Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A választási ad hoc bizottság felhívása
Frissítve: 2011. május 09.
Ez a dokumentum eddig 89 látogatónak tetszett  
Az utóbbi idők kamarai választásai felhívták a figyelmet arra, hogy az MMK-ban nem egységesek a választási szabályok, ezek némelyikét több kritika érte. Most az MMK kezdeményezi egy új rendszer megalkotását.

Tisztelt Mérnöki Kamarai Tagtársak! Tisztelt Kollégák!

A Magyar Mérnöki Kamara a 2010. évi Küldöttgyűlésén előterjesztett és nagy többséggel elfogadott új Alapszabálya a tisztségviselők választásának szabályait is megváltoztatta. Az előterjesztést készítő, Hajtó Ödön alapító elnök vezette Bizottság a több, más országokban és szervezetekben folytatott eljárásrend tanulmányozását követően – kisebb módosításokkal – a legutolsó (2009. évi) választáson alkalmazott gyakorlatot tekintette irányadónak, és azt építette be az Alapszabályba.

Az azóta eltelt időszakban több területi kamara és tagozat tisztújítása zajlott le, és vannak esetek ahol az előkészítés folyamatban van. Ezek az események érthető módon mindig felszínre hoznak olyan gondolatokat, melyek mögött vélt, vagy jogos sérelmek, ill. jobbítási szándékok húzódnak meg. Gyakran elhangzó észrevétel a tisztségviselők kora, a gyakorló és inkább elméleti szakemberek megoszlása, a szakmaarányos képviselet, és még lehetne sorolni.

Barsiné Pataky Etelka elnök asszony a február 9-i elnökségi ülésen napirendre tűzte az MMK választási eljárásának témáját. Elmondta, hogy a beérkező észrevételekből az Alelnöki Tanácsban folytatott tárgyalás alapján azt a következtetést vonta le, hogy érdemes és szükséges ezt a témát napirendre tűzni. A következő választásig még van idő arra, hogy a gyakorlatot minden szinten áttekintsük, a tapasztalatokat leszűrjük és megtárgyaljuk, és a tagi véleményeket legjobban figyelembe vevő szabályozást megalkossuk, és majd azt a 2012. évi, vagy az azt követő küldöttgyűlésen – szükség esetén – Alapszabályban rögzítsük.

Az Elnökség teljes támogatásával azt javasolta, hogy a Kamara hozzon létre egy ad hoc bizottságot, amely a tagság véleményének minél szélesebb körű meghallgatása alapján, törekedve a legjobb gyakorlat kialakítására javaslatot tesz az MMK megújított választási rendszerének kialakítására. A bizottság vezetésére Dr. Kukai Tibort javasolta, aki a felkérést elfogadta.

A Bizottságot az Elnökség a 6/2011. (II. 09.) MMK Elnökségi határozattal létrehozta.

A félreértések elkerülése érdekében fontos megemlíteni, hogy az Alapszabályt, mely a választási eljárásrendet is rögzíti a Magyar Mérnöki Kamara ez irányú kötelezettségét teljesítve megküldte a törvényességi felügyeletet ellátó minisztériumnak, ahonnan nem érkezett észrevétel, kifogás. A választás rendjének felülvizsgálata tehát nem valamilyen jogi kifogás korrigálása, hanem válasz arra, hogy a kamara vezetése érzékeli azt a tagsági igényt, hogy mindenki számára áttekinthető, a jelölési lehetőségre a tagság széles körének elérhetőségét biztosító szisztéma kialakítására van igény.

A tapasztalatok és a beérkezett jelzések arra is utaltak, hogy nem egységes, azaz az egyes tagszervezetekben és szakmai tagozatokban más-más gyakorlatot követnek a választási eljárásban. A Magyar Mérnöki Kamara tiszteletben tartva az önálló jogi személyiségű szervezeteinek kialakított gyakorlatát törekedni kíván arra, hogy a legjobb gyakorlat bemutatásával és annak alkalmazásra ajánlásával egységes eljárásrendet alakítson ki a választási területen is. Ebben a törekvésében a megyei elnökökkel közös ülésen megerősítést nyert.

Az ad hoc bizottságtól azt kéri, hogy az MMK választási szabályozását alapul véve a tagozatok számára, véleményük meghallgatásával kötelezően alkalmazásra dolgozza ki a választási szabályokat.

A fentiekben vázolt munka elvégzésére a területi kamarák és a tagozatok által delegált széleskörű legitimációval rendelkező bizottságot hoztunk létre hasonlóan a legutóbbi tisztújító küldöttgyűlés előtti jelölőbizottsághoz.

Nevezetesen ez az ad hoc bizottság úgy állt össze, hogy megszólítottunk minden megyei kamarai elnököt, és az ország hét régiójából hat esetében a 3-3 megyei elnök egy tagot jelölhetett, míg a középmagyarországi-régió (BPMK) négy tagot. Így területileg egy arányos képviselet jött létre a bizottságban kb. 1500 fő/1 bizottsági tag.

Ugyanezt az elvet alkalmaztuk a tagozatok esetében is, létrehoztunk hét tagozati csoportot kb. 3000 – 4000 fős csoportlétszámokkal és megszólítva az összes tagozati elnököt tagozati csoportonként egy bizottsági tagot kértünk delegálni. Így a tagozatok tekintetében is egy arányos képviselet jött létre, kb. 4000 fő/1 bizottsági tag.

A fentiek alapján jött létre az elnökkel együtt az a 18 tagú bizottság, amely alulról építkező jelöléssel legitimált tagokból áll.

Tekintettel arra, hogy a területi kamarák és tagozatok küldöttválasztási (ahol küldöttgyűlés működik) és tisztújítási gyakorlata igen eltérő, és néhány helyen rutinszerű, nem elég pontos szabályozáson alapul, igen fontos igény az, hogy ebben egységes törvényes gyakorlat és ennek megfelelő szabályozás jöjjön létre az MMK-n belül.

Mivel e létrehozandó bizottság javaslata az MMK megfelelő fórumain keresztül igen erős ajánlás lesz a területi kamarák, ill. kötelező előírás a tagozatok részére a magam részéről igen fontos alapfeltételnek tartom, hogy ezen ajánlásokat és kötelező szabályozást csak egy ilyen széles konszenzussal létrejött bizottság adhat.

Az MMK elnökségének felkérése értelmében tisztelettel kérem minden kamarai tagtársunkat, és nemcsak a területi, ill. tagozati elnököket és elnökségi tagokat, hanem az MMK tagjainak legszélesebb körét, hogy javaslataival járuljon hozzá a bizottság munkájának sikeréhez, nevezetesen egy egységes demokratikus választási rendszer kidolgozásához.

Javaslataikat a zseni.andrea@pmmk.pte.hu email címre július 15-ig küldjék el.

Dr. Kukai Tibor, az MMK választási rendszerét felülvizsgáló bizottság elnöke

Ez a dokumentum eddig 89 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.