Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A megújuló energiaforrások és a gazdasági válság
Frissítve: 2010. november 30.
Szerző: Szilágyi Zsombor
Ez a dokumentum eddig 110 látogatónak tetszett  
A gazdasági válság hatására minden elsődleges energiahordozó-felhasználás vagy stagnál, vagy csökken. A nukleáris energiahordozó-fogyasztás évek óta alig változik, a szénfelhasználás csökken, az olajszármazékok tüzelése csökken, a motorikus szénhidrogén-használat is visszaesett. A földgáz részesedése az összes energiafelhasználásban az utóbbi tíz évben folyamatosan nő, de abszolút értékben 2009-ben csökkent.
2007, 2008-ig a világ nagy részét, de az EU országokat egyértelműen a túlfogyasztás, a túlköltekezés, a túlfokozott beruházás jellemezte. Óriási lökést adott ennek a konjunktúrának az úgynevezett BIRC országok – Brazília, India, Oroszország, Kína – megállíthatatlannak tűnő, hatalmas ütemű fejlődése, aminek egyik következménye volt az, hogy ezek az országok a kétszámjegyű növekedéssel megtermelt nemzeti jövedelme befektetési és hitelnyújtási lehetőséget keresett a fejlett világban, elsősorban az Egyesült Államokban. A gazdasági világválság elérte ezeket a „motor” országokat is, de különböző mértékben. India, Kína, Brazília növekedése továbbra is pozitív GDP-vel jellemezhető, Oroszországban a növekedés átcsapott a GDP negatív tartományába.

A gazdaság általános állapota közvetlen hatással van az energiahordozók piacára, árára és tendenciáira. Az erős konjunktúra időszakában van erő, akarat, és fejlesztési forrás is az energiahordozó felhasználás aránytalanságainak korrigálására, az energiatakarékosságra vagy a környezetbarát energiahordozók használatának ösztönzésére. A gazdasági konjunktúra időszakában erősödtek fel a nukleáris energia elleni hangok, be is zártak atomerőműveket, a fejlesztéseket pedig visszafogták. Lehetett programot indítani – erős állami, anyagi támogatással – a megújuló energiahordozók elterjesztésére is.

A válság a gazdaságpolitika prioritásait átrendezte, egy sor államban a gazdasági összeomlás, az államcsőd elkerülése lett a legfontosabb, és ez azonnal az állami támogatási programok megnyirbálását jelentette.

Azt halljuk ma már, és egy sor gazdasági mutató is ezt sugallja, hogy az országok legtöbbje a gazdasági válság legmélyebb pontját már elhagyta, és a kilábalás időszaka indult el. A válság egyetlen országban sem múlt el nyom nélkül, és igaz ez a nemzeti energetikai programokra is. Remélhetjük a gazdaság erősödésével a megújuló energiahordozó-felhasználás ösztönzését, a megújuló energiák részesedésének emelését.

Még bőven a gazdasági világválság előtt tűzte ki célul az Európai Unió azt, hogy 2020-ig 20%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 20%-kal növelni a megújuló energiaforrások használatát, és hogy 20%-kal kellene csökkenteni az összes energiafelhasználást. Ez a program uniós pénzeszközöket is rendelt a célokhoz.

A három cél egymástól függetlenül nem teljesíthető. A megújuló energiaforrások használatát nem számítják be a szén-dioxid-emisszióba, ami kis túlzással kegyes csalás. Az abszolút energia-megtakarítás tisztán szén-dioxid emisszió-csökkenést eredményez, kivéve a nem tüzelésen alapuló energia-előállításokat.

A program nem szól a nukleáris energiahordozó-felhasználásról, mint a célkitűzéseket egyszerre segítő és fékező tüzelőanyagról. Az atomenergia az üvegház hatású gázok kibocsátása szempontjából semleges, de inkább pozitív, mert fosszilis tüzelőanyagot válthat ki. Az abszolút energiatakarékossági célt az atomerőművek nem kimondottan segítik, és az atomenergia jelentősebb előretörése a megújuló energiahordozók elterjedését fékezheti.  
Magyarország ebben az EU-programban 10% szén-dioxid kibocsátás-csökkentést, a megújuló energiaforrások felhasználásának 13%-ra emelését, és évi 1%-os abszolút energia-megtakarítást vállalt el. A CO2 kibocsátás-csökkentési célt hazánkban a gazdasági válság, a termelés csökkenése szinte teljes egészében megoldotta, például az ország földgáz-felhasználása a „békeévek” 14 milliárd m3-es szintjéről 2009-re 11,4 milliárd m3-re esett vissza. Ugyanez a helyzet az abszolút energia-felhasználáscsökkentést is biztosította, és már csak a megújuló energiahordozó felhasználás-növelése maradhatna fejlesztési célként. Természetesen nem akarunk megmaradni a válság sújtotta gazdasági szinten, reméljük az ipar talpra állását, a villamos áramfogyasztás emelkedését, ami a fosszilis energiahordozó-igény növekedését is magával hozza. A gazdaság pozitív elmozdulása az EU-program feladatait újra felerősíti.

A megújuló energiahordozók alkalmazásának programját (a 2008-évi 6%-ról 2020-ra 13%-ra emelés) úgy tervezi a kormány, hogy 2020-ban a 110 PJ megújuló energiahordozó-felhasználásból 30 PJ villamos áramtermelésre, 55 PJ hő- és hidegenergia-termelésre, 25 PJ pedig motorikus hajtásra (üzemanyag) kerüljön.
A kőolaj, az olajtermékek és a földgáz nem megújuló energiahordozók. Teljes lecserélésük megújuló energiákra lehetetlen, a megújulók és a fosszilis tüzelőanyagok arányának megváltoztatása lehet reális cél.

Az egész világon végigsöprő gazdasági válság több célkitűzést reálisabbá tesz: az energiatakarékosságra nagy programok indultak el (villanyégők cseréje, háztartási gépek energetikai minősítése, hőszigetelés támogatása, közvilágítás racionalizálása stb.), a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szolgálja Magyarországon minden villamos áram-megtakarítás, a villamos áramtermelésen belül a megújuló energiahordozókkal termelt áram kiemelt támogatása, de a mező- és erdőgazdaságban eddig nem hasznosított tüzelhető anyagok energetikai célú felhasználása is.
Ez a dokumentum eddig 110 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.