Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az OTSZ-ből fakadó sürgős tennivalók
Frissítve: 2011. szeptember 23.
Ez a dokumentum eddig 122 látogatónak tetszett  
Szeptember 6-án a Magyar közlönyben megjelent az új OTSZ: a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet. A hosszas vajúdás után (majd 3 év) végre megszületett OTSZ azonban kellemetlen meglepetést is tartalmaz: az eddigi gyakorlattal szakítva 90 nap helyett mindössze 30 nap áll rendelkezésre hatálybalépéséig: előírásai október 6-tól kötelezők.

A villamos területet illetően a jogszabály három részletére szeretném felhívni a figyelmet:

• Egyfelől a villamos installáció-tervezők és a szabványossági felülvizsgálattal foglalkozó kollégák működési területén számos kisebb-nagyobb változást találunk a szabályzatban.

• Másfelől a villámvédelem területének szabályozása teljes mértékben megváltozott: az új OTSZ az új villámvédelmi szabványra támaszkodik, illetve azon túlmenően is tartalmaz előírásokat. (Pillanatnyilag az MSZ EN 62305 2006-os első, illetve 2011-es második - angol nyelvű - kiadása.) Továbbá:

• „225. § (1) Villámvédelmi berendezést csak kiviteli tervdokumentáció alapján lehet létesíteni…"
Ez utóbbi területen az OTSZ egyes tevékenységi körökhöz továbbképzést ír elő. Ilyen a  szabadon választható szakmai  továbbképzés keretében  a MEE, az MMK ET és az OKF együttműködésével kidolgozott és felügyelt (vizsgával záródó) tanfolyam, amely az új villámvédelmi szabvány 2., javított kiadásának alkalmazásához hathatós segítséget nyújt, s egyben 10 pontot jelent a képzésben résztvevőknek. (A tanfolyam elsősorban a tervezőknek, műszaki ellenőröknek és felülvizsgálóknak jelent komoly segítséget. Bővebb információ a www.62305.hu honlapon található.)

A villámvédelmi felülvizsgálók esetében rendelet 226. § (3) bekezdése ugyan egyértelműen rendelkezik a felülvizsgálók tevékenységét illetően, azonban nehezíti az eligazodást az a tény, hogy nemrégen jelent meg az  új OKJ,  illetve a hozzá tartozó SZVK, amelyben kétféle felülvizsgálói képzés szerepel: az egyik a régebbi létesítésekre vonatkozik (MSZ 274 - 9/2008 ÖTM), a másik, az ún. komplex felülvizsgáló képzés (mint villanyszerelő szakmára ráképzés) már az MSZ EN 62305-re épül.

Azoknak a felülvizsgáló kollégáknak, akik a régi OKJ szerinti vagy korábbi felülvizsgálói jogosultsággal (és munkatapasztalattal) rendelkeznek, a MEE által felügyelt tanfolyam elvégzését  javasoljuk. Akik az  új OKJ szerinti alapképzésben nyernek jogosultságot (MSZ 274 stb.), azoknak azt tanácsoljuk, hogy az OKJ-s kereteken belül szerezzék meg a második területre vonatkozó jogosultságot is.

Bár a képzés színhelye Budapest, szeretnénk segítséget nyújtani vidéken dolgozó kollégáinknak: ahol igény van rá (megfelelő létszámú érdeklődő), megszervezzük a kihelyezett tanfolyamot a területi, illetve régióközpontban. (Ha lehet, a MEE regionális szervezeteivel együttműködve.)

Dr. Fodor István
Magyar Mérnöki Kamara
Elektrotechnikai Tagozat
alelnök

Ez a dokumentum eddig 122 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Mészi2011. szeptember 27 - 18:09:31
Dr. Fodor István felhívásához annyit talán érdemes még hozzátenni, hogy a mind a villamos, mind a villámvédelmi szakterület estében megszűnt a 9 éves gyakoriságú felülvizsgálat - ami bizonyára többletfeladatot jelent majd az érintett kollégáknak.
A részletek megtalálhatók az új OTSZ harmadik rész, XII. és XIV. fejezeteiben.

Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Peka Lajos2011. október 18 - 21:00:44
„ A magyar mérnök diszlexiás ? ! „

Az MSZ EN 62 305 szabvány jogerőre emelése és annak módja kiverte a biztosítót.
Sokan jogi ellentmondásokra hivatkozva támadják a megoldást.
Én szakmai oldalról kívánom megvilágítani a témát.
A villámvédelem és a túlfeszültség elleni védelem egymással szoros kapcsolatban van.
Az MSZ EN 62 305 még most is változik. Egy véglegesített formáról nem beszélhetünk.
Nincsenek összefésülve a túlfeszültségre vonatkozó előírások az új villámvédelmi előírásokkal!
Tehát nincs magyarra fordított végleges megoldás.
Az áramszolgáltatókra nincsenek tekintettel az előző és új előírásokra, pénz hiányra hivatkozva.
Egy tér védelmét nem lehet úgy biztosítani, hogy ha csak egy kapu is bezárhatatlan.
A nyitott kaput az áramszolgáltatók gyakorlata jelenti!
Az új korrekt módon összefésült szabványban leírt ismeretek explicit tudást képeznek, tehát olvashatók, oktathatók.
A szakmát gyakorlók kötelezően előírt tanfolyamokon – pénzért, a tanuló felelősség átvállalásával- szerezhetnek ismét jogosultságot. A szabványok olvasása szóba sem jöhet. ( a felelősség átvállalás mindenkit rákényszerít a szabványok elmélyült tanulmányozására.) A tanfolyamok kötelező előírásából arra feltételezésre lehet következtetni, hogy a magyar mérnökök diszlexiásak. Mellesleg Eistein is diszlexiától szenvedett, mégis kiváló eredményeket ért el.
A tanfolyamon nem lehet hosszú évek gyakorlati tapasztalatait átadni!! Pedig példák sorát lehetne felsorolni az ellentmondásokról.
Talán logopédusok bevetése hatékony megoldást jelentene?
Azt gondolom, hogy a Magyar Mérnöki Kamara keretében konzultálni kellene az ellentmondások feloldási lehetőségeiről. az új előírások hatékony bevezetése érdekében. Részemről ellenszolgáltatás nélkül felajánlom a közreműködésemet.
Tapasztalt kollegáimtól is ezt kérném!
Arra kérném Fodor István kollegát szervezzen konzultácót a témában!

Szeged, 2011. október 18.
kollegális üdvözlettel
Bajai Lajos
06 0394
Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.