Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Észrevétel
Frissítve: 2011. október 26.
Ez a dokumentum eddig 113 látogatónak tetszett  
a Jogszabálytervezet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM-rendelet módosításáról című anyaghoz.

Tisztelt Jogalkotó!

Az e-építés portálon megjelent energetikai rendelettervezethez szeretnék az alábbiakban hozzászólni.

1. A rendelet (mint a száma is mutatja) nem a jelenleg hatályos jogszabály módosítása, hanem egy teljesen új jogszabály. Számomra egyszerűbbnek tűnne, ha az első két oldalon nem visszahivatkozás lenne a 7/2006. TNM rendeletre, hanem ott is a teljes összefüggő szöveg jelenne meg, ahogy teljes és összefüggő a rendelkező rész is. A javaslat részben kissé önös, kissé kényelmetlen két anyagot összeolvasgatni, melyik bekezdés lép melyik helyébe, de van ennél lényegesebb indokom is.
Az eredet jogszabály ”végrehajtási utasítása”, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet pont ezen a két oldalon már módosította az eredeti anyagot, főleg az érvényességi kör meghatározásában. Kivette a szövegből a ”nem lakás céljára használt mezőgazdasági épület” hivatkozást (máig nem tudom mit értett ez alatt a szerzője, csőszkunyhót?), viszont felmentést adott a ”műhely rendeltetésű” épületekre. Egyébként ez utóbbi tétel is hibás, az eredeti uniós direktívában ezt úgy fogalmazzák: ”industrial sites, workshops” tehát itt ténylegesen gyártásról is, és nem csak műhely munkáról van szó. Egy ipari létesítményben nem lehet korrekt módon szétválasztani a termelésre, illetve a komfortra irányuló energia felhasználást, mondjuk egy amúgy hőelvitelre tervezett légtechnika egy része a dolgozók friss levegő igényét is biztosítja. Ugyancsak nehéz egy ”A” tűzrendészeti besorolású vegyipari létesítmény egyrétegű, 3 mm vastag hasadó-nyíló üvegfelületénél a nyílászárókra tett hőtechnikai előírásokat teljesíteni.

A fentiek okán javaslom, készüljön inkább egy egységes új jogszabályi előszó, amely hatályon kívül helyezi a jelenleg hatályos rendeletet.

2. Ha röviden akarom összefoglalni a tervezetben levő változtatást, azt kell mondanom, a (határoló szerkezetek követelményértékeitől eltekintve) a rendelkező rész alapvetően teljesen változatlan maradt, mindössze beékelődött a szövegbe egy öt oldalas rész az épületgépészeti rendszerekkel kapcsolatos elvárásokról.

A 7/2006. TNM rendelet hibáit, hiányosságait, sajtóhibáit még annak idején kifogásoltam, meglepettem konstatáltam, hogy ezek, szinte kivétel nélkül bekerültek az új anyagba is. Csatoltan küldöm az akkori észrevételsort (M2 rendelet 2007), legalább a durva nyelvhelyességi hibákat érdemes lenne javítani a mostani változatban.

3. Az újonnan beszúrt rész, az V. fejezet, meglehetősen zavarossá teszi a rendelet egészét. A jelenleg hatályos anyagról – minden hibája ellenére – el lehet mondani, hogy a saját keretei közt maradt, a mostani utólagos betoldás, csapongó ötletbörze, kis színesek gyűjteménye, világosan a helyükre nem tett javaslatok, amik egy tanúsításba igen nehezen illeszthetők.

A ma érvényes és a tervezett jogszabályt (épületgépész oldalról legalábbis) elméleti téren jártas kollégák állították össze, a gyakorlati végrehajtás azonban leginkább ránk, tervezőkre vár. Ehhez egy világos, egyértelmű előírásra van szükség, ami alapján egy szintén világos, egyértelmű, átlátható, használható dokumentumot tudunk készíteni a megrendelőnek. A tervezetben levő kiegészítés ezt a munkát alapjaiban akadályozza.

Állításom alátámasztására csatoltan küldöm (M1 rendelet 2011) a tervezet vonatkozó részének (12-16. oldal) megjegyzésekkel ellátott másolatát.

4. Mint gyakorló mérnököt igazán nem zavar a primerenergia-átalakítási tényezők változása, legyen ez inkább az elmélet terén otthonos kollégák dolga. Ha egy szintre hoznak gázt, szenet, kőolajat, lelkük rajta, mi azzal szorzunk, amivel mondják. Persze a dologról van véleményem, ezt tartalmazza a harmadik csatolmány (M3 primerenergia).

A fentiek tükrében – nagyobb figyelem felkeltés mellett – javaslom a hozzászólásra adott idő meghosszabbítását, hátha érkezik még észrevétel a kérdéshez, olyanoktól, akik a gyakorlatban már szembesültek a jelenlegi szabályozás problémáival.

Elnézést a néhol kissé szabados fogalmazásért. Köszönöm megtisztelő figyelmét.

Üdvözlettel:
Zöhls András
épületgépész mérnök

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet

 

Ez a dokumentum eddig 113 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.