Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Green-IT: IT és szórakoztató-elektronikai eszközök II.
Frissítve: 2011. április 12.
Szerző: Garamvölgyi Ernő, Bodnárné Sándor Renáta, Mártha Péter, István Zsolt, Vass Dezső
Ez a dokumentum eddig 109 látogatónak tetszett  
A tanulmány II. részében a televíziók környezeti szempontú életciklusának elemzéséről olvashatnak.

Napjaink magas eladási értékekkel rendelkező berendezése és állandó keresett iparcikke a televízió. Forgalomban három fő alaptípusa létezik: CRT, LCD és PDP technológiával készült TV. 2004-ben Európában kb. 31 millió TV-t adtak el (melynek csak 2,5%-a PDP TV), egy 2010-es becslés szerint ez az érték 36,5 millióra emelkedik (15%-os PDP részaránnyal). A berendezések élettartamát összehasonlítva a PDP TV 60 ezer órát (úgy, hogy 30 ezer óra után elveszti fényességének 50%-át), az LCD TV 45 ezer órát, míg a CRT TV csak 15 ezer órát képes működni átlagosan. Ezen készülékek környezeti hatáselemzése már évek óta foglalkoztatja a világ életciklus elemzéssel foglalkozó kutatóit. A projekt keretében külföldi tanulmányokat vetettük össze saját elemzésünkkel.

A.) Életciklus-elemzés (Life-Cycle-Analysis LCA)

Az ISO 14040 szabvány alapján az életciklus-elemzés a következőképp definiálható: "a termékkel kapcsolatos környezeti tényezők és potenciális hatások értékelésének olyan módszere, amely leltárt készít a termékkel kapcsolatos folyamatok rendszerének bemenetéről és kimeneteiről; kiértékeli az ezekkel kapcsolatos potenciális környezeti hatásokat; értelmezi a leltári elemzésnek és a hatásértékelés fázisainak eredményeit a tanulmány céljainak figyelembevételével."

 

A termékkel kapcsolatos folyamatok rendszere a nyersanyagok kitermelésétől a berendezés hasznosításáig tart (9. ábra).

 

A potenciális környezeti hatások a CML2001 életciklus-elemző módszer szerint a következőek:

3.táblázat

Környezeti hatások a CML2001 életciklus-elemző módszer szerint

 

B.) A három technológia összehasonlító elemzése

Cél és tárgy: Az eddig fellelhető irodalmi adatokon és munkákon keresztül célként határozódik meg a különböző típusú (CRT, LCD, PDP) televíziók életciklus elemzése, összehasonlító elemzése, azokat a feltételezéseket figyelembe véve, mely szerint ezen berendezések élettartama, használati ideje azonos.

Funkcióegység: Az összehasonlítás alapja az egy-egy kiválasztott TV készülékfajta, illetve ezek képernyőjének egységnyi felületére (1 inch2) vetített értékek.

Rendszerhatárok: A tanulmányok - eltekintve az első életciklus szakasztól - az alapanyagok bányászatától kezdve, a gyártás, használat, majd az életciklus végi szakaszokra fókuszálnak.

Az elemzéseknél alkalmazott módszer a CML2001 és az Ecoindicator99 volt. Az alábbi grafikonok az egyes hatáskategóriákban 100%-ra normalizált értékeket mutatják (10. ábra). Ezen hatáskategóriák alapján az LCD berendezés több esetben mutat magasabb környezeti hatást, mint a másik kettő, illetve közel van a legmagasabb értékhez. Ezzel szemben a PDP technológia minden esetben a legalacsonyabb környezeti hatást mutatja. Ezeknél az eltéréseknél látható, hogy nem csak a használat szakasz a befolyásoló, hanem a gyártás is.

10. ábra PDP, LCD és CRT technológiák összehasonlítása [1]

 

 

Az előzőekben leírtak alapján a televízió előállítás szakasz mellett jelentős értéket képviselt szinte minden hatáskategóriában a használat életciklus szakasz, így jelentkezett igény ennek részletes vizsgálatára. Életciklus-elemző szoftver felhasználásával modellezésre kerültek az egyes televíziókészülékek adatai, ahol a modellépítés alapját a használati szakaszban mért energiaértékek adták. Az egyes ország-specifikus energiamixek (energia-előállítási módok) eltérése miatt érzékenyégi vizsgálat készült, mely rámutatott a hatáskategóriákon belüli eltérésekre.

