Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Green-IT: IT és szórakoztató-elektronikai eszközök I.
Frissítve: 2011. április 12.
Szerző: Garamvölgyi Ernő, Bodnárné Sándor Renáta, Mártha Péter, István Zsolt, Vass Dezső
Ez a dokumentum eddig 99 látogatónak tetszett  
A háztartások egyre több elektromos és elektronikai berendezéssel rendelkeznek, emellett a munkahelyeken is mind szélesebb körben jelennek meg az elektronikai eszközök. A berendezések használatának komoly ára is van: az életciklus (gyártás, logisztika, használat, hasznosítás, ártalmatlanítás) során okozott környezeti terhelés igen jelentős. Ennek tudatosítására indította a Bay Zoltán Kutatási Közalapítvány a GREEN_IT projektet, melyben a háztartásokban és irodákban előforduló informatikai és szórakoztató elektronikai berendezéseket vizsgálják.

A projekt kiemelten foglalkozik a használati fázis környezeti hatásaival. Célja, hogy tudatosabbá tegye az informatikai eszközöket használók választását, tevékenységét energetikai és környezeti szempontból. Elemzésre kerül egy irodaház és egy háztartás IT és szórakoztató-elektronikai eszközállományának környezeti terhelése a használat során, ismertetésre kerülnek az életciklus környezeti hatásai az életciklus-elemzés (LCA) mind szélesebb körben elterjedő eszközének alkalmazásával. A projekt az NKTH támogatásával kerül kidolgozásra.


I. BEVEZETÉS

A hazai villamosenergia-fogyasztás a rendszerváltás után a GDP-hez köthető trend szerint növekedett. Míg 1995-ben 36 ezer GWh volt a felhasználás, addigra 2005-ben elérte már a 42 ezer GWh-át. Az Európai Unióban az elkövetkezendő 20 évben min. 30%-os villamos energiafogyasztás emelkedést jósolnak, várhatóan hasonló tendencia figyelhető meg majd hazánkban is. A lakossági villamosenergia-felhasználás a teljes fogyasztás 33%-át is eléri, és mértéke az elmúlt évek alatt nagyobb intenzitással növekedett az ipari szektorhoz képest.

A fogyasztói társadalom kialakulása hazánkban is érezteti hatását, a magasabb életszínvonal mellett a háztartások egyre több elektromos és elektronikai berendezéssel rendelkeznek. A korábbi 1 televízió mellett nem ritka, hogy ma már 2-3 készülékkel rendelkeznek a családok. Emellett a munkahelyeken is mind szélesebb körben jelennek meg az elektronikai eszközök. Míg 1995-ben a munkahelyeken még nem volt általános az informatikai eszközök használata, addigra ma már nehezen képzelhető el ez. 2006-ban már hozzávetőlegesen 2 millió számítógépet használtak a munkahelyeken. A számítógépek hatékonyságának azonban komoly ára is van: az életciklus (gyártás, logisztika, használat, hasznosítás, ártalmatlanítás) során okozott környezeti terhelés igen jelentős. Mindezek ellenére a számítógépek környezeti hatásait a konfigurációk nem próbálják csökkenteni, minimalizálni. A divatos perifériák, a nagy teljesítmény és az ár mellett meg kell jelenjen a kis környezeti hatás is, mint fontos szempont és elérendő cél.

Ennek tudatosítására indította a Bay Zoltán Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete a GREEN_IT projektet, melyben a háztartásokban és irodákban előforduló informatikai és szórakoztató elektronikai berendezéseket vizsgálják. A projekt célja, hogy tudatosabbá tegye az informatikai eszközöket használók, beszerzők választását energetikai és környezeti szempontból. Az elérendő cél, hogy az otthoni és irodai informatikai eszközök beszerzésekor ne csak az aktuális trendek (magasabb órajel, nagyobb teljesítmény stb.) érvényesüljenek, hanem az élettartamra vonatkozó energiafelhasználási értékek is. Az eszközök kiválasztásánál legyen szempont a fogyasztás, az üzemeltetési költség és az okozott környezeti terhelés. Ennek elérése érdekében indult a projekt ismeretterjesztő honlapja, amelyen a témával kapcsolatos információkat találhatnak az érdeklődők, illetve az elektronikai berendezésekkel kapcsolatos használati szokásaikról is véleményt nyilváníthatnak.

