Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
MMK Továbbképzési Bizottság
Frissítve: 2011. május 23.
Ez a dokumentum eddig 106 látogatónak tetszett  
Folytatjuk a kamara tevékenységét bemutató sorozatunkat a május 28-ai Küldöttgyűlésre készített anyagok alapján. Jelen cikkünkben a Továbbképzési Bizottság mutatja be tevékenységét.

A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési rendszere az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól szóló 103/2006.(IV.28.) Korm. rendelet előírása szerint működik a kormányrendelet hatályba lépése óta. A Korm. rendelet 5.§-ának (3) bekezdése szerinti bizottság az MMK szakmai tagozatai által létrehozott szakterületi munkabizottságok (SZTMB) javaslata alapján, a rendelet által meghatározott mérlegelési jogkörben, saját ügyrendjében meghatározottak szerint működik.

A Kamarai Továbbképzési Bizottság (KTB) havonta legalább 3 alkalommal ülésezik. A KTB munkaüléseken a beérkezett javaslatok alapján értékeli a szabadon választható programokat, és megállapítja a pontértéket a jogszabály adta keretek között. Az SZTMB-k javaslattételi határideje 2 hét. Amennyiben a KTB 2 héten belül nem kapja meg a javaslatot, az Oktatási iroda ismételten kiküldi az adatlapot javaslattételre, amennyiben újabb két héten belül sem érkezik javaslat, saját hatáskörében dönt. A munkaülésekről feljegyzés készül. A munkaülések között az Oktatási Iroda biztosítja a KTB munkájának folyamatosságát. A tagozati SZTMB-k saját ügyrendjükben meghatározottak szerint önállóan hozzák meg javaslataikat, csak a KTB bírálhatja felül a jogszabályi keretek betartása érdekében.

A kötelező továbbképzés szervezésére és megtartására – 2007-óta – 2010-ben negyedik alkalommal kiírt pályázat alapján - 18 intézmény kapott jogot. A kötelező továbbképzésben részt vevő intézmények a jogszabályi előírásoknak, továbbá a pályázat kiírásában meghatározott egyéb szakmai feltételeknek megfelelnek.
A kötelező továbbképzést tartó intézmények közül szakirányú képzést is nyújtó felsőoktatási intézmény 7 db, szakmai szervezet 7 db, kamarák és tudományos egyesületek 2 db, felnőttképző intézmény 2 db. A kötelező tanfolyamok szakmai tartalma 2007 óta bevált módon meghatározott tematika szerint moduláris rendszerű, általános jogi-, pénzügyi, minőség- szabványügyi ismeretek (6 óra), szakterülethez kapcsolódó jogi-, pénzügyi, minőség- szabványügyi ismeretek (6 óra), a műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők részére a fentiek kiegészülnek 3 órás munkabiztonsági ismeretekkel. A moduláris rendszer megfelelő rugalmassággal tudja követni a Mérnöki Kamara szakterületi tagoltságát, továbbá a kormányrendelet azon rendelkezését, amely szerint különbséget kell tenni jogosultsági vizsgával rendelkezők és nem rendelkezők között.

A szabadon választható továbbképzés esetében a Korm. rendelet 7.§ (1) és (2) bekezdésében foglaltak végrehajtására a KTB szigorú pályázati rendszert vezetett be 2010. évtől. Minden szabadon választható továbbképzési programot pályázati formában kell benyújtani. A pályázati feltételek mindenki számára azonosak, függetlenül attól, hogy kamarai szervezésben, vagy külső piaci szereplők szervezésében valósul meg. Felhívtuk a kollégák szíves figyelmét arra, hogy a kamarai szervezésű továbbképzések esetén különösen számítunk a szervezők szabályos működésére, hiszen ez a feltétele annak, hogy a külső üzleti szereplőkön is számon tudjuk kérni a pályázati feltételek pontos betartását. A pályázatokat az SZTMB-k javaslata alapján a KTB munkaülésen bírálja el. A beküldött pályázati adatlap bírálatának és visszaigazolásának határideje 60 nap. Ezzel kapcsolatban fontos beszámolnunk arról, hogy a beküldött anyagok több mint 50%-át 30 napon belül bírálja el a KTB. A határidő túllépése mintegy 1%-ban fordul elő, amelynek azonban számarányánál lényegesen nagyobb nyilvánossága van. Az értékelést a KTB szigorította, azzal, hogy a 2010. 10. 12-én megtartott kiterjesztett KTB ülésen újra tárgyalta, és ismételten elfogadta a normatív ponthatárokat.

