Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A közigazgatási egyeztetés szakaszában van az új OTSZ
Frissítve: 2011. február 04.
Ez a dokumentum eddig 124 látogatónak tetszett  
Közigazgatási egyeztetés szakaszába érkezett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezete, amelynek véleményezésében az MMK Elektrotechnikai Tagozata is részt vett.
A megjelenés előtt álló OTSZ követelményrendszere meghatározza az alapvető műszaki előírásokat, amelyeket az Ajánlott Műszaki Megoldások (VAMM) kidolgozásakor is figyelembe kell venni. Ennek megfelelően a nemrég az e-villamos oldalain bemutatott három VAMM kisebb-nagyobb mértékű átdolgozása szükséges, szinkronban új OTSZ tartalmának esetleges változásaival. Az MMK Elektrotechnikai Tagozata mindezt szem előtt tartva folyamatosan dolgozik az Ajánlott Műszaki Megoldások korszerűsítésén és bővítésén, és továbbra is számít a szakemberek javaslataira, véleményére.    
 
MMK Elektrotechnikai Tagozat
Ez a dokumentum eddig 124 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Gulyás István2011. február 09 - 10:57:24
Tisztelt Kollégák!
Nem tudom a végleges anyagban szerepel-e továbbra is, hogy a tervezési jogosultságunkon (mely a villám-védelem tervezési jogát is biztosítja) kívül, a továbbiakban villámvédelmet (igen drága tanfolyam után, vagy tanfolyam nélkül) csak az új villámvédelmi szabványból külön levizsgázók tervezhetnek.
Helyi kollégákkal ezt többször észrevételeztük, máskor is változtak a szabványaink, miből gondolják az ille-tékesek, hogy nekünk nem érdekünk - vizsga nélkül is - ezeket az új előírásokat megismerni, tervezéseink-ben alkalmazni, sajnos, akiknek hangoztattuk észrevételünket, lepergett, nem tudom, így védi a T. Mérnöki Kamara az érdekeinket, hogy minden évben e nélkül is kemény ezreseket költünk tagdíjra, szakmai tovább-képzésekre!
Én 40 éve végzek épület villamos tervezést, az idén töltöm a 65 évem, furcsa, ha ezek után, csak akkor tervezhetek, ha - a korábban megszerzett jogom mellé - külön levizsgázom.
Nem vagyok jogász, de megszerzett - villámvédelemre is szóló - tervezési jogot el lehet venni, mert sokéves gyakorlat után egy rendelet miatt nem vizsgázom, de a szabványt továbbiakban is betartom?
Tisztelettel:
Gulyás István vez. elektr. tervező Miskolc.
(Ui. Nem tudom, más kollégáknak annyira természetes ez a százezer forintos tanfolyamra ill. vizsgára kötelezés!)
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Dr. Fodor István2011. február 15 - 10:53:23
Tisztelt Gulyás Úr! Tisztelt Kollégák!

Az „új ” villámvédelmi szabvány és annak alkalmazási körülményei bizony sok vitára és egyben sok félreértésre adtak – adnak okot. Az itt felvetett kérdésekre röviden (de a teljesség igényével) válaszolni – az itt rendelkezésre álló keretek között - nem könnyű feladat. Szerencsére van egy másik, lehetőség is: az ELEKTROTECHNIKA folyóirat márciusi számában fog megjelenni néhány gondolat és egy átfogó értékelés az MSZ EN 62305 szabvánnyal kapcsolatos helyzetről.

Ami a jogászságot illeti: én sem vagyok az( szerencsémre ) de a tervezői jogosultságot illetően úgy vélem, hogy nem ilyen egyszerű a szerzett jog kérdése: a tervezői jogosultságom megtartásához részt kell vennem a kamarai továbbképzéseken ill. egészen pontosan fogalmazva: eleget kell tennem (valamilyen engedélyezett formában) a kormányrendeletben részletezett továbbképzési előírásoknak.

(más szakmákban is létezik hasonló rendszer, sőt ajogászoknál a bírói kar munkáját ciklikusan ellenőrzik, és „két hibás ciklus” után már nem bíró a bíró!)

A MEE Tervezői Munkabizottságában a közeljövőben napirendre tűzzük a villámvédelmi szakemberek továbbképzésének kérdését is, erről értesítjük majd a tervezőket, felülvizsgálókat.

Dr. Fodor István vez. tervező, MEE tervezői MUBI elnök
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Gulyás István2011. február 17 - 09:10:08
Tisztelt Fodor Úr, Kedves István!

