Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A városi villamosenergia-ellátás rendelkezésre állása
Frissítve: 2011. április 12.
Szerző: Dr. Dán András, Raisz Dávid
Ez a dokumentum eddig 110 látogatónak tetszett  
A villamosenergia-ellátás egyik legfontosabb minőségi jellemzője a rendelkezésre állása, más szóval a szolgáltatás folytonossága.

A két legfontosabb mutató, amely egy hálózatot ebből a szempontból jellemez:

− a SAIFI, ami a „System Average Interruption Frequency Index” vagyis a rendszerre jellemző átlagos kiesés gyakoriság mutató, mértékegysége kiesés/fogyasztó/év,

− a SAIDI, ami a „System Average Interruption Duration Index” vagyis a rendszerre jellemző átlagos kiesés időtartam mutató, mértékegysége óra/fogyasztó/év.

 

A szolgáltatás folytonossága minden fogyasztó számára fontos több okból is. Nagy ipari fogyasztóknál az üzemzavarok, még ha azok csak viszonylag rövid ideig is tartanak, jelentős pénzügyi veszteségeket okoznak, míg a háztartások esetében megszűnhet a fűtés, a világítás vagy a főzési lehetőség [1]. Az elosztóhálózati engedélyesek ezért törekszenek arra, hogy e mutatókat minél kisebb értékre szorítsák le, ezzel fokozva a

villamosenergia ellátás folytonos rendelkezésre állását, és végső során a fogyasztói elégedettséget.

 

A villamosenergia szolgáltatás folytonosságát zavaró tényezők közül a legfontosabbak a középfeszültségű hálózaton bekövetkező zárlatok, ezek közül is a maradó (GVA ill. LVA ciklus után is fennálló) zárlatok. Az elosztói engedélyesek feladata e zárlatok helyének felderítése, majd a zárlat elhárítása és a szolgáltatás helyreállítása. A statisztikák szerint az egyfázisú földzárlatok az összes zárlati esemény 90-95%-a.

 

Az alábbiakban középfeszültségű hálózatokon alkalmazott zárlati hibahelymeghatározási eljárásokkal foglalkozunk. A zárlati hibahely behatárolása többnyire próbakapcsolásokkal történik [2], vagyis a zárlatos vonalon található valamely szakaszolóval vagy oszlopkapcsolóval a vonalat kettéosztják (a vonal egy részét leválasztják), majd az alállomásban a vonal megszakítóját bekapcsolják. Amennyiben a zárlat a szakaszoló és az alállomás között helyezkedik el, úgy a védelem kiold (hiszen zárlatra kapcsolás történt), ellenkező esetben nem. Ilyen próbakapcsolások sorozatával meghatározható az a két kapcsolóelem, amelyek között a zárlat elhelyezkedik. A pontos hibahely meghatározás ezután szabadvezetéken műszeres bejárással (Tungiloc földzárlatkereső műszerrel), kábelhálózat esetén mérőkocsival és reflexióméréssel történik. Alkalmaznak zárlatjelzőket, amelyek az oszlopra illetve a transzformátor házra szerelve azt jelzik, hogy a zárlat áthaladt-e a felszerelés helyén. Ekkor le kell járni a jelzőket, ami szintén időigényes, bár talán kevésbé, mint a próbakapcsolások és az azt követő hibahelymeghatározás.

 

A próbakapcsolások időigényesek (általában legalább 30-45 perc időt vesznek igénybe), és ráadásul a kapcsolások miatt sok fogyasztó zavartatásával járnak. (Ugyanis a zárlatra történő visszakapcsolás az alállomási Köf gyűjtősín – és így sok zárlatmentes vonal – feszültségletörésével jár.)

 

A helyzet javítása érdekében a BME Villamos Energetika Tanszékén kifejlesztettünk egy új mérőberendezést, amely alkalmas középfeszültségű hálózatokon bekövetkező egyfázisú földzárlatok helyének meghatározására.

 

A hibahely behatárolási módszer (és berendezés) fejlesztésekor a kitűzött célok a következők voltak:

• A hibahely bemérése valós időben, gyorsan megtörténjen, GVA, vagy LVA kapcsolást megelőzően, tehát a földzárlatos üzem közben

• A berendezés lehetőleg illeszkedjen a meglévő védelmi, informatikai struktúrához

• Az algoritmus legyen alkalmas a hibahelyi távolság és a hibahelyi ellenállás

bemérésére is

 

A berendezés több részegységből áll, ezek:

1. Inverter, amely kisfeszültségen tetszőleges rendszámú felharmonikus feszültség előállítására alkalmas

2. Csatoló egység, amely az inverter áramát a középfeszültségű hálózatra csatolja

3. Mérőegység, amely a Köf gyűjtősín feszültségeit és a vonalak zérus sorrendű áramait méri

4. Kiértékelő számítógép, amely a mért jeleket feldolgozza, (a hálózat aktuális topológiáját figyelembe véve), valamint kapcsolatot tart az alállomási irányítástechnikai rendszerrel.

 

A berendezés egy szabadvezeték hálózatokat ellátó alállomásban már üzemel, az üzemi tapasztalatok kiértékelése folyamatban van. Az előadás során ismertetjük az üzembehelyezési méréskor kapott eredményeket. A mérés során egy kb. 40 km összhosszúságú vonalon mesterséges zárlatot hoztunk létre. Az eljárás több lehetséges hibahelyet is megjelöl, pl. ha a vonal szárnyvezetékeket, elágazásokat tartalmaz. Az elsőként megjelölt – a program által legvalószínűbbnek ítélt – hibahely kb. 640 m-re van a valódi hibahelytől – ez a pontosság nagyon jónak mondható.

 

A berendezés és a mérési/kiértékelési eljárás kábelhálózatokon történő alkalmazhatóságát jelenleg is vizsgáljuk. Az előadáson röviden ismertetjük a kábelhálózatokon végzett próbamérések tapasztalatait.

 

Irodalom

 

[1] Európai Regulátorok Tanácsa: Harmadik értékelő jelentés a villamosenergia

szolgáltatás minőségéről, Brüsszel, 2005

[2] ELMŰ Elosztói Szabályzat, Mellékletek, 2004

Az előadás elhangzott az Energetikai Konferencián, 2010-ben

Ez a dokumentum eddig 110 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.