 

 

A vizsgálat során egy konkrét háztartásban található szórakoztató-elektronikai és IT-eszköz állomány energiafelhasználása került elemezésre (1. táblázat).

 

1. TÁBLÁZAT

A háztartásban vizsgált szórakoztató-elektronikai és IT eszközök

Vizsgált eszköz

Tulajdonságok

Használati szokások

Televízió

66 cm (26”) képátlójú LCD TV, HD ready képfelbontással

1,5 óra/nap

Hi-Fi berendezés

Minőségi egységekből felépített berendezés, amely különálló erősítőt, CD-t, tunert és DVD lejátszót tartalmaz

1 óra/nap

PC (személyi számítógép)

Közepes számítógép konfiguráció otthoni használatra, Athlon 64+ processzorral, 1 GB memóriával

0,5 óra/nap együttes működéssel

Monitor

43 cm (17”) képátlójú LCD monitor a személyi számítógéphez

Hangrendszer

4.1 hangrendszer a személyi számítógéphez, a hangszórók teljesítménye 4x6W RMS, a mélynyomó teljesítménye 17W RMS

Router

A lakásban az Internetkapcsolat megosztásához, helyi számítógép-hálózat működtetéséhez

24 óra/nap (függetlenül a wifi bekapcsolásától, a csatlakozott eszközök számától)

Rádiós óra

Ébresztőórát és egyszerű rádiót magában foglaló berendezés

24óra/nap

Mobiltelefon töltő

A lakók által használt négy darab mobiltelefon töltésére alkalmas töltőegység.

4*1,5óra/hét

 

A mért eredmények alapján megbecsültük, mekkora lehet az egyes berendezések fogyasztása éves szinten. A berendezések életciklusuk használati fázisának túlnyomó részét OFF módban töltik, ahol a jelentkező fogyasztás látszólagosan igen kicsi, viszont rendkívül jelentős lehet éves szinten.

Az egyes berendezések ON módban (bekapcsolt, használatban lévő) fellépő fogyasztását éves szinten az 1. ábra első diagramja mutatja. Megfigyelhető, hogy a router és a rádiós óra, bár fogyasztásuk kicsi, hosszú bekapcsolt állapotukkal igen jelentős fogyasztású berendezések. A TV készülék pedig, bár keveset üzemel, nagy fogyasztása miatt jelentős fogyasztó éves szinten is. Az OFF módban (kikapcsolt, használatban nem lévő) fellépő fogyasztásokat éves szinten a második diagram mutatja, ahol legjelentősebb fogyasztók a PC és a hozzá kapcsolódó eszközök (monitor, hangrendszer). Emellett az esettanulmányhoz használt lakásban jelentős OFF mód fogyasztást mutatott a HiFi berendezés, míg kevesebbet a televízió. A router és az óra esetében az OFF mód nem volt, így ebben a kimutatásban ezen eszközök nem szerepeltek.

1. ábra Berendezések fogyasztási aránya évente

Még szemléletesebb a diagram akkor, ha megbontjuk az egyes eszközök fogyasztását ON és OFF mód szerint (2. ábra). Jól látható, hogy a fogyasztás közel fele OFF módban keletkezett, azaz olyan fogyasztás, amiért a berendezések semmilyen szolgáltatást nem nyújtottak, elsődleges funkciójukat nem töltötték be.

 

2. ábra Berendezések fogyasztási aránya évente ON és OFF módokra megbontva

 

A következő diagramok az IT fogyasztások valós nagyságáról adnak információt, úgy hogy azokat viszonyítjuk a háztartás teljes éves villamosenergia-fogyasztásához. Ezek alapján a vizsgált berendezések fogyasztása a háztartás fogyasztásának mintegy 20%-át teszik ki.

 

3. ábra: OFF és ON üzemmód fogyasztások aránya a háztartás fogyasztásában

                                                 

                                                                                  

 

4. ábra: A szórakoztatóelektronikai és IT eszközök fogyasztásának aránya a háztartás fogyasztásában

                                                              

 

 

A projekt ismeretterjesztő honlapja:
http://www.green-it.hu/

Ez a dokumentum eddig 99 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.