Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az energiatárolás fontossága
Frissítve: 2011. április 12.
Szerző: Balogh Ernő
Ez a dokumentum eddig 127 látogatónak tetszett  
Ma már jóformán minden nap arról hallunk és olvasunk, hogy milyen fontos kérdéssé vált az: energia (hő és villamos) előállítása – miből, hogyan, mennyiért és mennyire szennyezi a környezetet már a kitermelés (például a tenger alatti csővezeték törése, és a felhasználás területén például az üvegházhatású gázok kibocsátása) során; a megtermelt hő- és villamos energiát mennyire hatékonyan, gazdaságosan tudjuk felhasználni; a fogyó és egyre dráguló hagyományos energiahordozókat hogyan, milyen ütemben tudják pótolni, kiváltani a megújuló energiaforrások.
Magyarország földrajzi adottságai és a részben elhibázott politikai döntések miatt nagyon csekély a vízenergia hasznosítása, és nincs szivattyús energiatározónk (SZET), várhatóan a közeljövőben nem is fog épülni. Ez azt jelenti, hogy nincs kiegyenlítő energiaforrásunk, ami a változó teljesítményű (szél és nap) megújulókhoz feltétlenül szükséges.

Hogyan lehet viszonylag rövid távon ezt a problémát feloldani?
A megújuló energiaforrások használata – a másutt is részben meglévő akadályok ellenére - rendkívül nagymértékben terjed az egész világon. Sok pénzt és munkát fektetnek az új és újabb gépek, módszerek kutatására és fejlesztésére. Új iparágak alakultak és alakulnak világszerte, új munkahelyeket is teremtve, és szolgálva környezetünk védelmét. Terjedelmi korlátok miatt ezek részletesebb elemzésére most nincs mód, de hazánk helyzetét és a megújulókkal kapcsolatos álláspontok bemutatását – kritikáját – meg kell fogalmaznunk ahhoz, hogy változzon a jelenleg még sok helyen uralkodó szemlélet.     

Hazánk energetikai helyzete pár mondatban
Fogyasztási igényeinkhez viszonyítva nagyon kicsi a hazai fosszilis energiahordozó-készletünk. Nagy az importfüggőségünk, és ennek kapcsán az ellátás több kockázatot és egyre magasabb árakat jelent.
Ma már kimondható, hogy elhibázott volt az 1995. év végi villamos energetikai privatizáció, különösen az elosztóhálózatok területén. Aránytalanul magas a fogyasztói kWh ára és a hálózatokat üzemeltető külföldi tulajdonban lévő cégek nyeresége, melynek nagy része nem itthon hasznosul. Megkérdőjelezhető az áramkereskedő cégek nagy számának és profitjának szükségessége is.
A megújuló energiaforrások tekintetében viszont – többek szerint – nagyhatalom vagyunk, de kihasználtságuk területén hátul kullogunk. Rendkívül nagy hiba volt egy mérlegkörbe sorolni a megújulókat és a földgázt felhasználó gázturbinás – gázmotoros erőműveket. Ennek kapcsán a Kötelező Átvételi Támogatás (KÁT) viszonylag nagy költségeit még a szakmailag hozzáértők, de a megújulókat ellenző lobbihoz tartozók is a megújulók terhére írták, és következésképpen azokat okolták az áramár emelkedéséért. Ezzel eredményes, de hamis propagandát terjesztettek.
A megújulók terjedését akadályozó tényezők helyzetét jól tükrözte a 2010. július 8-án, Budapesten tartott Szélenergia Konferencia, a „Meeting the climate and energy challenges: barriers to wind development in Hungary” Összejövetel – tárgyalás a klíma és az energetikai kihívások témakörében: a szélenergia-fejlődés akadályai Magyarországon. A konferenciát az EWEA, az Európai Szélenergia Társaság koordinálta és a Magyar Szélenergia Társaság szervezte. A téma iránt részletesen érdeklődőknek ajánlom az előadások áttekintését a szervező honlapján.
Főtémánkra visszatérve, a fentiekre jó megoldást kínál a magas hatásfokú és gyors reagálású energiatárolók beépítése a szél- és naperőművek mellé vagy a fogyasztókhoz közel, amellyel minőségibb áramszolgáltatás is biztosítható.
Jelen cikk szerzője 2008 júniusában a MAVIR megrendelésére készített egy átfogó tanulmányt, melyben 16-féle energiatárolási rendszert ismertetett. Az alábbiakban ezek közül a célnak legjobban megfelelő Vanáduim Redox Battery (VRB) elektrokémiai energiatárolási rendszert ismertetjük.

Vanádium: a periódusos rendszer 23. eleme, ezüstös, átmeneti fém, melynek vegyértékű elektronjai több elektronhéjon helyezkednek el. Normál esetben a vanádiumatomban 23 proton, 23 elektron és 28 neutron van.


1. ábra A vanádium atomjának szerkezete

Az energiatárolás a vanádium különböző ionos formáinak redukálásán és oxidálásán alapul. A vanádiumrészecskéket hígított kénsavban feloldva, azok az elektronok befogadására és leadására képesek.

