezetten erre a célra kifejlesztett keretprofilokba kerülnek elhelyezésre, telepítésük gyors és egyszerű. A kifeszített fólia méret és alaktartó, rendkívüli rugalmasságának köszönhetően hosszú évek alatt sem nyúlik meg. A fólia színsemleges, (pl. DIN 6169), az áteresztett fény színét vagy színhőmérsékletét nem befolyásolja és idővel sem sárgul.

6. ábra Sík és hullámos világító térformák váltakozása

Korszerű összetételének és gyártástechnológiának köszönhetően nem tartalmaz nehézfémeket, halogéneket, PCB-t, PCP-t vagy egyéb káros anyagot. Megfelel a legújabb szabványkövetelményeknek (EN 14716), tűzállósága megfelelő (pl. B1 DIN 4102). Ha a szerkezeti elemek vagy a belsőépítészeti elképzelések szükségessé teszik, a feszített fólián áttörés is létesíthető oszlopok, rudak, gépészeti elemek vagy más lámpatestek részére.

7. ábra Festett feszített fóliás világító mennyezet,  programozott hatásvilágítási elemekkel

Felülete igény szerint nyomtatható, színezhető vagy festhető, a felhordott és átvilágított kép segítségével mesterséges ablakok, tetőbevilágítók vagy világító képek, falfülkék is létrehozhatók.

Karbantartás

A nagyfelületű rendszer karbantartása az időszakos átvizsgálásból, tisztításból és fényforráscseréből tevődik össze. A fényforrások cseréjét ajánlatos csoportosan elvégezni, 1-1 meghibásodott fénycső a jól megtervezett berendezésnél nem rajzolhat ki sötétebb, zavaró foltot. Az üveg elemeket a tartóprofilokból egyenként kell eltávolítani, tisztítani és a végén visszahelyezni, amely meglehetősen idő- és munkaigényes.
A fóliás megoldásnál a dupla keretprofilrendszernek köszönhetően a belső keretre feszített fólia kiemelhető vagy az álmennyezet síkjából kihajtható, míg a külső keret, mely a szerkezeti elemekhez rögzül, a helyén marad. Tekintettel a fólia és a keret csekély tömegére, egy személy által, szerszám nélkül és viszonylag rövid idő alatt is elvégezhető a karbantartás.

Színesen

A fényerőszabályzás –a forma, mint látványelem, a műszaki színvonal és a mai kor követelményei szerint is–, szinte elengedhetetlen kelléke az így létesített berendezéseknek. A fényforrások kontúrjának, elhelyezésének felismerhetetlensége, fényük keveredése miatt kézenfekvő a többféle színhőmérsékletű vagy színű fénycső elhelyezése. Több különböző színhőmérsékletű fénycső (általában egy meleg és egy hideg alkotta páros) fényáram-arányait változtatva alkalmazkodni lehet a természetes világítás Nap járása szerinti változó színhőmérsékletéhez vagy az aktuális megvilágítási szinthez lehet illeszteni a színhőmérsékletet.

8. ábra RGBW fénycsövekkel létesített feszített fóliás dinamikus világítási rendszer

Kihasználva a nagy felületet, a magas megvilágítási szintet, a fényáram- és színhőmérséklet változtatás előnyeit, hatékony dinamikus világítási rendszer is létesíthető, melyben címezhető lámpatestekkel vagy lámpatestcsoportokkal és megfelelő vezérléssel egymástól különböző és változó helyzetű zónák létesíthetők. E zónák világítási tulajdonságainak változtatásával, vándorlásaival, megjelenésükkel vagy eltűnésükkel virtuális „égkép” hozható létre, modellezve ezzel a természetes égbolt különböző fénysűrűségű és színhőmérsékletű részeit vagy az égbolt részbeni fedettségét.

9. ábra A homlokzati üvegfalon át...

Színes (RGB) fénycsövekkel különleges hatások keltésére nyílik lehetőség, fehér fénycsövekkel kombinálva pedig olyan világítás kialakítására létesíthető, ahol a felületek illetve térbeli alakzatok hol funkcionális, hol dekorációs világításként üzemelhetnek, fényépítészeti látványelemként hozzájárulva egy esti homlokzati kép kialakításához.

Ez a dokumentum eddig 113 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Alföldy Gábor2016. szeptember 17 - 20:33:32
Remek cikk!

Csak kiegészítésként tudok ajánlani egy új lapot a témában, www.feszitett-folia.com.

Üdv, Gábor
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.