Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Feltámad-e még a Nagymarosi Vízlépcső?
Frissítve: 2011. május 23.
Szerző: Kerényi A. Ödön
Ez a dokumentum eddig 141 látogatónak tetszett  
Az utolsó stációhoz ért az EU Duna Stratégia tárgyalása. A soros magyar elnökség vezetésével olyan változat kerülhet véglegesítésre, amely mind az EU, mind Magyarország számára súlyos hátrányokat okoz.
Az ugrópont a Duna hajózhatóságának műszaki megoldása. A világ gyakorlatának megfelelő változat a vízlépcsők építése lenne, ahogy az például a Duna osztrák és német szakaszán, vagy a Rajna és Rhone folyókon történt. E helyett a Duna magyar szakaszán, hatósági utasításra, a VITUKI optimális megoldásvizsgálatából eleve kizárták a vízlépcsős változatot, és különböző átmeneti vízépítési technológiákat (sarkantyúk, mederkotrás, kanyargóssá tétel stb.) terveznek a hajózás javítására. Ezen vízi műtárgyak minden árvízkor sérülnek, újraépítésük igen munka- és költségigényes, a karbantartási költségek kb. 15 év alatt meghaladják a duzzasztógát beruházási költségét, semmi hasznot nem hoznak, csak torzítják a környezetet.

A vízlépcsők környezetkárosító hatása merő ostobaság, és minden tárgyi alapot nélkülöz. Erről bárki meggyőződhet, aki végighajózik a bősi vízlépcsőtől felfelé a Dunán, a dunacsúnyi duzzasztáson át Kelheimig, és látja a kulturált partokat. Kelheim a Duna forrásától lefelé a 23. német vízlépcső, ahol a Duna csatlakozik a Majna-Rajna csatornához, és innen hajózhatunk felfelé egészen az Északi-tengerig, lefelé pedig a Fekete-tengeri Szulináig. Ezen a szakaszon további 24 vízlépcső van kijelölve az országok javaslatai lapján, amelyek a Duna Bizottsággal kötött nemzetközi Egyezmény szabályzatai szerint létesültek, vagy tervezés alatt vannak.

A Duna vízlépcsős szakaszain az álladó vízszint a partok kulturált kiépítését teszi lehetővé. Szó sincs betonteknőkről, amit az LMP képviselője emleget. Az árvízi gátak mellett végig megmarad a mai természetes környezet, ahol a vízi madarak és a halak békében élnek és szaporodnak, a Duna aszálykor rendszeresen kiszáradó mellékágai pedig vízzel teli turistaparadicsommá válnak.

A Nagymarosi Vízlépcső, ami a rendszer szerves részét képezi, az 1990-es politikai rendszerváltás áldozatává vált, amikor beruházását 1989-ben leállították. Az ellenzék a Bős-Nagymarosi Vízlépcsők (BNV) létesítését szovjet sugallatra elkövetett súlyos gazdasági bűnnek vélte. A nagymarosi munkák leállításával az egész beruházást akarta megsemmisíteni, ami akkor már 90%-os készültségű volt. Érthető volt a csehszlovák fél ellenállása, és a világhírű magyar vízgazdálkodási szakértők és beruházók megdöbbenése is. Érthetetlenül szemlélte az eseményeket a kivitelező osztrák cég, a Donau Kraftwerk AG és főnöke, a beruházást finanszírozó Osztrák Villamos Művek, az ŐVG VB is.

A Dunában létrehozott hatalmas munkagödörben, ahol 70 óriásdaru dolgozott, a nagymarosi turbinák alapozását betonozták, 21 méterre a körülötte sebesen áramló vízszint alatt, amikor a munka beszüntetését elrendelő miniszterelnöki parancs 1989 közepén megérkezett.

A józan észre kívántam hatni „Van kiút a nagymarosi gödörből” című tanulmányommal (olvasható a Reális Zöldek Klub www.realzoldek.hu honlapján is található írásaim között), amit minden országgyűlési képviselő is megkapott a kormány tagjai mellett.  A javasolt kiút szerint nem kell az építkezést abbahagyni azért, hogy a Bősi Vízerőmű károsnak vélt, rendszeres csúcsra járatása megszűnjön, hanem a felek önként mondjanak le erről az üzemmódról. A Bősi Vízerőmű is normál, folyami erőműként működjön, tehát csak annyit termeljen, amit a mindenkori vízhozam megenged. A megújuló vízenergia-termelés elérhető maximuma legyen tehát az üzemi stratégia fő célja!

A magyar kormány a javaslatot nem fogadta el, és felmondatta az 1977. évi BNV szerződést. A vita eldöntését a hágai Nemzetközi Bíróság előtti pertől várta. A csehszlovák fél a 90%-os készültségű Bősi Vízerőmű működését a szlovák területen lévő dunacsúnyi duzzasztó megépítésével oldotta meg. Innen a dunakiliti duzzasztóig mindössze 11 km-rel kellett a műcsatornát meghosszabbítani a víz eltereléséhez a főmederből vízerőműig. Ezzel a laikus ellenzék által papírtigrisnek nevezett mérnöki megoldás megvalósult, és hiába temették be a nagymarosi munkagödröt.

A folytatás már ismert. A hágai Nemzetközi Bíróság a szlovák félnek adott igazat, érvényesnek ítélte az eredeti szerződést. Csupán az elterelés módját kifogásolta jogilag amiatt, hogy az nem a magyar fél jóváhagyásával történt. Nyilvánvaló, hogy ez nem is volt elvárható tőle. Műszakilag viszont az elterelés a BNV működésének alapfeltétele, és az eredeti szerződés is tartalmazta. Víz nélkül a vízerőmű nem működhet!

Itt térek vissza a húsvéti gondolatra. A Nagymarosi Vízerőmű romjai a betemetett gödörsírban nyugszanak. A Vízlépcső többi része, így például a Dunakiliti Duzzasztómű üzemkészen rozsdásodik, a Duna oldalgátjainak jelentős része, a közel árvízszintre emelendő, állandó duzzasztás miatt megerősítésre került, de befagyott beruházás lett.  

Ezek után jogos kérdés, hogy miért nem hajlandók sem az MSZP-, sem a FIDESZ-kormányok végrehajtani a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét, ami a Nagymarosi Vízerőmű újraépítését is jelenti.

Feltámadhat- e még a sírból a Nagymarosi Vízlépcső?

A feltámasztásra kiváló alkalom lenne az EU soros magyar elnökség jelenlegi időszaka, amely a Duna-stratégia véglegesítéséről dönthet. Tanulmányt készítettem, ami szintén olvasható a reális zöldek honlapján, amely bemutatja, hogy milyen hátrányok keletkeznek akkor, ha az EU a jelenlegi, magyar vízlépcsők nélküli változatot fogadná el. A károk súlyosak, a nemzetgazdaság szinte valamennyi ágazatát érintik, így a Kormánynak érdemes lenne jelenlegi merev álláspontján változtatni.

Az eredeti cikk a Magyar Energetika 2011/3. számában jelent meg. A lap május és június folyamán 4200 Ft-os akciós áron fizethető elő 1 évre.
Ez a dokumentum eddig 141 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.