Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Főmérnöki rendszer mintaszerződése
Frissítve: 2011. február 02.
Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
A Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta minden lehetséges fórumon hangoztatja az Országos főmérnöki rendszer szükségességét az önkormányzatok mérnöki feladatainak hozzáértő mérnök szakemberrel történő ellátása érdekében. Sajnos, nem sikerült idáig elérni kormányrendelet által szabályozott főmérnöki hálózat kialakítását. Cikkünkben rövid programismertetés, illetve mintaszerződés található.

Vannak azonban pozitív példák arra, miként lehet mérnök szakemberekkel, mérnök kamarai segítséggel az ún. városi főmérnök feladatát ellátni. Mint ismeretes egy városi főmérnöknek több mérnöki szakmáról kellene magasfokú mérnöki szakismerettel rendelkeznie vagy olyan beosztott munkatársi gárdával rendelkeznie akik képesek ezeket a szakterületeket mérnöki szinten ellátni. Az országban működő önkormányzatoknak nincsenek mérnöki kérdésekhez magas szinten értő munkatársai és nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben finanszírozni tudnának annyi hozzáértő mérnököt, mely a feladatok ellátásához elegendő lenne.

A területi mérnöki kamarák viszont rendelkeznek valamennyi önkormányzati mérnöki szakterületet érintő regisztrált mérnökökkel, akik megfelelő együttműködési szerződés keretében képesek lennének az önkormányzat által megkérdezett szakmai témákban, szakmai konszenzussal hozott mérnöki vélemény kialakítására.

A szakmai véleményalkotás az önkormányzatok szakmai stratégiai és koncepcionális városfejlesztési feladataira történő mérnöki ajánlások készítése, illetve a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése lenne. Területi mérnöki kamarák szervezésében a felmerülő véleményalkotásra létrehozott mérnök műhelyei széleskörű szakmai konszenzussal alakítják ki többségi véleményüket, melynek nagy előnye, hogy hasonló vélemény nyilvánító feladatra vállalkozó egyéni mérnököknél sokkal súlyosabb, szakmai konszenzuson alapuló véleményt nyilvánítanak ki.

Magyar Mérnöki Kamara ajánlást ad ki megyei mérnök műhelyek szerveződésére az önkormányzatok műszaki támogatása a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése szakmai, stratégiai és koncepcionális ajánlások készítése a felmerülő a közép- és hosszútávú városfejlesztési témákhoz.

Bemutatunk egy együttműködési megállapodást, mely fent leírt témában három éve jól működik, természetesen az ajánlott módszer területi adaptálása eltérő lehet, ezért kérjük területi kamarákat felmerülő gondolataikkal, kérdéseikkel forduljanak Magyar Mérnöki Kamara alelnökéhez: Kovács Istvánhoz

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

Az XYZ Megyei Mérnöki Kamara (továbbiakban: MK)
Cím:………………………….
Képviseli:……………………………. Elnök

És ABC ( Megyei Jogú) Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala
Cím:…………………………
Képviseli:………………………………Polgármester

Között.


1./ ABC (Megyei Jogú) Város Önkormányzata tevékenységének több területe igényli a mérnöktársadalommal való szoros együttműködést. MK alapfeladatának tekinti a helyi közösségi magas színvonalú mérnöki munkával való kiszolgálását, ezért kiemelt fontosságot tulajdonít a Polgármesteri Hivatallal való operatív együttműködésnek.

 ABC (Megyei Jogú) Város Polgármesteri Hivatala és a Mérnöki Kamara korábban már arra az elhatározásra jutottak, hogy rendszeres együttműködést alakítanak ki. Az együttműködés mindennapi kereteinek intézményesítése érdekében a Polgármesteri Hivatal 2001. január 22-én Megállapodást kötött MK-val, egyúttal belépett a területi Mérnöki Kamara pártoló tagjai közé.
 Megállapodó felek vállalták, hogy rendszeresen kidolgozzák az együttműködés cselekvési tervét, jelen EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS e célt szolgálja.

2./ Felek egyetértenek abban, hogy létre kell hozni a párbeszéd új fórumát, mely megfelelő formában és illetékességgel működtetve a helyi közösség számára haszonnal és előnyökkel járó funkciót tölthet be.

3./ Fentiek szellemében XYZ Megyei Mérnöki Kamara és ABC (Megyei Jogú) Város Polgármesteri Hivatala határozatlan idejű együttműködési megállapodást köt, melynek célja a városi főépítés munkájának műszaki támogatása, a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése, szakmai stratégiai és koncepcionális ajánlások készítése a felmerülő közép- és hosszútávú városfejlesztési témákhoz. A megállapodás aláírásával a felek egyezően nyilatkozzanak, hogy készek a konstruktív közreműködésre. A Polgármesteri Hivatalon belül a Mérnök Kamarával jelen Megállapodásban foglaltak végrehajtásában a Főépítész Iroda (illetve annak esetleges későbbi jogutódja) működik közre.

4./ A 3. pontban jelzett tevékenységek ellátására MK „Mérnök Műhelyt” állít fel. A Mérnök Műhely az érintett szakterületek megyei mérnök-specialistáival véleményezi a rövid távú városfejlesztési feladatokat, valamint ajánlásokat készít a felmerülő közép – hosszú távú városfejlesztési témákhoz.

5./ A Mérnök Műhely tevékenységet: Polgármesteri Hivatal részéről:

……………………………városi főépítész

Mérnök Kamara részéről:

…………………………… elnök koordinálják.

6./ A városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése, a szakmai ajánlások készítése Mérnök Műhely részéről díjmentes, a közreműködő megyei mérnökök jelzett tevékenységüket a Városért érzett műszaki felelősségük alapján végzik.

7./ Abban az esetben, ha az igényelt tevékenység meghaladja a szaktanácsadás
     illetve véleményezés kereteit, MK ezen konkrét feladatot külön megbízási
     szerződés keretében, a megbízási szerződésben rögzített, előre megállapodott     
     díjazásért végzi el.

8./ Felek a megállapodást határozatlan időre kötik és a megállapodásban foglaltakat évente értékelik.

Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Papp Gergely2011. február 09 - 15:59:21
Ki szervezi a főmérnöki rendszert, az MK, vagy az ÖK?
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.