Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Gyakori kérdések, közérthető válaszok a LED-ekről
Frissítve: 2011. március 29.
Szerző: Giczi Imre
Ez a dokumentum eddig 117 látogatónak tetszett  
A LED fényforrások már nem a jövő, hanem a jelen ígéretes fényforrásai, melyek általános és munkahelyi világítás céljára felhasználhatók.

Mi a LED?

A LED a fényt kibocsátó dióda általános elnevezése, tehát a LED olyan félvezető dióda, amely áram hatására fényt bocsát ki. Az elektronikai ipar már az 1970-es évektől használja a LED-et, mint kijelző fényforrást. Mára a LED technológia az általános világításra is alkalmas eszközöket állít elő.

 

Milyen széleskörű a LED használata a világítási iparban?

A LED-et széleskörűen használják díszítő, látvány vagy speciális világítási feladatoknál, beleértve az épületek kivilágítását. A közlekedésben pl. a jelzőlámpáknál, az autók irányjelző és hátsó világításánál, az épületek kijáratjelző lámpatestjeinél találkozunk piros, zöld és kék LED-ekkel.

 

Miért nem hatékony a LED működése a hagyományos lámpatestekben?
Egy LED modul fizikailag talán megfelelően beilleszthető egy meglévő lámpatest házba, de az nem képes a LED-ben rejlő előnyöket kihasználni. A hagyományos házak nem képesek a LED számára oly fontos hőkontrollt biztosítani, ez a feladat döntően különbözik az izzólámpa vagy a kisülőlámpák egyszerű hűtésétől. A hagyományos eszközök többségében alkalmazott optikai elemek nem alkalmasak a LED előnyeinek maximális kihasználására. T5-ös fénycső LED csőre cserélése esetén pl. számolni kell a következőkkel: a T5-ös fénycső hengerszimmetrikus, nagy felületen egyenletes fénysűrűségű fényforrás. A hozzá kialakított lámpatest ehhez a geometriához, és ehhez a fényeloszláshoz készült az optika kialakításánál, az anyagok és az IP védelem megválasztásánál, a hőtechnikai tervezésnél, érintésvédelem kialakításánál. Ebbe a lámpatestbe LED cső becserélése csalódást okozhat. A LED elemek inkább pontszerűek, irányított fényt bocsátanak ki, így fénytechnikailag nem illeszkednek a meglévő konstrukcióhoz, akár komoly káprázást is okozhatnak. A csere kockázatot jelenthet az érintésvédelem szempontjából is. Így készülhet egy megfelelő eszközből csalódást okozó high-tech.

 

Melyek a LED-es világítás előnyei?
A LED számos előnyt hoz a világítástechnikai iparba, beleértve a nagy hatásfokot és tartósságot, a többi fényforrásnál jóval hosszabb élettartamot. Mindezek energiamegtakarítást, karbantartás csökkentést, és átfogó költségcsökkenést jelenthetnek a termék élettartama alatt.

 

Szükséges-e a LED-et kicserélni?

Az általános világításban használatos LED modulok többször 10-100 diódából épülnek fel. Ha ezek közül egy-egy működésképtelenné válik is, az nem jelenti a teljes egység kiégését, működésképtelenségét. Egy LED tehát általában nem ég ki, mint egy normál izzószálas lámpa, így az egyes LED-eket nem kell cserélni. A LED fényárama a hosszú élettartama során fokozatosan csökkenhet.

 

Csökkenthető-e a káprázás LED-es lámpatestek felhasználásával?

A káprázás fő paramétere a fénysűrűség, melynek nagysága függ a fény kibocsátó eszköz méretétől, optikai kialakításától. A káprázás korlátozása a megfelelő szint alá nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a LED-es lámpatesteket általános világításra, és képernyős munkahelyek megvilágítására használjuk. A LED méretei jóval kisebbek és más formájúak, mint a fénycsövek vagy a kompakt fénycsövek. A LED-es lámpatestek ezért reflektoraikban, diffúzoraikban különböznek a hagyományos megoldásoktól, de rendelkezésre állnak azok az eszközök, melyekkel a káprázás korlátozása hatékonyan megoldható.

 

Forrás: Világítástechnikai Évkönyv 2010-11

Ez a dokumentum eddig 117 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.