Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Felelősségi formák
Frissítve: 2011. január 10.
Szerző: Dr. Bujalosné dr. Kóczán Éva, DE Műszaki Kar [ e-mail ]
Ez a dokumentum eddig 95 látogatónak tetszett  
A magyar jogrend többféle felelősségi formát ismer. Valamennyiben közös az, hogy jogellenes cselekedet felróható magatartását szankcionálja így az állam. Különböző államhatalmi szervek (közigazgatási szerv mint hatóság, büntető, polgári és munkaügyi bíróság) végzi el a felelősségre vonást. Jogi cikksorozatunk harmadik része.

A Debreceni Szakmai Napok konferenciáján elhangzott előadás alapján

Abstract:
The great social and economic transformation in 1989causedt a big challenge to the activity of Hungarian engineers. The education of law plays an important role in the technical training. The activity of engenners is complex and comprehensive so it is necessary to teach several and different spheres of law. Legal knowledge helps not only the vocational activity of engenners but it increases their senses of responsibility.

1, Közigazgatási felelősség: A közigazgatási szervek, ha a természetes személy jogszabályban rögzített (Szabálysértési tv.), de a társadalomra csekély súlyban veszélyes szabálysértési tényállást valósít meg tettével, akkor szabálysértési bírságot (esetleg szabálysértési őrizetet, ami a személyi szabadság megvonása) szabnak ki. Nem természetes személy, ha jogszabályi normát sért, közigazgatási bírságot kap. Ha a közigazgatási szerv (régi szóhasználattal államigazgatási szerv) hatósági munkájának végzésekor valakinek kárt (hátrányt) okoz, akkor köteles közigazgatási hatáskörben elkövetett károkozásként polgári jogi kártérítést fizetni.

2, Büntetőjogi felelősség: A Büntető Törvénykönyv Különös Része rögzíti a bűncselekmények tényállási elemeit, valamint hozzájuk kapcsoltan a büntetési tételeket és módokat. Az elkövetőre kiszabott konkrét szankció a tőle elvárhatóság felelősségi elvén nyugszik. Kiindulás a törvénykönyvi tétel, de a konkrét cselekmény valamennyi enyhítő és súlyosító elemét mérlegelik és beszámítják.  A szankció lehet a személyi szabadság korlátozása, vagy pénzfizetés, illetve többféle mellékbüntetés.. A mérnöki munkában előfordulhatnak az élet és testi épséggel, egészséggel, a természeti környezettel kapcsolatos, s bizonyos gazdasági és személyiségjogi bűncselekmények.

3, Polgári jogi felelősség: A kártérítési jog kimondja, hogy a károkozó a károsult felé vagyoni szankciót úgy teljesíti, hogy a jogtalanul okozott hátrányt megtéríti. A károsultat olyan helyzetbe kell hozni, mintha a károkozás meg sem történt volna. Ezért a káresemény során a dologban, vagy a személyben bekövetkezett tényleges hátrány mellett a ráfordított költségek és az elmaradt haszon is részét képezi a kártérítésnek. Ez az iparban óriási összegre is rúghat. A végleges összeg mindig a károsulti magatartás vizsgálata után dől el. A károkozó számára mentesülést jelenthet az, ha bizonyítja, hogy a magatartása nem felróható, mert cselekvése eleget tett az általában való elvárhatóság elvének.

4, Munkajogi felelősség: A munkavállaló és a munkáltató a munkavégzés során egymásnak sem okozhat kárt. A munkáltató felelőssége objektív alapú, tehát a káresemény eleve maga után vonja a kártérítést, a munkavállalóé szubjektív alapú, mert a kártérítés mögött a szándékosság vagy a gondatlanság vizsgálatának kell lennie, hiszen ez határozza meg a kártérítés összegét. Ha a munkavállaló munkája során harmadik személynek okoz kárt, akkor mindig a munkáltatónak kell a teljes kárt rendezni, a munkáltató pedig a munkavállalóval szemben a  szubjektív  alapú felelősség szabályai szerint járhat csak el.

Közigazgatás jogi (államigazgatási ) alapismeretek

A legfontosabb állami szervek az egész társadalomra kiterjedően végrehajtó és rendelkező tevékenységet végeznek. Ez azt jelenti elsősorban, hogy hatás és illetékességi körükben eljárva, konkrét ügyekben érdemi döntést hoznak (jog megadása vagy kötelezettség kiszabása tárgyában), adatot igazolnak, hiteles nyilvántartást vezetnek, hatósági ellenőrzést folytatnak. Ilyenkor hatósági ügyintézés zajlik. Kettős jogalkalmazás történik a végrehajtó hatalmi ág szerveinél: egyrészt anyagi – tárgyi jogszabályok normáin alapulnak döntéseik, másrészt a hatósági eljárásuk is külön jogszabályban szabályozott. A mérnök számára az állam közigazgatási szervezetének felépítése, típusai, a hatósági ügyintézés és annak eljárásjogi szabályai alapvető ismeretnek minősülnek, hiszen naponta kell ezeket használnia, mert ügyintézésének zömét például a hatósági ügyintézés jelenti. Az eljárásjogi törvény megváltozott (Áe.tv.,  Ket .tv.), igazodott a modern korhoz ( EU csatlakozás,  internet  világa).

Ez a dokumentum eddig 95 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.