Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Mérnöktovábbképzés felsőfokon
Frissítve: 2011. augusztus 09.
Ez a dokumentum eddig 119 látogatónak tetszett  
Kötelező a továbbképzés vagy hasznos? Nem vitás, lehet a kötelező hasznos! Látogasson el oldalunkra, és megtudja!

http://edu.geoinfokft.hu

Továbbképzéseinket a távoktatásos módszertani tapasztalataink alapján alakítottuk ki. Létrehoztuk az „oktatóteszt” módszerét.

NÁLUNK CSAK TANULNI LEHET, MEGBUKNI NEM!

Mit takar ez a kijelentés? A tananyagok – valójában az előírt jogszabályok – bemutatása és átolvasása nem kerülhető meg. A lényeges különbség a tudás ellenőrzésében van.

MI NEM VIZSGÁZTATUNK, hanem tanítunk!

A tesztrendszer úgy működik, hogy a kérdések feltevése után nem korlátozzuk a válaszidőt. Ha hibás válasz érkezik, akkor a rendszer megjeleníti a jogszabályok azon 1-1½ oldalas részét, melyben a válasz megtalálható, majd ismét felteszi a kérdést. Ha megtanulta, a rendszer elfogadja!

MI VAN AKKOR, HA ELFÁRAD VIZSGA KÖZBEN?

A vizsgára 48 óra időt biztosít a megoldásunk, mely alatt bármikor és tetszőleges számban megszakítható a teszt, majd később ugyanonnan folytatható.

NAGYON KÖLTSÉGES ÍGY A VIZSGA?

NEM, mert mi vagyunk az országban az egyik legolcsóbb, ha nem a legolcsóbb képzőhely.

MÁR TÖBB MINT 2900 SIKERES VIZSGA IGAZOL MINKET.

ÉRJÜNK EGYÜTT A CSÚCSRA!                                                   

 

Mérnöktovábbképzés felsőfokon

Mind a szakmában dolgozók, mind pedig az oktatásban tevékenykedők egyaránt kiállnak az oly sokat hangoztatott élethosszig való tanulás mellett. Ez nem teljesen új gondolat, hisz gondoljunk csak bele a magyar mondás értelmébe: ’A jó pap is holtig tanul’! A szakmák döntő többségére ma már ez általánosan érvényes, ha nem akar lemaradni egy jó szakember. Ezen gondolatok jegyében beszélgetünk Dr. h.c. Dr. Szepes Andrással, a GEOINFO ALBA Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.

- Ön nem csak ügyvezető, hanem több szálon is kötődik a mérnökséghez. Hallhatnánk erről pár szót?

- Eredendően földmérő mérnökként kezdtem dolgozni az egyetem elvégzése után. Pár éves szakmai gyakorlat után kaptam meghívást Székesfehérvárra, a jelenleg Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar (GEO) néven működő intézménybe. A szakmai tárgyak oktatása mellett rövid időn belül részese lettem a továbbképzési munkát szervezők kis csoportjának is. Itt tapasztaltam először, hogy a gyakorlatban dolgozók milyen fogékonyak tudnak lenni az új ismeretekre.

1996-tól több, a továbbképzést támogató, korszerűsítő nemzetközi pályázatban voltam szervező és tananyagfejlesztő. Ennek kapcsán betekintést nyertünk a nemzetközi trendekbe, elsajátítottuk a távoktatás módszertanát. Elvégeztem még egy minőségbiztosítási tanfolyamot is, mely erre a speciális területre koncentrált.

1999-ben létrejött az uniGISopen Alapítvány, mely alapcéljának jelölte meg a mérnökök továbbképzését. A megnövekedett a továbbképzési tevékenység miatt jobbnak látszott létrehozni erre a feladatra egy vállalkozást, így jött létre a GEOINFO KHT., melynek ma működő utódja a GEOINFO ALBA Nonprofit KFT. A szervezetnek kezdetek óta ügyvezetője vagyok. Mindeközben kilenc éven át a GEO-ban dékánhelyettesként foglalkoztam a mérnökök iskolarendszerű továbbképzésének irányításával, illetve jelenleg is a kamaránk Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatában alelnökként foglalkozom a szakemberek kamarai továbbképzésével.

- Miként tudná összefoglalni a távoktatás lényegét, eltérését a hagyományos képzéstől?

- Leglényegesebb kérdés az, hogy nem a távolság fogalma fontos ebben a módszertanban. Nem a hallgató és az oktató egymástól való térbeli elkülönülése a fontos kérdés, hanem annak megvalósítása, hogy a tanuló a felkészülés minden percében érezze a távol tartózkodó oktató jelképes jelenlétét, gondoskodását. Nem csak távoli hallgatókról van szó, hanem olyanokról, akik időben nem tudják megoldani a jelenétet. Ma már nem szívesen engedik el a munkáltatók a dolgozókat a többnapos konferenciákra, de a vállalkozó sem tudja otthagyni cégét több napra hét közben. Ekkor kerül előtérbe a távoktatás. Ehhez először olyan tananyagokra van szükség, melyekbe nem az előadásokat kell leírni, hanem olyan hangvételű tankönyvet kell nyújtani, melyből sugárzik az oktató gondoskodó jelenléte. Ehhez még folyamatosan olyan feladatokat kell adni a hallgatónak, melyek megoldása révén szinte interaktívvá válik a felkészülés folyamata. Mindezt támogatni lehet az internet adta széles körű kapcsolatrendszerrel. Nevezetesen a példatárak, példaadatok és megoldások folyamatos elérése, a legfrissebb tananyagok megjelenése, az oktatókkal és a diáktársakkal való szervezett levelezés biztosítása, a beérkezett feladatok értékelésének gyors visszajelzése megtalálható. Mi ennek megoldását a Moodle nyílt forráskódú rendszerben találtuk meg.

