Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
LED-es parkvilágítás
Frissítve: 2011. március 29.
Szerző: Esztergomi Ferenc
Ez a dokumentum eddig 131 látogatónak tetszett  
A jelenlegi közvilágítási hálózaton üzemelő parkvilágító lámpatestek meghatározó része hengeres, kúpos vagy gömb alakú burával ellátott dekoratív megjelenésű világítási berendezés, amelyet általában az esztétikai forma alapján választanak ki. A legtöbb lámpatest olyan fényeloszlással rendelkezik, amely a kibocsátott fény bizonyos részét a környezet, a fák, bokrok, épülethomlokzatok derítésére fordítja.

Ez a világítási jelleg kellemes, barátságos esztétikai hatást eredményez. (1. ábra)

Viszont fényszennyezési szempontból a lámpatestek által vízszinteshez közeli, és a felső féltérbe kibocsátott fény nem éppen előnyös, a kellemes esztétikai hatás ellenére.

Hogyan lehet megszüntetni a káros fényszennyező hatást, úgy, hogy az esti barátságos megjelenést, a kellemes összképet, és emellett az energiahatékonyságot is növeljük?

Megoldást jelenthetnek minden szempontból a LED-ek, egy megfelelő optikai rendszerben elhelyezve. Egy ilyen optikai „modul” segítségével megvalósítható a fényszennyezés-mentes, ugyanakkor nagy fényhasznosítású, és a nappali megjelenésben és az esti fényhatásban egyaránt minden követelményt kielégítő lámpatest.

Hogyan épül fel az optika?

Érdemes megtartani a hagyományos lámpatestek forgásszimmetrikus jellegét mind formailag, mind fénytechnikailag. Tapasztalataink szerint a forgásszimmetrikus lámpatestformák a legkedveltebbek ebben a kategóriában. A tervezett LED-es modul ennek megfelelően forgásszimmetrikus fényeloszlással rendelkezik, a beépített 18 db LED vízszintes síkban, 20o-os osztással, körben helyezkedik el. A szükséges világítási szint eléréséhez 1 W-os egységteljesítményű CREE gyártmányú LED-ek kerültek alkalmazásra.

A LED-ek villamos táplálása 350 mA-es, áramgenerátoros meghajtással történik.

A világító diódák két soros áramkörben 9-9 db egység soros kapcsolásával üzemelnek. A LED-eket alul és felül egy-egy előre fényezett, nagytisztaságú alumíniumlemezből készült gyűrűs tükör veszi körül (2. ábra).

A rendszer fényhasznosítására jellemző, hogy fénytechnikailag kompatibilis egy hagyományos, 36 W-os kompakt-fénycsöves egységgel.

További előnye a berendezésnek az elektronikus működtetés, amelynek vesztesége minimális.

A lámpatest teljesítményfelvétele a következő: 18 db LED: 18 W + 2,5 W: meghajtó egység. Az összes teljesítményfelvétel 20,5 W, szemben egy hagyományos induktív előtétes 36 W-os kompakt fénycsöves berendezéssel, amelynek teljesítményfelvétele: fényforrás: 36 W + előtét ~9 W, összesen 45 W.

A 3. ábrán jól látható a gyűrűs tükrök és a LED-ek elhelyezkedése.

A LED-ek tartóeleme egy igen jó hővezetési tulajdonságokkal rendelkező alumínium öntvény, amely a keletkező hőt a lámpatest külső - szintén alumíniumból készült- elemei, illetve a környezet felé elvezeti.

Nagyon fontos konstrukciós feladat a keletkező veszteséghő elvezetése a lámpatestből. Ez a lámpatest magas tömítettsége (IP 65-66) miatt csak hővezetéssel lehetséges.

Tekintettel arra, hogy az optikai modulban nem helyezhető el a meghajtó egység, gondoskodni kell egy hőtechnikailag elkülönült részen való elhelyezésről. Praktikus megoldás a bura alatti beépítés, oly módon, hogy a meghajtó egység veszteséghőjét a bura alsó, alumíniumból készült tartóöntvénye vezesse el.

A tápvezetékek LED modulhoz vezetése a bura hossztengelyében elhelyezett rögzítőcső belsejében történik.

Érdemes megjegyezni, hogy az alkalmazott 350 mA-meghajtás bizonyos határok között változtatható, azaz beépíthető 700 mA-es meghajtó is. Ebben az esetben a lámpatest fényárama 170-180 %-ra növekszik, de ezzel együtt az üzemi hőmérséklet is emelkedik tetemes mértékben. Csak akkor szabad növelni a munkaáramot, illetve a teljesítményt, ha a LED-ek működési hőmérséklete a megengedett határérték alatt marad. Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a magasabb működési hőmérséklethez alacsonyabb élettartam tartozik.

