Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Kamarai tagdíj
Frissítve: 2011. február 02.
Ez a dokumentum eddig 149 látogatónak tetszett  
Kollégánk nyílt levele az MMK főtitkárához az ügyben, hogy mi indokolja a kötelező tagok több mint háromszoros éves díját az önkéntes tagsághoz képest. Ő nem talált okot rá, várjuk a főtitkár úr válaszát.

Szőllőssy Gábor
főtitkár
Magyar Mérnöki Kamara

Tisztelt Főtitkár Úr!

Érdekes kérdéssel fordultak hozzám kollégáim, amire sajnos nem tudtam választ adni. Ezért fordulok Önhöz, mint a kamarai ügyek gyakorlati intézőjéhez.

Egy levél kíséretében nemrég mindannyian megkaptuk a csekket az idei tagdíj befizetésről. Azoknak a 65 évesnél fiatalabb kollégáknak, akik a kamarai tagsághoz kötött jogosultsággal rendelkeznek (az MMK Alapszabály szóhasználatával, a kötelező tagoknak) évente 35 ezer, akiknek nincs ilyen jogosultságuk (az Alapszabály szerinti önkéntes tagoknak), mindössze 11 ezer forintot kell fizetniük. Azt kérdezték a kollégák, mi magyarázza a több mint háromszoros különbséget? Mit kapunk mi, milyen többletszolgáltatást évi 24 ezer forintért, amit az önkéntes tagok nem? A tagi jogaink azonosak, egyaránt választók és választhatóak vagyunk, a névjegyzékben egyformán szerepelünk, a jogosultság megszerzéséért, bejegyzéséért és meghosszabbításért külön fizetünk, méghozzá elég sokat, a kötelező továbbképzés költségeit az előadások szervezőivel karöltve mi viseljük. Más, csak ránk vonatkozó dologról nem tudnak. Felhívtam a figyelmüket a kamara által ajánlott mérnöki díjszabásra. Azt mondták, nem akarnak belemenni semmilyen vitába ennek az anyagnak a használhatóságáról, elég sokan megteszik helyettük, de a jelenleg érvényes változat 2008-ban született, azóta évente csak jóváhagyják az ott leírt számokat, kizárt, hogy ez emésztené fel az éves befizetésünk 70%-át. Különben is nézzem meg az MMK költségvetését, abban a megbízási díjak elenyésző részt jelentenek, a kiadások többségét az üzemeltetés és a személyi jellegű kifizetések adják. Ebben pedig egyenlő mértékben kellene osztoznunk.

Felvetettem nekik, hogy talán az önkéntes tagok nem kapják meg a Mérnök Újságot? Erre azt válaszolták, hogy a kiadó adatai szerint 17 ezer példányban megjelenő lapra a kamara 31,5 millió forintot fizet, ami egy főre vetítve, éves szinten nem egészen 2000 forint többletkiadás, már feltéve, ha az önkéntes tagok nem kapják éppúgy ingyen, mint mi. Hova megy a maradék 22 ezer forint?

Jól van, mondtam, akkor tekintsük az önkénteseket egyszerűen pártoló tagnak. Végül is minden befizetett forint a közkincstárt gazdagítja. A kollégák szívós emberek, leültettek a számítógép elé, és begépelték a keresőbe: a pártoló tagok jogai. Mondanom sem kell, több mint tízezer találat, persze csak az első tizenötöt, köztük több valamilyen kamarához kapcsolódót, olvastam végig. Ez is elegendő volt, mert ilyen szempontból egységesek voltak: a pártoló tag hozzászólási joggal részt vehet az adott szervezet rendezvényein, gyűlésein, viszont szavazati joga nincs, tisztségre nem jelölhet, és őt sem jelölhetik, nem választó és nem választható. A Mérnöki Kamarának sem a szabályzatában, sem a gyakorlatában nem találunk ilyen megkülönböztetést, mondták a kollégák, és bár semmilyen személyes problémájuk nincs az önkéntes tagokkal, nem akarnak a zsebükben turkálni, de nem értik, ha a tagi jogaink egyformák, miért nem azok a kötelességeink is? Most a kötelező tagok vannak büntetve, vagy az önkéntesek jutalmazva?

Megkérdeztem, miért pont most jutott eszükbe ez a kérdés, hiszen tavaly is, tavalyelőtt is, bár kicsit eltérő törésvonal mentén, de ugyanilyen volt a helyzet. Azt mondták, hogy a dolog ma is aktuális, hiszen a tagdíjak összegét évről évre újra megszavazzák, és jobb későn, mint soha, Ők mérnökemberek, a dolgok okára kíváncsiak. Természetesen ésszerű magyarázattal bármikor meggyőzhetőek.

Azt mondtam, hogy alighanem egy küldöttgyűlési határozat szabta meg ezt az összeget, de erre azt válaszolták, hogy valaki csak előterjesztette a javaslatot, és biztos indokolta is. Vajon mivel? Biztos valahol fellelhető ez a beadvány, erre lennének kíváncsiak.

Sok lúd disznót győz, feladtam a küzdelmet, és most Önhöz fordulok, hogy mint a terület legavatottabb ismerője, segítsen megmagyarázni ezt a helyzetet.

Kollégáim azt gondolták, hogy a kérdés és a rá adott válasz mást is érdekelhet, küldjem el az E-GÉPÉSZ számára is, így utólagos engedelmével ekként jártam el.

Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel:

Zöhls András

Ez a dokumentum eddig 149 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.