- És milyen módon hat mindez a kamarai képzésre?

- Amikor 2006-ban kötelezővé vált továbbképzés, éreztük, lépnünk kell. Felismerve a rendszerben rejlő lehetőségeket, szinte azonnal létrehoztuk erre a feladatra is a saját megoldásunkat. Alapvetően azt tűztük ki célul, hogy segítsen a mérnököknek az új ismeretek átadásában, illetve minél olcsóbb legyen a megoldás, hogy ne terheljük a szakembereket újabb költségekkel. Így alakítottuk ki az „oktatóteszt” elnevezésű módszerünket.

- Hallhatnánk erről részletesebben, mivel valószínűleg sok kollégát érint ez a kérdés?

- Természetesen! A továbbképzés feladata a kötelező képzésben tulajdonképpen a tervezéshez kötődő joganyagok közötti eligazodás megteremtése. Erre szolgál az általános képzés és a szakmai képzés párosítása (műszaki ellenőrök és felelős műszaki ellenőröknél még a munkabiztonsági képzés is). Ha valaki elmegy egy egész napos képzésre, és 6-8 órányi előadást végighallgat, megkapja a teljesítés igazolását. És mi marad meg a fejekben? A nap végén sok helyen tesztet is kitöltetnek, de ezek hatékonysága sem egyértelmű.

Ekkor gondoltam arra, hogy dolgozzuk fel mindezt a távoktatási portál felhasználásával, és tegyünk bele egy olyan megoldást, ami garantálja a tananyag átnézését. Mindannyian voltunk diákok, tudjuk, a hallgató keresi a könnyebb utat. Tegyünk ebben a könnyű útba egy apró „csapdát”, és hallgató „beleesik” a tanulás kelepcéjébe. Ehhez létrehoztuk a www.geoinfokft.hu adminisztratív és az edu.geoinfokft.hu portálokat. Az utóbbin folyik a képzés.

Kitesszük a tananyagokat olvasható és letölthető formában, és adunk elegendő időt – 14 nap – ezek áttekintésére. Amikor a bejelentkezett hallgató úgy érzi, kellően áttekintette az anyagokat, bejelentkezik a rendszerbe a vizsgára. Ez egy 60 kérdésből álló teszt, melyet 80%-os szinten kell teljesíteni. A kérdéseket a rendszer nem számsorrendben teszi fel, hanem véletlen módon rendezi mindenkinél azokat. Ráadásul a feleletválasztásos teszt megoldásait is rotálja, így az esetleg egymás mellett vizsgázóknak nem ugyanaz a megoldási kód a helyes válasz.

Amennyiben a vizsgázó megadja a helyes választ, akkor kap egy virtuális vállveregetést, és jöhet a következő kérdés. Ha azonban hibás a válasz, akkor a rendszer megjeleníti a következő képernyőn a joganyag azon fél-másfél oldalas részét, amiben megtalálható a helyes válasz. Ennek átolvasása után ismét visszatér az előző kérdés. És innen az oktatóteszt megnevezés, mert így szinte biztos, hogy a vizsgázó megtanulja a helyes választ.

A tesztre egyébként 48 órát biztosítunk. Bármikor megszakítható, és később ugyanonnan folytatható. Erre azért adunk lehetőséget, mert biztos sokan a munka után fognak a képzéshez, és könnyen elfáradhatnak. Tréfásan mondtuk azt is, elfogyott otthon a sör, le kell ugrani a boltba, és erre időt kell adni.

- Miképp tudják garantálni a kialakított rendszer minőségét?

- A teszteket a környezetünkben dolgozó, a saját szakmájuk tekintélyt szerzett mérnökök állítják össze évről-évre. A közreadás előtt szintén neves szakemberekkel teszteltetjük is az anyagot, és csak az Ő jóváhagyásuk után tesszük azokat nyilvánossá.

A feltételeknek való megfeleléshez akkreditáltattuk is a módszerünket felnőttképzési programként. Ez egyébként akkor is hasznos, ha a képzés díját valaki a szakképzési hozzájárulás terhére akarja elszámolni. Az akkreditációnak szerves része a minőségbiztosítás működtetése.

Már többen felvetették, könnyen megkerülhető a rendszer, bárkit oda lehet ültetni a számítógép elé, és levizsgázik a másik helyett. A mindennapi életben is ott lesz mellette a jogszabály kinyomtatva, és bármikor felhívhatja a jogi segítőjét is egy-egy tárgyalás során. Mi a tesztvizsgán ugyanezt a segítséget megadjuk alapértelmezetten, így nem szükséges más, nem legitim eszköz bevetése.

Az a közel 3000 vizsgázó, aki eddig igénybe vette a szolgáltatásunkat, igen jó véleményt adott elképzelésünkre. Már több vállalattal is kötöttünk együttműködési megállapodást, amikor a cég minden érintett dolgozója nálunk teljesítette – ilyenkor természetesen kissé kedvezményes áron – a továbbképzést. Volt közöttük olyan cég is, amelyik már második évben is visszatért ehhez a szerződéshez.

- Köszönöm az igen részletes tájékoztatást, és további jó működést, és természetesen sok hallgatót kívánok!

Ez a dokumentum eddig 119 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Bertalan Ferenc2011. augusztus 11 - 11:48:15
T. Urak!
Tetszik a módszer.
Kérdés: épületgépész tervezői továbbképzések (kreditpontos) milyen létezik?
üdv.:
BF
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.