A koromnál fogva, valamint a szakmánkban járatos kommunikációnk kapcsán javaslom, tegeződjünk.
A korábban általam leírtakra a kollégák nem nagy aktivitást mutattak, először azt gondoltam, a mai piaci helyzetben így is elég bajuk van, nincs idejük reagálni az észrevételemre.
Az elmúlt napokban több kollégával beszéltem a megyénkbe, illetve a megyénken kívül is, meg kellett állapítanom, hogy az E-villamos hírlevél 10 kollégánkból kettőhöz jut el, sokan nem is hallottak róla, ugyanígy arról sem milyen feltételei lennének az új villámvédelem tervezhetőségének!
Nagyon sok kolléga jelezte, a tervezet szerinti feltételekkel (Bp.-i többnapos tanfolyam és vizsga, továbbá utazás + szállás költség) nem fog vizsgázni, inkább nem tervez villámvédelmet, ne akarjuk így elűzni, ebből a szép szakmából - a jelenlegi nehéz piaci helyzetben - a még megszállott kollégákat!
A koromtól függetlenül a szakmai továbbképzésekkel maximálisan egyetértek, ezért az új metodikájú villámvédelem megismerésére az alábbi a javaslatom.
A tervezési jogosultságunkat ötévenként meg kell újítani, melynek feltételei:
- öt év alatt egyszer, kötelező általános + szakmai modul elvégzése,
- valamint szabadon választott kredit pontos előadások (évente: 4 pont) hallgatása.
Ezekért a továbbképzésekért is jelentős összegeket fizetünk, nem kellene még külön plusz költségekkel a kollégákat terhelni.
Elő lehetne írni, hogy - a megyei kamarák szervezésében - 3 éven belül, maximum 1 napos kötelező szakmai modulos előadásként az új villámvédelemről szóló előadást kell a tervezőknek meghallgatni!
Ha valakinek a következő jogosultság meghosszabbításhoz már a fenti nélkül is megvan a kötelező szakmai modulja, akkor ezt az előadást a következő meghosszabbításnál lehetne figyelembe venni.
Kérlek, fontoljátok meg a javaslatom, biztos találtok az eddiginél jobb költségkímélőbb megoldást is.
Üdvözlettel: Gulyás István vezető elektromos tervező Miskolc.
Miskolc, 2011. február 17.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Kondics Imre2011. május 01 - 08:09:20
Kedves Kollégák!

Gulyás István javaslatával egyetértve, tegeződjünk. Javaslom, hogy ezt – minden további udvariassági kört elhagyva – ezen a fórumon tekintsük alapállapotnak. A véleményt így is el lehet mondani!

Ezek után néhány észrevételem az új villámvédelmi szabványhoz, illetve az OTSZ-hez kapcsolódóan, a hozzászólásokban felvetett konkrétumra reagálva, illetve egy-két általános gondolatom.

Nagyon sajnálom, hogy az e-villamosról ilyen kevesen tudnak. Arról nem is beszélve, hogy a tudás még nem minden. Ahogy a honlapot nézegetem, a hozzászólások bizony nem igen érkeznek. Az mondvacsinált kifogás, önértékelés, hogy a mai piaci helyzetben nincs idő a vélemény elmondására. Arra van idő, amire akarjuk! Lehet, hogy egyszerűen belefáradtunk, de az sem kizárt, hogy – és itt a fiatalabbakra gondolok elsősorban – nem tanítottak meg beszélgetni! Az idősebb korosztály – amelybe én is tartozom – az pedig szégyellje magát! A megszerzett tapasztalatokat (amelyeket ugye nem lehet fiatalon megszerezni!) igen is meg kell osztani. A helyzet, amelyben vagyunk siralmas, de mi tettük ilyenné! Az is tett, ha hagytuk, hogy ilyenné váljon! És egy ide tartozó rossz hír, csak mi tudjuk megváltoztatni. De minél később kezdjük, annál nehezebb, reménytelenebb lesz!

Az, hogy tetszését nyilvánítja valaki a cikkel kapcsolatban időnként azt is jelenti számomra, hogy fogalma nincs arról, mit is olvasott. Vagy adott esetben értelmetlen a gomb szövege, hiszen azt, hogy egy információ tetszik, nem tudom értelmezni! Nekem még a tetszik szó egészen mást jelent. Egy információt fontosnak, számomra újnak, ismeretlennek tudok tartani!

Egészen mást jelentenek a szavak. Erről a kérdésről érdemes lenne külön is beszélgetni, mert a mérnök társadalom általam ismert részének kifejezőképessége napról napra egyre alacsonyabb. Lesüllyedtünk a bulvár szintére, a bányászbéka feneke alá! Úgy látom, lusták vagyunk kifejezni gondolatainkat. Ehhez persze nagymértékben hozzásegítenek az ilyen, adott esetben hülyítő gombok is, mint a „lájk”.

