Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Elektronikus energiakereskedelem
Frissítve: 2011. június 14.
Szerző: Haddad Richárd, Karacsi Márk
Ez a dokumentum eddig 111 látogatónak tetszett  
Cikkünk célja, hogy bevezesse az olvasót az egyre gyorsabban fejlődő elektronikus energiakereskedelem kulisszái mögé, rávilágítson ennek a Magyarországon viszonylag újnak számító kereskedési formának a fontosságára és előnyeire, valamint közérthetően elmagyarázza a rendszer alapjait, működését.

Árupiacok

A társadalmi-gazdasági fejlődés bizonyos fokán igény jelentkezik olyan kereskedelmi lehetőségre, ami lehetővé teszi, hogy az  értékesítendő árut az adott ügylet megkötése után – az ár rögzítésével - az eladó a vevőnek egy jövőbeni időpontban szállítsa (határidős ügylet: „olyan származtatott ügylet, melyben az ügylet két szereplője kötelezettséget vállal egy termék jövőbeni adásvételének lebonyolítására a jelenben rögzített feltételekkel, azaz már most rögzítik az adásvételben szereplő mennyiséget, az árat (kötési árfolyam), és az adásvétel pontos időpontját”). Ezzel az eladó garanciát kap arra, hogy a jövőbeni teljesítéskor mekkora bevétele származik az értékesítésből, a vevő számára pedig szintén garancia a kialkudott jövőbeni ár.

Egy ilyen tranzakciónak lehetnek hátrányai: az áraknak a szerződéskötést követő változása – ez a változás az egyik felet hátrányosan, a másikat viszont – ugyanolyan mértékben – előnyösen érinti; illetve a vevő esetleges nem fizetése vagy az eladó nem teljesítése. Mindezek mellett viszont sokkal fontosabb az a biztonság, amelyet mindkét fél megkap: a garantált jövőbeni ár. Így az eladó olyan fix bevétellel kalkulálhat, ami az ügylet megkötésekor elfogadható nyereséget biztosít számára, míg a vásárló a termék árának tudatában pontos kiadással tud tervezni. A kiszámítható, tervezhető kiadások és bevételek nagy jelentőséggel bírnak, olyannyira, hogy némi többletköltség árán az üzletfelek hajlandók külső, pénzügyi elszámolási garanciát nyújtó partner bevonására. Ez az elszámoló intézmény a tőzsdei elszámoló ház, ahol a megkötött ügyletek biztonságát az ügyfelek mögött álló elszámoló bankok garantálják.

Energiatőzsdék

A mai modern világban is megfigyelhető a piacok, a kereskedelmi és pénzügyi technikák folyamatos fejlődése. Az Európai Unió direktívái szerint a zárt, az Unió országainak a korábban nemzeti szinten szerveződő villamosenergia-piacai folyamatosan liberalizálódnak, egyre több piaci szereplőt és tőkét vonzanak. Ráadásul a villamosenergia-termelés és -felhasználás sokszor nem esik egy országon belülre (például Magyarország is villamosenergia-importőr, az éves felhasználás 10-20%-át import adja), ami az országhatárokon átnyúló kereskedelem szükségességét jelenti. A villamos energiára pedig fokozottan igaz, hogy mind a termelőknek, mind pedig a felhasználóknak különleges értékkel bír a kiszámítható jövőbeni ár (a villamos energia, mint termék természetéből adódóan a vásárlóknál – általában termelő vagy szolgáltató cégeknél – sokszor a termelési vagy működési költség jelentős hányadát képezi, így az üzleti tervezhetőség, a kiszámítható termelés/működés szempontjából nagy jelentőségű). Mindezek pedig megteremtették az igényt a transzparens módon, megfelelő teljesítési/elszámolási garanciával bíró határidős villamosenergia-kereskedelemre, ami tipikusan az energiatőzsdéken valósul meg. A teljesség igénye nélkül néhány példa az Európai Unióban létrejött energiatőzsdékre:
- Nordpool 1996 (Skandinávia),
- OMEL 1998 (Spanyolország),
- EEX 2002 (Németország),
- EXAA 2002 (Ausztria),
- BELPEX 2006 (Belgium),
- PXE 2007 (Csehország),
- PXE magyar szekciója, 2009 márciusa,
- HUPX, 2010. július 20. (Magyarország).

A HUPX

Nézzünk meg néhány számadatot, melyeket kevesebb, mint egy év működés alatt produkált a Magyar Áramtőzsde. Az indulás óta 2011. március 20-ig kereskedett energiamennyiség összesen 896 386 MWh volt, és az elemzők arra számítanak, hogy ez a mennyiség áprilisra eléri az egymilliót. Míg 2010-ben a napi átlagos kereskedési mennyiség 2550 MWh volt, addig ma ez a szám több mint a kétszerese, 6051 MWh. A csatlakozott tagok száma is 10-ről majd háromszorosára, 26-ra nőtt. Március 19-én a napi forgalom meghaladta a 10 000 MWh-át, ami a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás hozzávetőleg 9 százaléka. A tavalyi rekord ehhez képest „csak” 6541 MWh volt. A tervezett piac-összekapcsolási projektek segítségével elérhető közelségűvé válik a régióban fejlettnek számító 25-30 ezer MWh napi forgalom is.

A HUPX vezérigazgatója, Medveczki Zoltán egy hónapja azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az idén összesen mintegy öt terawattóra áram forgalmával számol a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-ipar Zrt., ez az éves magyarországi felhasználás 12,5 százaléka. (forrás: mfor.hu).

Mint azt a számok is mutatják, a hazai tőzsdei kereskedés rohamléptekkel növekszik, melyre mind a piaci szereplők, mind pedig a szabályozó hatóságok visszajelzéseik alapján igényt tartanak. A jelenlegi piaci viszonyok fennállása mellett prognosztizálható az energiatőzsde további térnyerése.

Összefoglalva, Magyarországon az eddigi energiakereskedési formák - bilaterális szerződések és aukciók - mellett megjelent a tőzsdei energiakereskedelem is. Hosszú távon valószínűleg egy regionális energiatőzsdén lehet majd adni-venni az elektromos energiát, a kereslet-kínálat által meghatározott, valós szabadpiaci áron. Ez pedig a piac minden szereplőjének - energiatermelők, -kereskedők és -fogyasztók – és az egész gazdaságnak a javát szolgálja.

(A teljes cikk a Magyar Energetika 2011/3. számában jelent meg. Előfizethető ITT)

Ez a dokumentum eddig 111 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.