Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Challenge.on
Frissítve: 2011. augusztus 09.
Ez a dokumentum eddig 108 látogatónak tetszett  
Sikerrel zárult az E.ON mérnökversenye.

Az év elején az E.ON Facebook oldalán és plakátokon is terjedt a hír: az E.ON versenyre hívja a kihívásokra, sikerre, értékes díjakra, és nem utolsósorban az E.ON-os gyakornoki helyekre áhítozó fiatal mérnökhallgatókat az ország minden sarkából. A Challenge.on elnevezésű játék meg is mozgatta a műszaki egyetemistákat: 84 csapat vágott neki a négy hónapos versenynek, s közülük négy május végén mérhette össze tudását a döntőben.

„Ahhoz, hogy bármit elérj az életben, először becsvágy kell, aztán tehetség, aztán ismeret, és végül egy jó alkalom” - idézte a Challenge.on mérnökverseny döntőjét megnyitó köszöntőjében Carlos Luiz Zafón kortárs spanyol írót Mező Csaba hálózati ügyvezető igazgató, hozzátéve: az alkalmat most az E.ON igyekszik biztosítani. Tehetségben és ambícióban sem volt hiány ezen a napon: a megmérettetésre érkező fiatalok 80 csapatot maguk mögé utasítva, nehéz küzdelemben vívták ki az esélyt, hogy megmérkőzzenek a győzelemért a döntőben.

Lehetőségek küszöbén

A februárban indult versenysorozat első szakasza online platformon zajlott, a felhívásra jelentkező 3-4 fős csapatoknak négyfordulós selejtezőn kellett az E.ON villamosmérnökei által összeállított feladatsorokat megoldani. A valós helyzetekből, tapasztalatokból merített feladatoknál nemcsak a jó megoldást értékelték a bírák, hanem a gyorsaságot is: a kiírás percétől kezdve az első 36 órában helyesen és végig megoldott feladatokra maximális 100 pont volt adható, majd ezt követően naponta 2 ponttal csökkent az elérhető maximális pontszám. Kemény próbatételek után végül négy csapat, az Energy backup, a Buga Team, a Budai Betyárok és az EA69 kvalifikálta magát a döntőbe, amely „élőben”, a budapesti székházban került megrendezésre. Bár a meghirdetett versenyre az ország számos tanintézményéből jelentkeztek mérnökhallgatók, a döntősök valamennyien a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói közül kerültek ki.

Ha sorsfordítónak nem is lehet nevezni ezt a napot az E.ON életében, de jelentőségteljesnek mindenképpen, hiszen a Challenge.on nem csupán a versengésben résztvevő egyetemisták számára teremt esélyt tehetségük megmutatására, hanem a vállalatnak is nagyszerű alkalom, hogy megismerje azokat a fiatal szakembereket, akikben elég ambíció és tehetség van ahhoz, hogy a jövőben az E.ON-t erősítsék tudásukkal és innovatív ötleteikkel. Nem titkolt célja ugyanis ennek a versenynek a magasan képzett utánpótlás felkutatása. „Az E.ON célja, hogy az iparág legjobbja legyen. Ehhez a legjobb munkatársakra van szükségünk. A Challenge.on tehetségkutató versennyel éppen az volt a célunk, hogy megtaláljuk azokat a végzős hallgatókat, akik részt tudnak venni a pályakezdő programjainkban, és akik a későbbiekben potenciális munkatársaink lehetnek” – mondta el Mező Csaba hálózati ügyvezető igazgató.

Egy virtuális cég élén

A fő versenyfeladat különös kihívásokat tartogatott a négy döntőbe került csapatnak: egy liberalizált villamosenergia-piacon versengő, elképzelt áramszolgáltató vezetését kellett átvenniük, és minél eredményesebben működtetniük négy fordulón keresztül. A csapatok dolga az egyes, 12 hónapot átfogó fordulókban az, hogy a piaci környezet változásait és egymás döntéseit figyelembe véve, kialakítsák stratégiájukat az előttük álló egy éves időszakra. Számos döntést kellett meghozniuk az értékesítéssel, marketinggel, ügyfélszolgálattal, akárcsak a műszaki kérdésekkel, beruházásokkal, beszerzéssel, pénzügyekkel kapcsolatban. A meghozott döntések számítógépbe kerültek, amely egy gazdasági szoftver segítségével elemzéseket és statisztikákat készített belőlük, szimulálta a döntések következményeit. A fordulók végén a csapatok prezentációt tartottak stratégiájukról, majd egy utolsó mérési feladat után kialakult a végeredmény. Az a csapat nyert, amelynek vállalata négy forduló után a legtöbb hasznot tudta felmutatni, és amely a mérési feladatban a legpontosabb eredményt érte el, valamint a bemutatkozó és a stratégiát bemutató prezentációk során is jól teljesített.

Nem tipikus mérnökfeladatok ezek, sokkal inkább látszanak gazdasági természetű problémának. Ám ez nem jelentett akadályt a fiatal mérnökjelöltek számára: kreativitásuk, ötletességük volt a legfontosabb eszköz, melynek segítségével a jó megoldáshoz eljuthattak. Bár valamennyi csapat olyan egyedi és figyelemreméltó megoldásokkal élt a feladatok kivitelezése során, amelyek még az E.ON vezetői számára is hordoztak tanulságokat, nem minden módszer bizonyult üdvözítőnek. A vállalatvezetésben a legjobb eredményt a Buga Team produkálta, és előnyét nem veszítette el a következő, méréses feladat során sem. Így a végső sorrendben ők állhattak az élen, és fogadhatták a zsűri gratulációit, valamint az értékes díjak mellett – prágai vakáció, erőmű látogatás, szakmai gyakorlat lehetőségek és ajándékcsomag – azt a figyelmet az E.ON vezetői részéről, amely a későbbiekben jó hatással lehet karrierjük elindításához.
 

A végére a verseny kiírói is elérték a céljukat: „Sikeres volt a verseny, és ezt a kezdeményezést a jövőben is folytatnunk kell. A versenyzők nagyon jól teljesítettek, valamilyen formában minden csapat tagjait szívesen látnánk a cégnél. Az utánpótlásunknak ez a szelete különösen fontos számunkra” – értékelte a versenyt dr. Janka Mária, az E.ON Hungária Zrt. Szervezeti és személyzeti igazgatója.

Az E.ON Challenge.on versenyén a 4. helyezést elért EA69 csapat tagjait (Czibere Béla, Csillag Gábor, Gönczi János, Kerekes Norbert)  Elektrotechnika folyóirat előfizetéssel jutalmazták.

Forrás:E.ON közlemény

Ez a dokumentum eddig 108 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.