Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A szénbányászat tönkretételének ideológiája
Frissítve: 2011. augusztus 17.
Szerző: Gál István, a műszaki tudomány kandidátusa, c. egyetemi docens
Ez a dokumentum eddig 123 látogatónak tetszett  
A Magyar Energetika következő számát a szén felhasználásának szenteli. Cikkírónk provokatív, nagyon is elgondolkodtató írása a magyar energiapolitikáról, támogatási rendszerről a nyomtatott változatba már nem fért bele, ezért itt közöljük.

1. Az importlobbi

Már az 1980-as években elkezdődött a szénbányászat tönkretétele azzal, hogy a lobbi nyomására a szénárat nem önköltségi áron állapították meg, ezért a '90-es évekre minden szénbánya-vállalat a csőd szélére került. A '90-es években mind a 8 szénbánya vállalat felszámolásra került, a felszámolás alatt az importlobbi befolyására a szénbányákat integrálták a külföldi tulajdonban lévő szenes erőművekbe, majd a bányákat bezárták, és átállították az erőműveket import gáztüzelésre. Ma a gázigények közel 80%-a import.

Már több mint 5 ezer éve  tudják, hogy a kereskedelemben olcsón kell venni, s drágán adni, vagy drágán venni, és még drágábban adni. A gáz magyarországi árának mindössze 10-15%-a a termelési költség, a többi a kereskedők, kormányok haszna  (ÁFA, tranzitdíj, jövedéki adó stb). Hiszen kinek jó az import? Elsősorban az exportáló országnak, ott teremt munkahelyet, és a kereskedőknek, akik leveszik a sápot. Ezért akarnak újabb gázvezetéket ráerőltetni az országokra. Az importlobbi képviselői ott vannak az EU és a hazai döntéshozó körökben, óriási tőkével és marketingtevékenységgel. Ha napról napra sulykolják, hogy nincs lehetőség hazai erőforrást igénybe venni, a szakmailag „túlképzett" döntéshozók el is hiszik, és jöhet a Nabucco, Kék Áram stb.

2. A zöld lobbi

Én úgy gondolom, hogy a világ vezető országai a CO2 riogatásával akarják tönkretenni az EU-t. Dr. Reményi Károly akadémikus Energetika, CO2, felmelegedés c. könyvében leírja, hogy a Földön volt jégkorszak, felmelegedés akkor is, amikor az ember még nem is élt. A lényeg, hogy a zöld lobbi a klímahisztériát zászlajára tűzve igyekszik befolyásolni az energetikai döntéshozókat. A magyarországi CO2-kibocsátás nagyon alacsony, de a hisztéria igen magas. A szélkerék-gyártók (nyáron és télen nem megy, nincs szél) például a Kempinszki Hotelben rendeztek július 5-én egy szuggesztív konferenciát. Ennyire gazdagok? Igen, a Zöld Lobbi óriási tőkével rendelkezik, hiszen elérték, hogy tőlük kötelező az áram átvétele közel 30 Ft/Kwó áron (Paks 10 Ft/Kwó). Képviselőjük ott van minden parlamentben.

Az EU kitalálta a CO2-kereskedelmet, ennél nagyobb szélhámosságot ritkán lehet kitalálni. Nagyon jó bolt lehet egyeseknek.
De ez csak és kizárólag a szenes erőművek ellen irányul.

A megújulónak nevezett energiatermelők és gyártók több millió költségvetési támogatást kapnak, amit aztán kivisznek az országból.

Véleményem szerint a hazai természeti erőforrásainkat kell igénybe venni, van több száz évre elegendő szénvagyon, vannak vizeink, de miért nincsenek vízi erőművek? (Ausztriában 16 található.) A fejlett országok a saját erőforrásikra alapozzák az energiatermelésüket, Magyarország importra és ún. szélkerékre.

Gazdagok vagyunk.

Magyar Energetika előfizetés

Ez a dokumentum eddig 123 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.