Még két villamos elem van, amit érdemes beépíteni a LED-es berendezésekbe. Az egyik biztonsági elem egy bimetall hőkapcsoló, amely a LED-eket rögzítő alumínium öntvényre van rögzítve, és amennyiben az öntvény felületének hőmérséklete elér egy meghatározott értéket, megszakítja az áramkört. Ez a védelem várhatóan akkor léphet működésbe, ha valamilyen hiba miatt egy meleg, napsütötte nyári délután bekapcsolásra kerülnek a lámpatestek. Méréseink szerint egy nem működtetett lámpatest belső alaphőmérséklete ilyen viszonyok között elérheti a 60 Co-t. A hőkapcsoló az öntvény lehűlésekor automatikusan újra bekapcsol.

A másik biztonsági elem egy túlfeszültség levezető, amely védi a lámpatest elektronikáját a hálózati tranziens feszültséglökések káros hatásától.

A 4. ábrán látható a lámpatest két fényeloszlási görbéje.

Igaz, hogy a lámpatest forgásszimmetrikus fényeloszlású, de tekintettel arra hogy a C 0o-180o sík metszi a LED-eket, a C 90o-270o sík pedig két LED között helyezkedik el, ez elhanyagolható, de a mérésnél kimutatható különbséget okoz a görbék között. A LED-ek, illetve a gyűrűs tükörelemek egymáshoz viszonyított pozíciója megakadályozza a 80o feletti szögekbe a fénykibocsátást, ezáltal minimálisra csökkentve a fényszennyező hatást.

A lámpatesttel szemben nemcsak fénytechnikai, hanem villamos követelmények is vannak.

A szokásos, lámpatestszabványban rögzített alapkövetelményeken túl, több olyan szabványkövetelménynek kell megfelelni, amelyek a környezet villamos és elektromágneses zavarását korlátozzák.(EMC)

E területen a meghatározó elem az elektronikus előtét. Kiválasztásakor gondosan kell ügyelni a szabványkövetelmények teljesülésére. Nem megfelelő választás esetén számos olyan hálózati visszahatási probléma, zavarás alakulhat ki, amely hagyományos, induktív előtéttel működtetett lámpatestek esetén nem fordulhatott elő.

Egy parkban, sétányon telepített lámpatest szerves része a környezetnek. Méretei, formája miatt domináns elem, aminek nappali megjelenése csak esztétikai élményt jelent, mivel ekkor hasznos (világítási) funkciója nincs. Sötétedéskor megváltozik a helyzet: Az oszlop láthatósága, a forma háttérbe szorul, helyette a létrehozott világítási hatás és a megvilágított környezet a domináns.

Ahhoz, hogy a lámpatest esztétikai megjelenése megfelelő legyen, az optikát fel kell öltöztetni (5. ábra).

A legtöbb parkvilágító lámpatestben a bura nagyméretű, meghatározó része a lámpatest megjelenési képének. A cikk tárgyát képező LED-es lámpatestek 200 mm átmérőjű hengeres, víztiszta vandálbiztos, UV stabilizált polikarbonát burával készülnek. Sajnos hangsúlyozni kell a vandálbiztosságot, mivel a lámpatestek hosszú élettartama csak ezzel az anyagtípussal biztosítható. A bura mérete indifferens az optika működése szempontjából, ezért hossza 400-1700 mm között változhat, a tervező ízlésének megfelelően.

A 6. ábrán egy 3,5 m-es lámpatest látható, amelynél a burahossz a lámpatest magasságának fele.

A 7. és a 8. ábra az esti bekapcsolt állapotot mutatja. Jól megítélhető a képeken a világítás egyenletessége, valamint a LED-ek fehér fénye, amely a zöld lombos környezetben igen kellemes, hangulatos látványt eredményez.

A 8. ábrán az épülethomlokzathoz közel telepítetett lámpatestek által létrehozott fényeloszlásból, a falra vetített fény eloszlásánál jól látható a ~80o-os vágás.

Az eddig tervezett, kivitelezett és üzemelő LED-es berendezések  tapasztalatai azt mutatják, hogy van jogosultsága a LED-es világításnak a közvilágítás fenti szegmensében. Összehasonlítva a hagyományos lámpatestekkel, megállapítható, hogy a LED-es berendezések tervezése sokkal nagyobb óvatosságot, körültekintést igényel. Magas színvonalú optikai tervezéssel lehetséges az energia-megtakarítás, viszont a lámpatestek elhelyezése igen nagy gondosságot igényel.

A lámpatestek formavilágának kialakításában két út is járható: sikeres konstrukciók alakíthatóak ki a hagyományos lámpatestek belső áttervezésével, de a jövőben valószínűleg növekszik a már LED fényforrásokra tervezett új konstrukciók aránya.  

Ez a dokumentum eddig 131 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.