Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
MMK Érdekérvényesítő Bizottság
Frissítve: 2011. június 06.
Ez a dokumentum eddig 94 látogatónak tetszett  
Az MMK Elnökség által jóváhagyott 2010. évi munkaterv teljesítéséről a munkaterv pontjai sorrendjében számolunk be.

Az előírt jogosultság hiányában végzett (zugmérnöki, kontár) tevékenység Btk. szerinti szankcionálásának szorgalmazását a korábbi években már kétszer kezdeményeztük, de a minisztériumi döntéshozók elutasították azzal az indoklással, hogy a „mérnöki tevékenység társadalmi veszélyessége kisebb”, mint pl. az ügyvédi tevékenységnek. Munkatervi feladat, hogy a tárgyévben újra kezdeményezzük a jogszabály módosítását, ha a Parlament a jogszabály módosítására az év folyamán lehetőséget nyújt. A jogalkotásban ennek szorgalmazására 2010. évben nem nyílt lehetőség.

Szervező munka és gyakorlati lépések a jogosulatlanul, illetve szakszerűtlenül végzett mérnöki szolgáltatás kiszűrésére -, lehetőleg visszatartó erejű – szankcionálására. Ezt az 1996. évi LVIII. törvény 3. § (1) b) pontja a területi kamarák feladatává teszi. Az ÉB csak azonos típusú, ismétlődő esetekkel foglalkozik. Konkrét ügyek kivizsgálását, indokolt esetben szankcionálását kezdeményezzük, publikáljuk. Bizakodunk a szankció visszatartó erejében. Ilyen témakör volt idén egyes – általában építész – generáltervezőknek az a gyakorlata, hogy az engedélyezési terv szakági részének készítését (és tervezési díjának felvételét) „magukra vállalják”, noha ehhez a szükséges jogosultsággal és a szükséges szintű szakismerettel sem rendelkeznek.

ÉB intézkedése: Etikai panaszt nyújtottunk be építész generáltervező ellen egy EU-pénzből támogatott közbeszerzés (élményfürdő) ügyében, melynél az engedélyezési terv aláírólapján feltüntettek szaktervezőket gépírással, de aláírásuk nélkül. Az aláírólapon megnevezett tartószerkezeti tervező kérte fel az ÉB-t eljárás megindítására, és az épületgépész tervezőként feltüntetett mérnök jegyzőkönyvben nyilatkozott, hogy az engedélyezési terv készítésében nem vett részt.

Feladatunknak tartjuk a mérnöki szolgáltatások piacán tisztességtelennek ítélhető módon versenyzők kiszűrését, visszatartásuk megkísérlését. A tisztességtelennek ítélhető verseny tapasztalt módjai:
- irreálisan alacsony tervezési díj
- irreálisan rövid tervezési idő
- más tervező terve szerintinél olcsóbb műszaki megoldás vállalása.

A harmadik eset csak akkor tisztességtelen, ha az „olcsóságot” a műszaki előírások megszegésével érik el.

ÉB intézkedése: Területi Kamara figyelemfelhívása alapján kiválasztott, már megépült és használatba vett tartószerkezet (tornaterem 30 m fesztávú főtartója) erőtani számítását a tervezővel közösen ellenőriztük. Kiderült, hogy a számítás teljes körű elvégzése nem fért be a vállalt szoros határidőbe, és a számítással nem vizsgált, de tervben meghatározott megoldásban a biztonság kárára jelentős hibát találtunk. A tervező azonnal intézkedett a balesetveszélyes szerkezet gyors megerősítésére. A megerősítés költségét a tervezőnek kellett fedeznie; az általa kifizetett összeg meghaladta a kapott teljes tervezési díjat.

ÉB intézkedése: Egy nagylétesítmény elfogadott kiviteli terve alapján megkötötték a kivitelezési szerződést. Jelentkezett egy, a tervezésben addig részt nem vevő tartószerkezeti tervező, aki vállalta, hogy a tervezettnél olcsóbban megépíthető kupola-szerkezetet tervez. A generáltervező szervezői közreműködésével megbízást kapott rá a kivitelezőtől, és a tervét elkészítette. Az eredeti tervező, akinek az eljárás a szakmai jóhírét is sértette, felhívta a figyelmet az új terv nem kellően biztonságos voltára. Ennek ellenére az olcsóbb szerkezetet jórészt megépítették. Az eredeti tervező az ÉB-től kért intézkedést. A tartószerkezetről az ÉMI készített szakvéleményt, melyben kimutatta, hogy nagy számban előforduló, többfajta szerkezeti elem teherbírása, kimutatott biztonsága veszélyt okozóan kisebb az előírtnál, még 1,0-nél is kisebb. A „megtakarítás” eléréséhez az előírás megszegése szükséges volt, és tudatosnak tűnt. A kupola egész területén erősítéseket kellett végrehajtani.

A Kamara másodfokú Etikai-fegyelmi Bizottsága
- a vétkes tervező kamarai tagságát fél évre
- az etikai-fegyelmi előírásokat (több itt nem tárgyalt tekintetben is) megsértő – tartószerkezeti tervezői jogosultsággal is rendelkező – generáltervező mérnöki kamarai tagságát 9 hónapra felfüggesztette.

Közbeszerzési pályázatok rendszeres figyelemmel kísérése, a kamarai tagok részére hátrányos, illetve hiányos kiírások megkifogásolása, kijavíttatása. Három esetben - részlegesen eredményesen - észrevételeztünk tagjaink érdekét sértő, diszkriminatívnak ítélhető – pl. a versenyt feleslegesen szűkítő – közbeszerzési pályázati kiírást.
Szakmagyakorlási ügyben keletkező viták rendezésére „MMK Választottbíróság” és „Mediátori tevékenység” szervezése (előkészítő tevékenység). Az ÉB vezetője megbízás alapján kidolgozta "A Magyar Mérnöki Kamara Eseti Választottbírósága és mediátori szolgáltatása szabályzata (szervezeti és eljárási szabályzat szövegtervezete 2010. 03)” dokumentumot. MMK benyújtotta a szabályzatot az igénylő tárcához.

Közműszolgáltató vállalatok mérnöki piaci magatartásának figyelemmel kísérése, szükség esetén lépések az esélyegyenlőség érdekében. Az ügyben megbízott – egymástól függetlenül véleményt adó két – jogi szakértő véleménye szerint a jelenlegi jogi környezet nem teszi lehetővé a tagjaink által kifogásoltak érvényesítését.
Az ÉB felkéri az érintett szakmai tagozatokat, hogy készítsenek elő a feladat megoldását szolgáló jogszabály-módosító javaslatokat, amelyeket a Kamara megkísérelhet elfogadtatni.

Kamarai tag kérdésére tanácsadás az érdekei érvényesítéséhez. Minden nekünk feltett kérdésben igyekeztünk hasznos tanácsot adni telefonon, illetve e-mailben. Megfogadásáról, eredményességéről nincs információnk.
A tagság tájékoztatása az ÉB tevékenységéről. Jelentéseinket folyamatosan megküldjük a Mérnök Újságnak, és a központi honlapra is felkerülnek.

Az MMK Érdekérvényesítő Bizottság elnöke 2011. évtől Dr. Ronkay Ferenc, miután Dr. Korda János 2010 decemberéig vállalta e tisztséget.

Ez a dokumentum eddig 94 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.