Az összefoglaló diagram alapján (mely a főbb hatáskategóriák súlyozott és normalizált értékeit foglalják magukba) egyértelműen a plazma TV emelkedik ki (11. ábra), ez fogyasztja használat során a legtöbb energiát egységnyi felületre vetítve is, így ennek legmagasabb a környezeti hatása.

 

 

                   11. ábra Összefoglaló diagram a TV-k fajtája alapján EU-25 energiamix modellbe építésével

                                                                      

 

12. ábra Plazma televízió energiafogyasztásának környezeti hatása – súlyozott és normalizált értékekkel, hatáskategóriák szerint

 

Mindhárom készüléknél a globális felmelegedésre (GWP) való hatás a legjelentősebb – az energiatermelés általi CO2 és metán légkörbe kerülése miatt -, ezt követi a savasodás (AP), az erőforrás csökkenés (ADP), valamint a fotokémiai ózonképződés (POCP). Az ózonréteg vékonyodás (ODP) és az eutrofizáció (EP) mindhárom esetben jóval elmarad a többi hatáskategória értékétől (12. ábra).

Összefoglalás

Az IT és szórakoztató-elektronikai eszközök energiafogyasztása és az általuk okozott környezeti terhelés igen jelentős. A háztartásokban használatos berendezések esetében a felhasználók jelentősen befolyásolhatják a fogyasztást, és közvetve a környezeti hatást. Az irodákban használatos IT eszközök esetében a felhasználók szerepe szintén igen jelentős, azonban a központi rendszerek fogyasztása domináns, így irodai szinten vizsgálva a felhasználók közvetlen beavatkozási lehetősége lényegesen kisebb.

A környezeti szempontú életciklus-elemzés terén elvégzett kutatások azt mutatják, hogy az elektronikus berendezéseket ajánlatos addig használni, ameddig csak lehetséges. Az eredmények egyértelműen a gyártási fázis magas környezeti hatásértékeire mutatnak, amelyben kiemelésre kerülnek a fémes anyagokon kívül az elektronikai részek környezethasználata. Ugyanakkor figyelemreméltó a hulladékká vált részek feldolgozása, újrahasznosítása, amely jelentős környezeti megtakarítást adhat abban az esetben, ha a lehető legjobb feldolgozási, ártalmatlanítási technológiát alkalmazzák.

A másik fontos életciklus szakasz a használat fázis. A felhasználóknak oda kell figyelniük a helyes használatra, így a használaton kívüli a televízió kikapcsolására, beleértve a stand-by üzemmód mellőzését is. Teljes életciklus tekintetében a plazma technológia adta a legkedvezőbb hatásértékeket az LCD technológiával szemben. Ezt a különbséget főként a gyártási fázis hatásértékei adták. Külön elemezve a használati szakaszt viszont pont az ellenkező értékeket kaptuk. Tehát, ha a felhasználó a vásárlás során saját környezeti felelősségéről szeretne dönteni, ami szoros összefüggésben van az energiafogyasztásával, akkor egyértelműen az LCD berendezést kell választania. Ebben a döntésben nincsenek benne a TV-k egyéb paraméterei, amelyek befolyásolják a választást.

A projekt ismeretterjesztő honlapja:
http://www.green-it.hu/

  

[1]      Roland Hischier – Isabelle Baudin (2010) - LCA study of plasma television device – Life Cycle assessment and modelling Group, Technology & Society Lab (TSL), Swiss Federal Laboratories for Material Testing and Research (Empa) – St-Gallen – Switzerland – Int J Life Cycle Assess (2010) 15:428-438 (DOI 10.1007/s11367-010-0169-2

[2]      Chao Feng - Xiao Qian Ma (2008) – The energy consumption and environmental impacts of a color TV in China – Electric Power Collage, South China University of Technology – Guangzhou – China – Journal of Cleaner Production 17 (2009) 13-25

[3]      Dr. Lutz Stobbe (2007) – EuP Preparatory Studies „Television” (Lot 5) – Final Report on Task 4 „Technical Analysis” – Franhofer Institute for Reliability and Microintegration, IZM – Berlin – Germany – No. TREN/D1/40 lot 5-2005

[4]      M. Leet Socolof – J.G. Overly – L.E.Kincaid – J.R. Geibig (2001) – Desktop Computer Display: A Life-Cycle Assessment – University of Tennessee Center for Clean Products and Clean Technologies – USA - (EPA/744-R-01-004a and b)

[5]      Agilent Technologies, 2008 - Television Power Consumption Testing

 

Ez a dokumentum eddig 109 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.