Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Töltődj fel!
Frissítve: 2011. március 01.
Ez a dokumentum eddig 104 látogatónak tetszett  
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma „Töltődj fel! A villamosság térhódítása” című időszakos kiállítása Dombóvárra érkezett. A látványos és interaktív kiállítás az elektromosság csodálatos világára hívja fel a figyelmet.

A vándorkiállítás olyan vidéki múzeumokba kerül bemutatásra, ahol az intézmény gyűjteménye nem, vagy csak részben rendelkezik e témához kapcsolódó technikatörténeti tárgyi anyaggal. 2010. december 10-én, Dombóvárra érkezett az interaktív tárlat.


Kócziánné Dr. Szentpéteri Erzsébet, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a kiállítást. „A cél az, hogy az elektrotechnikát bemutassuk, megismerjék a látogatók a múzeum gyűjteményeinek darabjait, de úgy, hogy szolgáljunk ezzel egy második célt is, mégpedig a természet- és a műszaki tudományos ismeretterjesztést. Ez a kiállítás nem nagy alapterjedelmű, de hihetetlenül gondolatgazdag. A műtárgyak, vagyis azok a kísérleti eszközök, amelyekkel ezeket a jelenségeket ki lehet próbálni, szórakoztatóak, és egy kis csodák palotáját hoznak ide, ennek az utazó kiállításnak a mindenkori helyszínére. Az éppen aktuális város, vagy intézmény, amely befogad, mindig hozzáteszi saját helytörténeti anyagát, ami szintén nagyon fontos. Köztudott, hogy ezek a tudományágak bizonyos elnyomottságot élveznek, mert a fizika, a kémia, és egyáltalán a természettudományok oktatása nagyon nehéz helyzetben van. Ezért úgy gondoljuk, hogy ezzel a vándorkiállítással egyfajta kampány munkát is végzünk, szeretnénk ráirányítani a szórakoztató tudományra a figyelmet, ezek a tárgyak ezt támasztják alá, valamint azt, hogy a fizika megtanulható."

A kiállítást és annak tárgyait dr. Antal Ildikó múzeumigazgató, valamint Szűcs László muzeológus-szakvezető mutatta be.

„Természetes számunkra hogy mindennapjainkat behálózza az elektromosság. Egy egyszerű kézmozdulattal fényt tudunk a szobába gyújtani, háztartási készülékek működnek villamos árammal, s országos hálózaton keresztül jut el hozzánk a villamos energia. De ahhoz, hogy ezeket az előnyöket most élvezhessük, és ami természetessé is vált számunkra, 300 évre volt szükség. Tudom, a történelemben ez nem nagy idő, de az elektrotechnika történetében kemény 300 év volt, és sajnos sok kísérletre és törvények megfogalmazására volt szükség, hogy eljussunk ide.”- mondta dr. Antal Ildikó.

Ezt követően természetesen a vándorkiállítás egyes tárgyait tekintették meg a látogatók. A tárlat részletesen bemutatja a villamosság kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Így a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény látogatói megtekinthették például Bláthy Ottó Titusz eredeti 110 éves fogyasztásmérőjét, egy világraszóló magyar találmányt: a transzformátort, valamint Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolatát is. Sőt ki is próbálhattak egy, az Edison- áramfejlesztőkre jellemző hosszú elektromágnesekkel ellátott telefoninduktorról táplált glimmlámpát, és látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is működtethettek.

Az Elektrotechnikai Múzeum „Utazó Múzeum” című kihelyezett foglalkozásairól Jarosievitz Zoltán szakvezető-fizikatanár beszélt. Érdekes kísérletekkel vonta magára a résztvevők figyelmét, akik gyerekes kíváncsisággal csodálták meg az egyszerű kísérleteket, sőt az önként vállalkozók még ki is próbálhatták hogyan hatnak a fizika törvényei.

S ha már „Töltődj fel! A villamosság térhódítása”, akkor természetesen nem szabad elfelejtkezni a dombóvári szálról sem. Hisz a kisvárosban Ivanich Antal és családja nevéhez köthető a villamos energia megjelenése. Ivanich Antal 1905-ben villanytelepet alapított, s december 17-én felgyulladtak az első villanylámpák Dombóváron.
A helyi vonatkozású anyagok bemutatásához az 516. sz. Ipari Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Dombóvári Ipartestület járult hozzá. Így például az Ipari iskola nemrégiben elkészült magyar feltalálókat ábrázoló freskója is ideiglenesen a Múzeum kiállító termében csodálható meg. Emellett előzetesként egy tabló, és egy vitrinben villamos energiához kacsolódó eszköz már megtekinthető, de a többi dombóvári kincsre 2010. december 17-ig várni kell, hisz’ akkor a „105 éve gyúltak ki a villanyfények!” - Megemlékezés az újjárendezett múzeumi Ivanich - falnál, és Gelencsér Gyula ny. mérnöktanár  könyvbemutatója keretén belül a vándorkiállítás anyagához csatlakozik a dombóvári gyűjtemény anyaga. Az izgalmas, a felnőttek kíváncsiságára is alapozó vendég-tárlat 2011. március 20-ig lesz látogatható.

Ez a dokumentum eddig 104 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.