E-villamos. Remélem, hogy amikor a kollégákkal beszéltél, egyúttal tájékoztattad őket az e-villamosról!? Így is terjedhetnek a hírek!

Az már egy másik kérdés, hogy a tervezői jogosultsággal rendelkezőket az OTSZ állapota sem érdekli? Már évek óta, gyakorlatilag az előző megjelenését követően mindig elhangzik, lesz új! Abban pedig a kezdetek óta benne van a vizsgához kötöttség! A véleményezési fázisban kell véleményezni! Avagy nem is érdekli annyi a változás és marad a szőke-nő hozzáállás miszerint is nem jó, nem jó …? Itt látom az első ellentmondást a kritikában, kedves István.

Tapasztalatom az, hogy tényleg nem érdekli!

Szívszorító volt az az utolsó élményem is, ami a Konstruma gépész-villamos szakmai napon történt, amikor a kétórányi, a kreditpontért kötelező (!) hallgatás után a társaság 80%-a (!) felállt és kiszaladt a teremből, ahol még további, színvonalas előadások hangzottak el. Erre nem lehet azt mondani, hogy érdeklődött. Ezek a kollégák kifenekelték a kreditpontokat. Az, hogy az elhangzottakból mi maradt meg? Nagy valószínűséggel semmi!

Igen, van amikor ezért még fizetni is kell. Ekkor sokan egyszerűen megveszik a krediteket. A fizetséghez még annyit, hogy hiszem, ami ingyen van, az értéktelen, nem ér semmit. És itt ne csak a pénzbeli fizetségre gondolj!

Az is fizetség, ha az előadás anyagának megértéséről tanúbizonyságot kell tenni, magyarul vizsgázni kell! Ennek persze szükséges feltétele a színvonalas oktatás és tisztességes vizsga! Erről is beszélhetünk, ha gondoljátok, de ne most!

Ennek a gondolatnak a folytatásaként, az MMK figyelmébe is ajánlom, ne legyen kötelező a norma szerinti villámvédelem tervezéséhez (meg sok más esetben se) a bizony költséges tanfolyam elvégzése. Bizonyára igazad van, amikor ezt „népnyúzásnak” érzed! Legyen azonban kötelező – egy jelképes összegét – vizsgázni az ismeretekből.

(Fodor Pista! Van, lesz itt néhány gondolat, ami a kamara oktatási rendszerét is érinti. Mint autentikus személy, kérlek, vedd fel a kesztyűt!)

Ahogyan KRESZ tanfolyamra sem kötelező járni, de a jogosítvány megszerzéséhez tanúbizonyságot kell tenni az ismeretekből! (De valahogy mégis szinte mindenki jár, vajon miért?)

Én a kredit pontos rendszert is ebben az irányba korrigálnám! Ne az eszköz legyen kötelező (végigülni néhány előadást), hanem megmutatni, követem a világ fejlődését.

Mert bizony – és ezt mint gyakorló szakember állítom – a szakma nagyobbik része, nem követi. Egyre több silány és sok esetben elvi hibás, tervnek nevezett karcolmányt kapok kézhez.

És ez nagyon szomorú! Sajnos vagyok olyan etikus, hogy kijavítom, (cégről lévén szó kijavítjuk) a hibákat! Mert végül nem a tervező neve díszeleg a megvalósításon.

(folytatása következik)
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Kondics Imre2011. május 01 - 08:12:32
(folytatás, mert bármennyire is igyekeztem nem sikerült rövidebbre fognom)


Tudom, az okok boncolgatása messzire, de legalább 1989-ig vezet. A korrigálás, ha egyáltalán lehetséges, fájdalmas lesz! De ha szeretnénk munkánkat valamennyire megbecsültetni, helyzetünket megerősíttetni, nekünk kell tenni, mielőtt helyettünk tesznek. Azt már sokszor megtették buta és képzetlen csinovnyikok. Persze várhatunk addig, amíg újból ők teszik! De akkor aztán ne tessék sírni, ríni!

A véleményemet – amely szerint a műszaki (tervező) embernek alapvető célja a vevő érdekeinek teljes figyelembevétele melletti színvonalas, vállalható alkotás létrehozása kell, hogy legyen – továbbra is fenntartom. Ugyanakkor elvárom, hogy ezt tisztességesen fizessék is meg!

Ne pedig az legyen, hogy pénzre van szükségem, ezért, ha kell, tervezek (adott esetben) egy villámvédelmet! Lesz, amilyen lesz!

Üdv: Imre
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.