13/2010. (X.12.) KTB határozat
a hazai vagy külföldi előadás, konferencia pontértékére vonatkozóan
a) Hallgatói pontok
„hazai, vagy külföldi szakmai előadáson, konferencián való részvétel hallgatóként, alkalmanként legfeljebb 3 pont.”
félnapos konferencia 0,5–1 pont,
egynapos konferencia 1–2 pont,
kétnapos konferencia 2–3 pont

b) Előadói pontok:
„hazai, vagy külföldi szakmai előadáson, konferencián való részvétel előadóként, alkalmanként legfeljebb 5 pont.”
előadás 25 perces időtartamig max. 1,5 pont
legalább 45 perces előadás max. 2 pont
legalább 2x45 perces előadás max. 3 pont
legalább 2x45 perces előadás fölött max. 5 pont
c) a területi kamarák taggyűléssel egybekötött szakmai programja max. 1 pont

Fenti ponthatárok 2007. óta érvényben vannak, de következetes betartására csak 2011-től került sor. Az SZTMB-k a normatív értékektől eltérhetnek, amennyiben röviden indokolják az eltérést. Indoklás esetén a KTB a döntésénél figyelembe veszi az eltérést.
A továbbképzési program akkreditációja egy naptári évre szól, évenként kell pályázni, a programok következő évre való érvényessége – átfutó program - megszűnt. Ennek elsősorban minőségi indokai vannak, de az ellenőrizhetőséget is segíti, ugyanis a tárgyévben csak azonos évszámú törzsszámok szerepelnek a nyilvántartásban. Az akkreditált (pontértékkel és törzsszámmal rendelkező) program a pályázat naptári évében ismételhető – az ismétlésnek díja van.
A szabadon választható szakmai programok listája és tájékoztató adatai (a program címe, helye, a szervező elérhetősége, jelentkezési cím, pontérték) a kamara honlapján táblázatos formában olvasható. Jelenleg fejlesztés alatt áll az online adatlap kidolgozása.

A díjakat a múlt évi küldöttgyűlés fogadta el a 11/2010. számú határozatával. Az idei évben nőtt az online képzések száma, ezzel kapcsolatban felmerült az online képzések akkreditációs díjának megállapítása. Tekintettel arra, hogy online képzés esetén nincs értelmezve az ismétlés, ugyanis elérhetősége alatt folyamatos, a KTB javasolja 75.000 Ft éves akkreditációs díj bevezetését.
2010-ben szabadon választható továbbképzés 845 db volt, 2011. első negyedévében eddig 376 db. Egyéni teljesítés értékelése 2010-ben 191 db volt, 2011. első negyedévében eddig 250 db.
A 11/2010.(V.10.) MMK Küldöttgyűlési határozattal megállapított akkreditációs díjakból a 2010. évben 19.194.000 Ft, 2011. évi I. negyedévében 7.865.000 Ft bevétel keletkezett.

Az online tanfolyamok szervezését a kamara támogatja. Ezeknél a tanfolyamoknál azonban nem értelmezhető az ismétlés, mert folyamatosan lehet belépni a törzsszám érvényességi ideje alatt. Ezért a KTB javasolja az online tanfolyamok regisztrációs díjának külön megállapítását az alábbi határozat-tervezet szerint.
…/2011.(V.28.) Küldöttgyűlési határozat-tervezet
A 103/2006.(IV.28.) Korm. rendelet szerinti online továbbképzések kamarai akkreditációjának szolgáltatási díjáról a 2010-2011 évi időszakban:
A szakmai programok akkreditációja egy naptári évre érvényes.
Szabadon választható (pontszerző) online tanfolyam akkreditációjának díja 75.000 Ft.

Ez a dokumentum eddig 106 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.