Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az épület energetikai teljesítőképességének tanúsítványa
Frissítve: 2011. március 01.
Szerző: dr. Veresegyházi Csongor
Ez a dokumentum eddig 104 látogatónak tetszett  
A kormány 2008. június 30-án alkotta meg az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítványáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendeletet, mely 2009. január 1-én lépett hatályba, tehát ettől az időponttól kötelező érvényű a jogszabály.

A mindenkori magyar kormány az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektet az energiahordozók fenntartható, takarékos felhasználására, illetve a fogyasztók energiatakarékos szemléletének kialakítására. Ennek megfelelően jogszabályi szinten szabályozza a felépítménnyel rendelkező ingatlanok energetikai teljesítőképesség szerinti besorolását, okiratba foglalását, és tulajdonos vagy birtokos váltásnál ezen okirat bemutatását a szerző fél felé. Az energetikai tanúsítvány az épület előbb említett energetikai teljesítőképességét tartalmazza I-től A+-ig terjedő skálán.

Fontos megjegyezni, hogy a jogszabály kiterjed minden épületre, beleértve a lakásokat is, kivéve az 50 nm-nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkezőket. A többszintes ingatlanoknál minden szint alapterületét össze kell adni. Amennyiben a minimálisan előírt alapterület alatt marad az ingatlan nagysága, úgy nem kötelező az energetikai tanúsítvány kiváltása.

Bár a kormányrendelet 2009. január 1-től lépett hatályba, tehát ekkortól érvényesek mindenkire nézve a rendelkezései, viszont 2011. december 31-ig a már meglévő épületek (lakások) tanúsítványának kiváltása önkéntes alapon történik. Amint 2012. január 1-jén lejár ez a moratórium, akkor a meglévő épületek esetében is kötelező lesz kiváltani a tanúsítványt a jogszabályban felsorolt esetekben.

A rendelet részletesen foglalkozik azokkal az esetekkel amikor kötelező felméretni energetikai szempontból az épületet, illetve kiváltani a tanúsítványt.

1. Minden új építésű ingatlan esetén, ha a fent említett minimális 50 négyzetmétert eléri a hasznos alapterülete. Ezen kötelezettség a kivitelezőt, illetve az építtetőt terheli. Olyan új épületre vonatkozik, amely 2009. január 1. után készült el.

2. Meglévő épületnél ellenérték fejében történő tulajdonszerzésnél. Fontos kiemelni, hogy a jogszabály ellenérték fizetéséhez fűz kötelezettséget, tehát ingyenes szerzésnél, például ajándékozásnál vagy ingatlan-nyilvántartáson kívüli szerzésnél például ráépítésnél, elbirtoklásnál vagy házassági vagyonközösség felbontásánál nem kell a tanúsítványt kiállíttatni. A rendeletben megfogalmazott ellenérték fejében történő tulajdonszerzés tipikus példája az ingatlan-adásvételi szerződés. A tanúsítvány kiváltása a tulajdonos kötelezettsége.

3. Meglévő épület esetében az egy évnél hosszabb idejű bérbeadásnál. Természetesen itt is csak azok az épületek, lakások jöhetnek számításba, amelyek 50 négyzetméternél nagyobbak. A bérbeadónak a bérleti szerződés megkötésekor rendelkeznie kell a tanúsítvánnyal. Más kérdés, hogy vajon abban az esetben, ha egy határozott ideig, de egy évet nem meghaladó bérleti szerződést a felek közösen meghosszabbítanak ugyancsak egy évet el nem érő időszakra, akkor ezen szerződés a rendelet hatálya alá tartozik-e, vagyis ki kell-e váltani a tanúsítványt. Itt a rendelet ellentétesen fogalmaz, mivel a 3.§ (3) bekezdésben egyértelműen a szerződéshez köti az egy évet az 1.§ (3) bb. pontjában pedig az épület bérbeadásához, tehát itt a teljes bérleti időszakot kellene nézni, függetlenül attól, hogy hány bérleti szerződés született időközben. A jogalkotó szándékát elemezve valószínűleg akkor járunk el helyesen, ha az egy évnél rövidebb időszakra szóló, de meghosszabbított bérleti szerződésnél a szerződés meghosszabbítása előtt kiváltjuk a tanúsítványt, és azt az akkori bérlőnek bemutatjuk.

Lakások esetén kiemelendő, ha az épületben levő önálló rendeltetési egységek (lakások) fűtése, szellőzése, és a használati melegvíz szolgáltatása azonos rendszerű vagy egy rendszert alkot, akkor a tanúsítvány az épület egészére is kiállítható, nem kell minden lakás esetén külön felméretni az energetikai teljesítőképességet. Ha időközben az épület energetikai teljesítőképessége változik, akkor újból kérni kell a tanúsítványt. Manapság a panellakások felújításának, külső és belső újraszigetelésének idején felmerülhet ez a probléma. Mivel a jogszabály lehetőséget ad az épület egészére vonatkozó tanúsítvány kiállítására is, az ilyen lakásoknál tulajdonosváltás vagy bérbeadás előtt érdemes a közös képviselőnél érdeklődni a tanúsítvány meglétéről.

A rendelet szigorúan szabályozza a tanúsítványt kiállító személy, illetve szervezet maximális díjazását. A szakértő igényt tarthat munkadíjra, amely óránként legfeljebb 5500.- forint lehet, és összesen két órát számolhat el. A költségtérítés vonatkozásában az utazási költsége a munkadíj 50%-a, egyéb költsége a munkadíj 10%-a lehet. Ezen kívül elszámolhatja még számlával igazolt költségeit és az ÁFA-t. A rendelet alapján egy tanúsítvány kiváltása ha nem merülnek fel rendkívüli, számlával igazolt költségek épületenként (lakásonként) maximálisan bruttó 22.000 forintba kerül. A tanúsítvány 10 évig érvényes, utána bérbeadás, vagy tulajdonjog átruházás esetén újból ki kell váltani.

A rendelet nem szól a szabályok ellen vétők szankcionálásáról. A jelenlegi általános háttérszabályok ugyancsak nem követelik meg ezen rendelkezések betartását. Például az ingatlan-adásvételi szerződés esetében nem követelmény, hogy szerződés része vagy melléklete legyen a tanúsítvány. Ugyancsak nem szükséges a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésénél sem, mivel az ingatlan-nyilvántartási törvényben nem szerepel az energetikai tanúsítvány, mint kellék a bejegyzéshez. A jogszabályok összehangolása és a jogkövető magatartás kikényszerítése szankciók által még későbbi jogalkotói feladat.

Ez a dokumentum eddig 104 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.