Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
MMK Oktatási Bizottság
Frissítve: 2011. június 24.
Ez a dokumentum eddig 102 látogatónak tetszett  
A Magyar Mérnöki Kamara Oktatási Bizottságának mandátumát a 37/2009. (IX. 9.) elnökségi határozat tartalmazta. A bizottság legfontosabb feladatait az új felsőoktatási törvény tervezetével kapcsolatos véleménygyűjtés és a vélemények alapján megfogalmazott határozati javaslatok megfogalmazása jelentette.

Még a minisztériumi tervezet nyilvánosságra hozatala előtt megfogalmazódtak a legfontosabb problémakörök, vélemények, és a Magyar Mérnöki Kamara 2010. év őszén elemzést készített a magyar műszaki felsőoktatás jelenlegi problémáiról, és javaslatokat dolgozott ki a hazai mérnökképzés színvonalának növelése érdekében. A javaslatok kidolgozásához az MMK nagyszámú olyan kamarai tag véleményét kérte ki, akik a műszaki felsőoktatásban dolgoznak, vagy mint gyakorló szakemberek meghívott előadóként, szakdolgozat konzulensként, opponensként vagy más formában részt vesznek a mérnökképzésben, illetve munkahelyükön a közelmúltban közvetlenül kapcsolatba kerültek frissen végzett mérnökökkel.

A tagságunk aktivitása örvendetes volt, mert sok írásbeli véleményt kaptunk, közel 100 oldalnyi terjedelemben, részletes elemzésekkel, legnagyobbrészt kritikusan és aggódva figyelve a felsőoktatásunk helyzetét. Statisztikai elemzéseket is készítettünk a felsőoktatás szerkezetével kapcsolatban.

Az értékelő munkára támaszkodva, illetékes minisztériumi, rektori konferenciai vezetők, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöksége, az MTA elnöke érdeklődéssel tekintettek az MKOB kidolgozott összeállításaira, statisztikai értékelésére.

Az MKOB bizottság elnöke a Műszaki Rektori Konferencia állandó meghívottjaként vett részt a bizottság ülésein. 2010. évben Kecskeméten, Budapesten és Pécsett meghívott főelőadóként ismertette a MKOB által kidolgozott összeállításokat.

2010 decemberében hivatalosan is elküldtük az MKOB észrevételeit az államtitkárság vitaanyagáról.

Az MMK hivatalos véleménye két fontos dokumentumrészt tartalmazott:
- Az MMK javaslatai a mérnökképzés jelenlegi főbb problémáinak megoldására, illetve csökkentésére
- A magyar műszaki felsőoktatás jelenlegi helyzetének elemzése, az MMK javaslatainak háttere és indoklása

Az MKOB anyagaival, állásfoglalásával széleskörű érdeklődést keltett. Bizonyítja az érdeklődést, hogy Kecskeméten, a Műszaki Értelmiség Napjának rendezvényén, Hajdúszoboszlón 2010. november 3-4-én a Víziközmű Társaságok Országos Igazgatói értekezletén főelőadásban számoltunk be az MKOB összeállításáról (120 részvevő), 2011. március 25-én Veszprémben a Mérnöki Kar nagyszabású rendezvényén „Kihívások a műszaki szakemberképzésben” fórumot tartott, és egyik főelőadónak az MKOB elnökét kérték fel.

Az MKOB tevékenységében széleskörűen támaszkodott a tagozatokra, a kidolgozott anyagokat több tagozat vezetősége megvitatta, több esetben meghívták az MKOB képviselőjét.

A Mérnök Újságban elemző cikket jelentettünk meg a felsőoktatás kérdéseiről, majd további számokban a felsőoktatásba bekerült hallgatók matematikai hiányosságait elemző cikkek megjelenését is megszerveztük.
A bizottság munkája kevésbé a formális ülésekben realizálódott, hangsúlyosabban az elemzések, vélemények gyűjtése, a vélemények szintetizálásában teljesedett ki.

Az MKOB által kidolgozott dokumentumok teljes terjedelemben letölthetők, megtekinthetők a http://mmk.hu/?page_id=56 honlapról.
- Hová tart a felsőoktatás? Statisztikai tendenciák a felvételi számokból.
- Matematikai felmérés – matematikai alapok
- Az Állami Számvevőszék jelentése a felsőoktatási törvény végrehajtásának ellenőrzéséről; Bittó Zoltán számvevő igazgatóhelyettes előadása alapján szerkesztett változat
- Doktori képzések Magyarországon (PhD, DLA)
- Gondolatok a PhD - DLA kombinációjú képzéshez
- A Magyar Mérnöki Kamara Oktatási Bizottságának szervezeti kérdései, munkamódszertani terve a 2009-2010. évekre
- A Magyar Mérnöki Kamara Oktatási Bizottságának feladatai 2009-2010 években
- Műszaki képzési terület alapszakjainak képzési és kimeneti követelménye (KKK)

Az MMK Oktatási Bizottságának munkájában közreműködnek: Dr. Mecsi József, az MKOB elnöke, Dr. Csete Jenő, Czetka Zoltán, Dr. Greschik Gyula, Dr. Hajtó Ödön, Horváth Adrián, Dr. Kováts Gábor, Dr. Parádi Ferenc.

Horváth Adrián az MMK képviseletében, mint tag vesz részt a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB), Műszaki Bizottságának a munkájában. Külső állandó meghívottként Dr. Jobbágy Ákos, a BME Oktatási Igazgatója észrevételeivel, írásos véleményeivel és a bizottsági ülésen aktív részvételeivel segítette a bizottság munkáját.

Ez a dokumentum eddig 102 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.