Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
EL-TECH Center, elektrotechnikai tudásközpont Újpesten
Frissítve: 2010. december 21.
Ez a dokumentum eddig 107 látogatónak tetszett  
Farkas Zoltán, Rózsás Katalin és ifj. Farkas Zoltán tervei alapján épült fel Újpest ipari parkjában egy magas színvonalú technológiának otthon adó épületegyüttes, az elektrotechnikai tudásközpont.

Az EL-TECH Center – Elektronikai Technológiai és Teszt Center – épületében a legmodernebb technológiák használatára nyílik lehetőség az elektronikai kutatás, fejlesztés, gyártás és tesztelés területén. A magáncégek összefogásával létrehozott 11.000 m² alapterületű tudásközpontban nagytisztaságú antisztatikus szerelőhelyiségek, a legmodernebb műszerekkel felszerelt elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség, EMC mérőszoba, a repülőgép-fedélzeti és űrtechnológiai berendezések teszteléséhez szükséges vibrációs labor, a legkorszerűbb CNC megmunkálóközponttal felszerelt mechanikai gyártóműhelyek mellett élvonalbeli lézertechnológiai berendezések, valamint optikai mérőműszerek találhatók, az épület tetején pedig távvezérelhető műholdvevő és vezérlő állomás áll rendelkezésre.

Ez a tudásközpont egyben inkubációs feladatot is betölt, teret és lehetőséget ad a kis- és közepes vállalkozásoknak, a most létrejött, nagy növekedési képességű cégeknek az elindulásra, valamint az európai high-tech iparba és a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekbe való tényleges bekapcsolódásra is. Tervezői cél volt egyrészt ezen magas technikai szintű tevékenységekhez és az önálló társaságok együttműködéséhez az ideális körülmények biztosítása, másrészt ennek az épület formálásban történő megjelenítése.

A beruházás Újpesten, a nagyrészt beépült ipari parkban, az Ipari park utca és az Íves út találkozásánál valósult meg. Az építési telket három oldalról utcák határolják. Az épület három tömbjének az utcavonalakat követő legyező szerű elhelyezése megnyitja az átriumként kezelt belső udvarokat. A tömbök tagolása nem csupán építészeti eszköz egy ritmus kialakítására, hanem ez teszi lehetővé a természetes bevilágítás biztosítását. A főbejáratot is tartalmazó középső egység hangsúlyát kiemeli annak eggyel növelt szintszáma és zárt tömege.

Az épület három fő tömbjét (A, B, C) és összekötő szárnyait (K1, K2) szintenként folyosó kapcsolja össze. A három egység önálló bejárattal, lépcsőházzal, 2-2 felvonóval rendelkezik. Ez a szerkezeti elrendezés teszi lehetővé, hogy az épületben hasonló szakterületen tevékenykedő, de önálló vállalkozások zavartalanul együttműködhessenek.

A földszinten helyezkednek el a prototípusok gyártására és a speciális laboratóriumi vizsgálatokra szolgáló üzemi géptermek. Üzemi területek, laborok, kis sorozatú mikroelektronikai berendezések összeszerelésére szolgáló helyiségek az I. emeleten is találhatók. A további emeleti szintek elsődlegesen irodai jellegű kutató-fejlesztő tevékenység végzésére szolgálnak. A földszinten közös használatú a konferencia terem, valamint a 300 adagos főzőkonyha és étterem. A létesítmény környezettudatos elvek figyelembevételével, megújuló energiával, 600 kW-os geotermikus fűtő-hűtő rendszer használatával üzemel.

Az épület monolit vasbeton váz- és födémszerkezettel készült. Külső megjelenésében az alumínium szerkezetű üvegfelületek, a vékonyvakolattal burkolt homlokzati hőszigetelő rendszer, és a kiemelt részeken alkalmazott travertin kőburkolat a meghatározó. Az épületegyüttes változatos tömegképzését erősíti a felületek, síkok eltérő anyaghasználata.  

Forrás: www.epiteszforum.hu

Ez a dokumentum eddig 107 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.