Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Választási optimalizálás
Frissítve: 2011. március 01.
Ez a dokumentum eddig 111 látogatónak tetszett  
Az MMK elnöksége a hozzá beérkezett vélemények alapján úgy döntött, hogy különös tekintettel a közelgő BPMK tisztújításra, úgymond átvilágítja a kamarai választási rendszert. A rendszerrel a főtitkár szerint jogi probléma nincs, de az elnökség nagyon helyesen úgy véli, hogy ha panaszok érkeznek, azoknak utána kell nézni. Az adhoc bizottság várja a kollégák véleményét, akár e helyen is.

Előterjesztés

Magyar Mérnöki Kamara rendkívüli elnökségi ülés

2011. február 24.

Tárgy: az MMK Választási Szabályzatával kapcsolatos teendők megvitatása

1.,A Magyar Mérnöki Kamara a 2009. évi Küldöttgyűlésén előterjesztett és nagy többséggel elfogadott új Alapszabálya a tisztségviselők választásának szabályait is megváltoztatta. Az előterjesztést készítő, Hajtó Ödön alapító elnök vezette Bizottság a több, más országokban és szervezetekben folytatott eljárásrend tanulmányozását követően - kisebb módosításokkal - a legutolsó (2009.) választáson alkalmazott gyakorlatot tekintette irányadónak, és azt építette be az Alapszabályba.

Az azóta eltelt időszakban több területi kamara és tagozat tisztújítása zajlott le, és vannak esetek ahol az előkészítés folyamatban van. Ezek az események érthető módon mindig felszínre hoznak olyan gondolatokat, melyek mögött vélt, vagy jogos jobbítási szándékok húzódnak meg. Gyakran elhangzó észrevétel a tisztségviselők kora, a gyakorló és inkább elméleti szakemberek megoszlása, a szakmaarányos képviselet, és még lehetne sorolni.

Emlékeztetünk arra, hogy Barsiné Pataky Etelka Elnök Asszony a legutóbbi, február 09-i elnökségi ülésen napirendre tűzte az MMK választási eljárásának témáját. Elmondta, hogy a beérkező észrevételekből az Alelnöki Tanácsban folytatott tárgyalás alapján azt a következtetést vonta le, hogy érdemes és szükséges ezt a témát napirendre tűzni. A következő választásig még van idő arra, hogy a gyakorlatot minden szinten áttekintsük, a tapasztalatokat leszűrjük és megtárgyaljuk a tagi véleményeket legjobban figyelembe vevő szabályozást megalkossuk, és azt a 2011-i, vagy az azt követő küldöttgyűlésen -szükség esetén- Alapszabályban rögzítsük.
Az Elnökség teljes támogatásával azt javasolta, hogy a Kamara hozzon létre egy ad hoc bizottságot, amely a tagság véleményének minél szélesebb körű meghallgatása alapján, törekedve a legjobb gyakorlat kialakítására javaslatot tesz az MMK megújított választási rendszerének kialakítására. A bizottság vezetésére Kukai Tibort javasolta, aki a felkérést elfogadta. Az Elnökség a bizottság létrehozását támogatta, és az alábbi határozatot hozta:

6/2011. (II. 09.) MMK Elnökségi határozat
Az MMK választási rendszerével kapcsolatos panaszok kivizsgálására és az MMK Alapszabályában szabályozott jelölési és választási rendszerének áttekintésére az MMK Elnöksége ad hoc bizottságot hoz létre. Vezetésével Kukai Tibort bízza meg.

A félreértések elkerülése érdekében fontos megemlíteni, hogy az Alapszabályt, mely a választási eljárásrendet is rögzíti a Magyar Mérnöki Kamara ez irányú kötelezettségét teljesítve megküldte a törvényességi felügyeletet ellátó minisztériumnak, ahonnan nem érkezett észrevétel, kifogás. A választás rendjének felülvizsgálata tehát nem valamilyen jogi kifogás korrigálása, hanem válasz arra, hogy a kamara vezetése érzékeli azt a tagsági igényt, hogy mindenki számára áttekinthető, a jelölési lehetőség tagság széles körének elérhetőségét biztosító szisztéma kialakítására van igény.