2. ábra A VRB-rendszer felépítése és a töltés-kisütés vázlataA VRB-ESS rendszer a 2. ábra alapján is látható 3 főbb elemből épül fel, és tartozik még hozzá egy komplett irányítástechnikai rendszer. Az egésznek a lelke a PEM (Proton Cserélős Membrán) reverzibilis tüzelőanyag-cella köteg(ek). A vanádiumrészecskéket tartalmazó kénsavas folyadék képezi az elektrolitot mind pozitív, mind negatív oldalon. Két keringtető szivattyú hajtja át az elektrolitot a tüzelőanyag-cellakötegeken.

Töltési folyamat
Az egyenáram elektronokat juttat a vanádium elektronhéjaira, az extra elektronok a vízből és a savból protonokat (hidrogénatomokat) hajtanak a membránon keresztül az alacsonyabb feszültségű oldalra.

Kisütési folyamat
A protonok a membránon keresztül visszakerülnek, és mozgásuk kis változást okoz a töltési állapotban, amit a vanádium elektronhéjain lévő elektronok mozgása kompenzál, és ezt az elektronmozgást fogjuk fel egyenáramként. Tehát töltésnél elektronok áramlanak az akkuba, és a protonok áramlása egyenlít, kisütésnél a protonok visszaáramlása elektronokat juttat a hálózatba. A fenti – talán egyszerűnek tűnő – folyamatot a komplett ipari termék megjelenéséhez több mint 40 szabadalom felhasználásával sikerült megvalósítani. Kanadában – Vancouverben – a labor és kisüzemi gyártások után 2006-2007-ben a VRB Power System Incorporated cég egy nagy gyárat épített a sorozatgyártás beindítására.

3. ábra Két valós és mért példa az egyedi és a több gépből álló szélpark változó teljesítményének kisimításáraA 3. ábrán a szélerőmű(vek) ingadozó teljesítményének VRB energiatároló alkalmazásával történő kisimítását mutatjuk be, ezzel könnyebbé válik a hálózatra kapcsolás engedélyezése és annak biztosítása, hogy ha a hálózatnak nem kell a szélenergia, de fúj a szél, akkor nem kell leállítani a termelést, hanem be lehet tárolni az energiát, és például csúcsigény esetén jobb áron lehet értékesíteni.


4. ábra 5 kW-os konténeres megoldás
5. ábra Integrált tárolás, meddő teljesítmény-szolgáltatással nagy off shore szélfarmokhoz
A bal oldali ábra egy 5 kW teljesítményű, 1,5-2 órás tárolási időtartamú konténeres változatot mutat be, a jobb oldali pedig egy komplett rendszert, ami természetesen nem csak off shore szélparkokhoz alkalmazható.

Mit tud ez a VRB-rendszer?
-    Teljesítmény 5 kW-tól 10 MW-ig a tüzelőanyag-cellakötegek többszörözésével lehetséges.
-    Egy adott teljesítmény betárolásának időtartama 2 órától 24 óráig (de ennél hosszabb időtartam is megoldható) az elektrolit mennyiségének növelésével lehetséges.
-    A tárolás hatásfoka vezetéktől vezetékig 70-75%, önkisülése gyakorlatilag 0.
-    Élettartama a szivattyúk esetében 5-7 év, a tüzelőanyag-cellakötegeké használati ciklusszámtól függően 12-15 év, az elektrolité végtelen, az ugyanis soha nem használódik el. Ez annyit jelent, hogy a szivattyú és a tüzelőanyag-cellaköteg cseréjével akár 50 évre is tervezhető a rendszer élettartama.
-    Rendkívül gyors a reagálási ideje (egy msec alatt), így szükségáramforrásként is használható.
-    Mind wattos, mind meddő VAR-os teljesítményt tud visszaadni a hálózatba.
-    Környezetbarát megoldás, 10-40 °C-on üzemel.
-    Alkalmazásával ki lehet simítani a szél- és naperőművek teljesítményingadozását, megkönnyítve ezzel a hálózatra kapcsolásuk engedélyezését.
-    Az elosztóhálózatok feszültség- és frekvenciastabilitását könnyű ezzel biztosítani, így a fogyasztók részére minőségi energiaszolgáltatást biztosíthatunk.
-    Fogyasztói igény növekedése esetén a hálózatbővítés is megtakarítható.
-    Szigetüzemű szél- és napcellás egységeknél általa folyamatos energiaszolgáltatás lehetséges.
-    A beruházás megtérülési ideje alkalmazási céltól, körülményektől függően 2-9 év között változhat, ami az energiaiparban rendkívül jónak mondható.
Ez a dokumentum eddig 127 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Dr. Nagy Pál Géza2010. november 24 - 14:22:30
Egy 10 MW teljesítményű VRB-rendszerben 8 órás betároláshoz mennyi kénsavat kell tárolni-használni?
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Benke Szilveszter2010. november 25 - 09:38:00
A gázmotoros rendszerek kedvezményezésének elsődleges haszonélvezői a gázmotor gyártók, a földgáz termelők és kereskedők, valamint a villamos elosztóhálózat tulajdonosai. Ha ezen szereplők között átfedések is vannak, érthető érdekérvényesítő erejük a döntéshozókkal szemben.

A napelemes erőművekkel előállított villamos energia átvételi ára számos országban 3-4-szerese az eladási árnak, míg nálunk 0.8-szerese. Így az erőművek megtérülési ideje elérheti a 15-20 évet is. Ez visszafogja a beruházási kedvet.

find best replica watches in online for sale
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.