2. A tapasztalatok és a beérkezett jelzések arra is utaltak, hogy nem egységes, azaz az egyes tagszervezetekben és szakmai tagozatokban más-más gyakorlatot követnek a választási eljárásban. A Magyar Mérnöki Kamara tiszteletben tartva az önálló jogi személyiségű szervezeteinek kialakított gyakorlatát törekedni kíván arra, hogy a legjobb gyakorlat bemutatásával és annak alkalmazásra ajánlásával egységes eljárásrendet alakítson ki a választási területen is. Ebben a törekvésében a megyei elnökökkel közös ülésen megerősítést nyert.

Az ad hoc bizottságtól azt kéri, hogy az MMK választási szabályozását alapul véve a tagozatok számára, véleményük meghallgatásával kötelezően alkalmazásra dolgozza ki a választási szabályokat.

Az ad hoc bizottság javaslatát a munka ütemezésére és gyakorlatára első olvasatban a 2011. febr. 24-i elnökségi ülés tárgyalja, és vitatja meg.

Tekintettel arra, hogy a folyamatban lévő BPMK tisztújítással kapcsolatban a jelöltállításra vonatkozóan is panasz érkezett, az MMK Elnöke, hatáskörét nem túllépve, de felkérte a Főtitkárt hogy tájékozódjon az ügyben.
A Főtitkár, a rendelkezésére álló dokumentumok és információk alapján megállapította , hogy a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara az Alapszabályában szabályozott jelöltállítási és választási rend szerint járt el, azaz formális jogsértés nem történt.

Mindezek ismeretében az MMK Elnöke rendkívüli Elnökségi ülést hívott össze, annak érdekében, hogy megállapításra kerüljön, hogy jogsértés nem történt, de ugyanakkor a problémával nézzünk szembe, és a BPMK elnökével együtt keressük a megoldást.

Az MMK Elnöksége elé ezért a következő javaslatot terjesztjük:
Kérjük a BPMK elnökét, az MMK alelnökét, hogy a rendkívüli ülésen adjon tájékoztatást a választási előkészületeikről, és arról, hogy a folyamatban miként érvényesülnek a törvényi és saját szabályaik. Kérjük továbbá, hogy a jelöléssel kapcsolatban felvetett észrevételek orvoslása érdekében fokozottabb figyelmet fordítsanak a szabályok betartására és betartatására, továbbá hosszabbítsák meg a jelölési határidőt, és ezen belül orvosolják a problémát. Fontos, hogy a tagság választással kapcsolatos ismereteinek bővítésére minden lehetséges eszközt és fórumot használjanak ki.

7/2011. (II. 24.) MMK Elnökségi határozat:
A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége a következő ajánlást teszi:
Felkéri a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökét, hogy a küldöttjelöltjeinek névsorát további ajánlások bekérésével rugalmasan tovább bővítse. Egyben felkéri a jelölő szervezeteket, hogy ennek keretében törekedjenek arra, hogy kiegyensúlyozott képviselet valósuljon meg szakmai, területi, aktív és inaktív szempontok figyelembe vételével.

Ez a dokumentum eddig 111 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
apollonius2011. március 07 - 10:05:33
1. Azt hiszem, a Főtitkár ezúttal nem járt el a kellő gondossággal. A BPMK alapszabálya szerint ugyanis a jelölőbizottság csak egy előzetes listát készít, ezt postai úton elküldi, vagy a Mérnök Újságban közzéteszi. Ehhez a tagság újabb jelölteket ajánlhat, és így alakul ki végleges névsor. A JB az első lépést kihagyta, a Mérnök Újságban már első lépésben a végleges szavazólapot tette közzé, ezzel elvette az ”egyszerű” tagtól a jelölés lehetőségét.
2. Az MMK Alapszabály, ami ellen a törvényességi felügyeletet ellátó minisztérium valóban nem emelt kifogást, nem foglalkozik a küldöttválasztással, mivel küldötteit a területi kamaráktól és a tagozatoktól ”készen” kapja. A területi kamarák küldöttválasztásával kapcsolatban, a minisztérium Építésügyi Szabályozási Osztálya viszont már kiadott egy állásfoglalást:
”A területi vagy országos kamarai elnökség jelölő bizottsága jelöltet nem állíthat, a tagság szavazati, illetve ebből eredő választási jogát nem korlátozhatja, továbbá a tagság jelöltjeit nem szelektálhatja.”
Mivel a BPMK Alapszabály küldöttállítási előírásaiban a jelölőbizottságnak jelöltállítási jogokat ad, nem felel meg a minisztériumi állásfoglalásnak, azaz még annak a szabályozásnak is megkérdőjelezhető a törvényessége, amit a JB amúgy sem tartott be.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.